COVID-19 LIVE όλες οι εξελίξεις

ΚΟΣΜΟΣΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Ετοιμη για άτακτο Brexit η Βρετανία – Τελεσίγραφο 12 ημερών – Όλα τα σενάρια
Ολοένα και στενεύουν τα περιθώρια για τον Μπόρις Τζόνσον που βρίσκεται σε αδιέξοδο για το Brexit.
Την ώρα που στην Βρετανία ο πρωθυπουργός δεχόταν την μία ήττα μετά την άλλη στη Βουλή των Κοινοτήτων, έρχονται και οι ασφυκτικές πιέσεις από τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, που τον αναγκάζουν να βρει προτάσεις που θα είναι αποδεκτές για ένα ομαλό Brexit, αφού δεν δείχνουν διατεθειμένοι για να δώσουν παράταση. Μάλιστα, οι δηλώσεις του Μισέλ Μπαρνιέ, επικεφαλής διαπραγματευτή για το Brexit της Ε.Ε, δείχνουν το κλίμα που υπάρχει για τον Βρετανό πρωθυπουργό.
«Θα πρέπει να λογοδοτήσετε στους πολίτες της Βρετανίας. Οι Βρετανοί πολίτες, όπως οι άλλοι Ευρωπαίοι πολίτες, έχουν δικαίωμα στην αλήθεια για τις επιπτώσεις του Brexit, όλες τις επιπτώσεις που είναι πολύ πιο σοβαρές…που δεν θέλετε να το πείτε», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Μπαρνιέ, που νωρίτερα είχε πει ότι δεν υπάρχει καμιά εξέλιξη με τις διαπραγματεύσεις. Οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, έδωσαν περιθώριο στον Τζόνσον ως το τέλος του μήνα, να καταθέσει μια αξιόλογη πρόταση, ώστε να βγουν από το αδιέξοδο στο εσωτερικό της χώρας.

Χορηγούμενο

Brexit: Δεν υπάρχει άλλος χρόνος για καθυστερήσεις

Ο Γενικός διευθυντής του BDI (σύνδεσμος γερμανικών βιομηχανιών), Γιοακίμ Λανγκ, ανέφερε πως «δεν πρέπει να δοθεί ελευθέρας για μια ακόμα καθυστέρηση χωρίς έναν ξεκάθαρο οδικό χάρτη. Εάν η βρετανική κυβέρνηση υποβάλει εκ νέου αίτημα για παράταση της προθεσμίας του Brexit υπό το Άρθρο 50 των Ευρωπαϊκών Συνθηκών, θα πρέπει να είναι σαφές το πώς το Λονδίνο σχεδιάζει να αποφύγει ένα επώδυνο Brexit χωρίς συμφωνία».
«Μόνο τότε και με αξιόπιστη στήριξη από το κοινοβούλιο θα είχε νόημα μια περαιτέρω καθυστέρηση, κατά την άποψή μας», πρόσθεσε. Ο σύνδεσμος BDI επέκρινε την έλλειψη προόδου στις πολιτικές διαπραγματεύσεις, κατηγορώντας το Λονδίνο με μια ασυνήθιστα ωμή γλώσσα. «Η συμπεριφορά της βρετανικής κυβέρνησης είναι ανησυχητική. Είναι ανεύθυνη και παίζει με τη φωτιά», σημείωσε ο Λανγκ.

Brexit: Ιδια στάση από Φινλανδία και Γαλλία

Νωρίτερα, ο Βρετανός πρωθυπουργός είδε τον Φινλανδό ομόλογό του, Αντι Ρίνε, να δηλώνει πως αν δε φέρει πρόταση ως το τέλος Σεπτέμβρη στην Ε.Ε, τότε τα πάντα τελείωσαν. Το τελεσίγραφο μάλιστα πέφτει σε μια ημερομηνία (30 Σεπτεμβρίου), όπου ξεκινά το συνέδριο των Συντηρητικών. Στις 17 Οκτωβρίου στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Συνόδου, θα πρέπει να έχουν ξεκαθαρίσει όλα, αφού δεν προτίθεται η Ε.Ε. να δώσει άλλα περιθώρια στους Βρετανούς, καθώς ζητά «σοβαρούς λόγους» για να προχωρήσει σε μια νέα παράταση.
Από την μεριά του, ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, τόνισε για άλλη μια φορά, πως τα πράγματα είναι εξαιρετικά δύσκολα για την Βρετανία και ότι η πιθανότητα ενός no deal Brexit, είναι πολύ ισχυρή.

Αρνητική και η JP Morgan για συμφωνία στο Brexit

Από την πλευρά της, η JPMorgan ανακοίνωσε ότι είναι αρνητική σε ό,τι αφορά την προοπτική ο Βρετανός πρωθυπουργός να πετύχει μια συμφωνία για το Brexit στη σύνοδο της Ε.Ε.
«Ο τρόπος που αντιλαμβανόμαστε την κατάσταση είναι πολύ πιο αρνητικός παρά θετικός σε ό,τι αφορά τις προοπτικές να επιτευχθεί μια αναθεωρημένη συμφωνία αποχώρησης στη σύνοδο κορυφής», ανέφερε η JPMorgan σε έκθεσή της, κάνοντας λόγο για εκβιαστικές τακτικές από πλευράς Τζόνσον, οι οποίες δεν πέρασαν στην Ε.Ε.
«Η διαπραγματευτική προσέγγιση του Ηνωμένου Βασιλείου φαίνεται να είναι να παρουσιαστούν οι λεπτομέρειες των προτάσεών του αργά στη διαδικασία και να χρησιμοποιηθεί η ωμή βία της απειλής της μη συμφωνίας προκειμένου να αναγκαστεί η Ε.Ε. να τις αποδεχθεί. Η πολύ περιορισμένη αξιοπιστία αυτής της απειλής έρχεται να προστεθεί στους λόγους για τους οποίους δεν πρόκειται να λειτουργήσει μια τέτοια προσέγγιση ωμής βίας», σχολιάζουν.

Χορηγούμενο
Back to top button