ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑΥΓΕΙΑ - ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Το υπερτρόφιμο που ενισχύει την άμυνα και μειώνει τον κίνδυνο καρκίνου και άνοιας

Βάλτε το στο πιάτο σας καθημερινά

Advertisement

Μυαλό «ξυράφι», γερό ανοσοποιητικό και μικρότερος κίνδυνος καρκίνου προσθέτοντας αυτό το τρόφιμο, σύμφωνα με Βρετανούς ειδικούς

Κυρίως γεύμα ή συνοδευτικό, σε σάλτσες, πίτσες και σούπες μεταξύ άλλων, τα μανιτάρια είναι η διατροφική «υπερδύναμη» που πρέπει να εντάξουν όλοι στο διατροφικό τους πρόγραμμα για καλύτερη ψυχική υγεία, ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα και μικρότερο κίνδυνο καρκίνου και άνοιας.

Στην παραπάνω συμβουλή κατέληξαν ομόφωνα ο Tim Spector, καθηγητής επιδημιολογίας στο King’s College του Λονδίνου, και ο Merlin Sheldrake, βιολόγος που έχει αφιερωθεί στη μελέτη των μανιταριών, κατά τη συμμετοχή τους σε γνωστή σειρά podcast για τις εξελίξεις στην υγεία και τη διατροφή.

Σύμφωνα με τον Sheldrake, σε κάποιες χώρες τα μανιτάρια αξιοποιούνται ακόμα και στη μάχη κατά του καρκίνου, επικουρικά στις συμβατικές αντικαρκινικές θεραπείες. «Στην Ιαπωνία υπάρχει μια χημική ουσία από τα μανιτάρια shiitake που χρησιμοποιείται ευρέως για τη θεραπεία του καρκίνου παράλληλα με τις συμβατικές μεθόδους» ανέφερε. Για τα εν λόγω μανιτάρια, το ίδρυμα θεραπείας και έρευνας για τον καρκίνο Memorial Sloan Kettering αναφέρει ότι η λεντινάνη του shiitake έχει συνδεθεί με μεγαλύτερο προσδόκιμο επιβίωσης σε ασθενείς με καρκίνο του στομάχου, του παχέος εντέρου, του παγκρέατος και του ήπατος.

Advertisement

«Οι μύκητες είναι μεταβολικά ευφυείς. Είναι χημικοί μάγοι. Μπορούν να παράγουν όλα τα είδη συναρπαστικών χημικών ουσιών» τόνισε ο Sheldrake.

Ακόμα και καθημερινά
Σε ερώτημα σχετικά με την ιδανική συχνότητα κατανάλωσής τους, ο Δρ Spector απάντησε «επτά ημέρες την εβδομάδα, αν είναι δυνατόν». «Θα έλεγα προσπαθήστε να τρώτε μανιτάρια καθημερινά, αν μπορείτε, ή τουλάχιστον τρεις φορές την εβδομάδα. Οι περισσότερες από τις μελέτες που έχουν γίνει για την πρόληψη του καρκίνου κ.λπ. καταλήγουν σε τουλάχιστον δύο φλιτζάνια την ημέρα. Οπότε, πιστεύω ότι αν πράγματι προσπαθείτε να κάνετε τη μεγάλη διαφορά στην υγεία σας, όσο περισσότερα καταναλώνετε, τόσο το καλύτερο. Και υπάρχουν επίσης τα ροφήματα μανιταριών που περιέχουν απειροελάχιστες ποσότητες αληθινών μανιταριών, οπότε μην αυταπατάστε ότι είναι το ίδιο με ένα γεύμα από ολόκληρα μανιτάρια».

Επιπλέον, συμπλήρωσε, παράγουν μια φυσική μορφή βιταμίνης D, «πολύ καλύτερη από τα συμπληρώματα» όπως επεσήμανε υπενθυμίζοντας την αρνητική στάση του απέναντι στα συμπληρώματα έναντι των φυσικών πηγών πρόσληψης της βιταμίνης.

Ένα επιπλέον tip από τον «γκουρού» της δίαιτας, Δρ Michael Mosley, για μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε βιταμίνη D, είναι η έκθεση των μανιταριών στον ήλιο πριν το μαγείρεμα και την κατανάλωση. Τα μανιτάρια είναι πλούσια στην πρόδρομη ουσία της βιταμίνης D, την εργοστερόλη, την οποία η υπεριώδης ακτινοβολία του ήλιου μετατρέπει σε εργοκαλσιφερόλη, γνωστή ως βιταμίνη D2.


Advertisement

Καλλιόπη Χαραλαμποπούλου

Η Καλλιόπη Χαραλαμποπουλου είναι δημοσιογράφος, απόφοιτη του τμήματος Μ.Μ.Ε του Πανεπιστημίου Αθηνών. Εργάζεται από το 2004 σε νευραλγικες θέσεις που αφορούν στην επικοινωνία και τη Δημοσιογραφια. Εξειδικευεται σε πολιτικά και κοινωνικοοικονομικα θέματα καθώς και στην επικαιρότητα. Από το 2023 είναι η αρχισυντακτρια του europost.gr και γράφει καθημερινά για θέματα που αφορούν στην επικαιρότητα και συντονίζει μια ομάδα έμπειρων δημοσιογραφων
Advertisement

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα


Advertisement

Back to top button