COVID-19 LIVE όλες οι εξελίξεις

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Το Βloomberg επαναφέρει την υπόθεση Βατοπαιδίου στο προσκήνιο -“Το γραφείο του Εφραίμ μοιάζει με γραφείο διευθύνοντος συμβούλου”

Την υπόθεση Βατοπαιδίου επαναφέρει ξαφνικά στο προσκήνιο το διεθνές πρακτορείο Bloomberg,με εκτενές ρεπορτάζ απεσταλμένου του στο Άγιον Όρος.
Πιο συγκεκριμένα

Ο Άθως έχει γνωρίσει ταραχές τόσο έντονες όσο και η ακτογραμμή του. Παγανιστές οπλαρχηγοί τόσο παλιοί όσο και ο Τρωικός πόλεμος, Ρωμαίοι διαχειριστές, Βυζαντινοί αυτοκράτορες, επιδρομείς Καταλανοί πειρατές, μια ή δύο ομάδες σταυροφόρων, Οθωμανοί σουλτάνοι τόσο απειλητικοί όσο και ευεργετικοί, έρευνες διαφθοράς από μια Αθήνα στα πρόθυρα μιας κατακλυσμιαίας οικονομικής κρίσης.

Ο πόλεμος στην Ουκρανία, επίσης, έχει προκαλέσει ρίγη στην επικράτεια με τον κεραυνό του εκκλησιαστικού σχίσματος. Η μοναστική δημοκρατία η οποία αποτελείται από 20 μοναστήρια που διοικούνται ξεχωριστά αλλά είναι ομοσπονδιακά και η αυτονομία της οποίας είναι εγγυημένη τόσο από την Ελλάδα όσο και από την Ευρωπαϊκή Ένωση έχει δει τον αμιγώς ανδρικό πληθυσμό της να αυξάνεται και να μειώνεται με τους αιώνες, ενώ έχει αντέξει την περιστασιακή εισβολή των γυναικών (…)

Τα δώρα των ευσεβών γεμίζουν πολλά συρτάρια και ράφια στο θησαυροφυλάκιο του Βατοπαιδίου. Ο υπεύθυνος μοναχός λέει ότι ο πράσινος σταυρός στο κέντρο έχει το αυτόγραφο του τελευταίου τσάρου της Ρωσίας, Νικολάου Β’.

Τα μοναστήρια δεν ήταν πάντα πλούσια. Όμως, το Βατοπαίδι, ίσως είναι το πλουσιότερο μοναστήρι της χερσονήσου σήμερα. Το 1903, στις εγκαταστάσεις του ζούσαν σχεδόν 1.000 μοναχοί. Μέχρι το 1973, ωστόσο, ο αριθμός αυτός είχε μειωθεί σε περίπου 30, οι οποίοι είχαν μια πενιχρή ζωή σε ετοιμόρροπα καταλύματα.

Όλα άλλαξαν τη δεκαετία του 1980, όταν μετανάστες Ελληνοκύπριοι μοναχοί ανέλαβαν την ιδιοκτησία. Ψάχνοντας για τρόπους ανοικοδόμησης, ο ηγέτης τους, ο ηγούμενος Εφραίμ, έψαξε τα έγγραφα που σάπιζαν, αναζητώντας ό,τι μπορεί να είχε το Βατοπαίδι για να το ανταλλάξει με κεφάλαια στον έξω κόσμο. Ανακάλυψαν ότι τους είχε παραχωρηθεί μια λίμνη από έναν βυζαντινό αυτοκράτορα. Είχε μικρή εμπορική αξία, αλλά με επιδεξιότητα και πονηρές διαπραγματεύσεις, κατάφερε να πείσει τους γραφειοκράτες της ελληνικής κυβέρνησης να ανταλλάξουν τη λίμνη με ακίνητα, που θα μπορούσαν να πουλήσουν οι μοναχοί για να χρηματοδοτήσουν την ανοικοδόμηση.

Ήταν τόσο επιτυχημένοι που ο Εφραίμ, ο μοναχός που συμβούλευε στις συναλλαγές και αρκετοί άλλοι κατηγορήθηκαν για κακοδιαχείριση και απάτη, καθώς η Ελλάδα βρέθηκε σε οικονομική κρίση που απειλούσε να ανατρέψει την ίδια την ΕΕ.Ο ηγούμενος πέρασε αρκετούς μήνες υπό κράτηση προτού αθωωθεί από όλες τις κατηγορίες το 2017.

Οι κληρικοί ήξεραν τι ήθελαν και με ψυχραιμία προχώρησαν σε αυτό μέχρι να πετύχουν τον στόχο τους – παρά τις αντιξοότητες. Ο συντάκτης συνάντησε τον πατέρα Εφραίμ τον Οκτώβριο και φαινόταν να ευημερεί όσο και το ίδιο το Βατοπαίδι. Το γραφείο του έμοιαζε με αυτό ενός διευθύνοντος συμβούλου, με μια τηλεφωνική κονσόλα στο γραφείο. Δεν έδειχνε καμία καταπόνηση από την πολυετή εισαγγελική δοκιμασία. Εξάλλου, πέτυχε αυτό που είχε βάλει στόχο: Το Βατοπαίδι απλώνεται σαν μεσογειακό θέρετρο (…)

Ο Άθως σίγουρα δεν αποτελεί αλάθητο παράδειγμα για το πώς πρέπει να διευθύνει κανείς μια επιχείρηση, ούτε καν για το πώς πρέπει να ζει τη ζωή του. Αλλά τα αιωνόβια μοναστήρια μπορούν να προσφέρουν παραλληλισμούς, μέσω των οποίων μπορούμε να μετρήσουμε τις δικές μας πράξεις. Άλλωστε, όπως είπε ένας μοναχός: «Ποια εταιρεία άντεξε για 1.000 χρόνια;»

Back to top button