COVID-19 LIVE όλες οι εξελίξεις

ΠΟΛΙΤΙΚΗΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Το Βερολίνο στην γραμμή Ερντογάν, ζητά από την Ελλάδα τον αφοπλισμό νησιών του Βόρειου και Ανατολικού Αιγαίου

H Γερμανία ζητάει από την Ελλάδα την αποχώρηση των στρατιωτικών δυνάμεων από τα ελληνική νησιά και δημιουργεί ακόμα περισσότερες υπόνοιες για το έγγραφο που υπέγραψε η ελληνική κυβέρνηση εν κρυπτώ με την Τουρκία και τους όρους στους οποίους η Ελλάδα δεσμεύθηκε.

Η Γερμανία πρότεινε αντίστοιχα στην Τουρκία την κατάργηση της στρατιάς Αιγαίου όπως γράφει η εφημερίδα Sözçü..

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές που επικαλείται η εφημερίδα, η Γερμανία με στόχο να μειωθεί η ένταση μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας και να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις, πρότεινε στην Ελλάδα να αποσύρει τις στρατιωτικές μονάδες της στα νησιά που βρίσκονται στο Αιγαίο κοντά στην Τουρκία και την αντίστοιχη κατάργηση της στρατιάς του Αιγαίου.

Η στρατιά του Αιγαίου, σύμφωνα με την Sözçü, ιδρύθηκε στις 20 Ιουλίου του 1975 ανεξάρτητα από το ΝΑΤΟ όταν η Ελλάδα άρχισε να στρατιωτικοποιεί τα νησιά, ενώ οι σχέσεις των δυο χωρών βρίσκονταν σε ένταση λόγω Κυπριακού.

Η συζήτηση για την αποστρατικοποίηση των νησιών του Αιγαίου, μερική ή ολική, ξεκινά μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας στις 5 Οκτωβρίου.

Πώς όμως θα δεχθεί η κυβέρνηση την έστω μερική αποστρατικοποίηση των νησιών, έστω την απομάκρυνση των βαρέων όπλων (πυροβολικό, αρμάτων μάχης κλπ), όταν αυτό θα σήμαινε ότι η Τουρία θέτει σε ομηρεία τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, περιλαμβανομένων και των Δωδεκανήσων;

Κατ’αρχήν πώς η κυβέρνηση Μητσοτάκη δέχεται να καθίσει στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης για ένα τέτοιο θέμα;

Άλλωστε η Τουρκία είναι η μόνη χώρα που επικαλείται και απαιτεί την αποστρατικοποίηση ειδικά των «νήσων του Ανατολικού Αιγαίου».

Η Αγκυρα απαιτεί την απομάκρυνση των βαρέων όπλων (πυροβολικό και άρματα μάχης) και ειδικότερα των ρουκετοβόλων RM-70 για τα οποία θέλει να απομακρυνθούν από τα νησιά οπωσδήποτε.

Πρόκειται για 116 ρουκετοβόλα των 122 χλστ. με ακτίνα δράσης περί τα 22 χλμ. τα οποία μπορούν να κονιορτοποιήσουν οποιαδήποτε αποβατική δύναμη, αλλά και να πλήξουν και συγκεντρώσεις στρατευμάτων στην μικρασιατική ακτή.

Τα ρουκετοβόλα RM-70 (στην φωτό εκτελούν βολές υποστήριξης σε ελληνικό νησί του Α.Αιγαίου) αυτά είχαν παραληφθεί από τα αποθέματα του ανατολικογερμανικού Στρατού το 1993 , είναι ρωσικής σχεδίασης (τα γνωστά BM-21, αλλά σε άλλη πλατφόρμα) και κατασκευάστηκαν στην τότε Τσεχοσλοβακία.

Μάλιστα υπάρχει σε εξέλιξή τους και πρόγραμμα εκσυγχρονισμού μέρους αυτών: Το συνολικό κονδύλι που προβλέπεται για τον εκσυγχρονισμό των 48 συστημάτων ανέρχεται σε 28,8 εκατ. ευρώ και θα αφορά την αναβάθμιση των ρουκετών (σύστημα προώθησης με αύξηση της ακτίνας δράσης μέχρι και 40 χλμ. ανάλογα με τον πρόγραμμα που θα επιλεγεί και της κεφαλής).

Επίσης θέλουν την δέσμευση της ελληνικής πλευράς ότι δεν θα μεταφερθούν συστήματα ATACMS στα νησιά.

Η ανάπτυξη πολλαπλών εκτοξευτών MLRS του ΕΣ τα οποία μπορούν να φέρουν τακτικά βλήματα ATACMS MGM-104A αποτελούν ένα ανάλογο όπλο στρατηγικής αποτροπής: Με στόχους ναυστάθμους, αεροδρόμια και στρατηγικά κέντρα στην μικρασιατική ακτή, η μεταφορά ενός αριθμού βλημάτων θα καταδείξει ότι η τουρκική βαλλιστική απειλή δεν μένει αναπάντητη.

Το σύστημα πολλαπλών εκτοξευτών MLRS μπορεί να φέρει δύο τακτικά βλήματα ATACMS MGM-104A.

Η ανάπτυξη των συστημάτων MLRS φορτωμένα με βλήματα ATACMS MGM-104A σε στρατηγικές θέσεις νησιών του Αν. Αιγαίου σε περίπτωση που η Ελλάδα δεχτεί κλιμάκωση απειλής ή ακόμη και επίθεση από την Τουρκία, αποτελεί μία από τις πιο αποτελεσματικές επιλογές ταχείας και αξιόπιστης αποτροπής.

Μια τέτοια δέσμευση από ελληνικής πλευράς θα οδηγήσει σε παραίτηση από ένα όπλο βασικής στρατηγικής αποτροπής.

Φυσικά αν η Ελλάδα αποσύρει τα βαρέα όπλα από τα νησιά θα χρειαστεί μήνες για να τα επαναφέρει σε περίπτωση ανάγκης, ενώ αντίθετα η Τουρκία θέλει λίγες ημέρες για να επανασυστήσει την στρατιά του Αιγαίου.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο GOOGLE NEWS

Back to top button