COVID-19 LIVE όλες οι εξελίξεις

TOP ΝΕΑΑΡΘΡΑ ΓΝΩΜΗΣΚΟΡΩΝΟΪΟΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Τώρα ανοίγουν τα σχολεία; Το τεράστιο ρίσκο λόγω του μεταλλαγμένου κορωνοϊού (super Covid στελέχους) και η έκθεση-σοκ του Imperial College London


Της Μαρίας Παπαπαναγιώτου*

Η μελέτη των επιστημόνων διαπίστωσε ιδιαίτερα διαδεδομένη σε άτομα κάτω των 20 ετών τη νέα μεταλλαγμένη παραλλαγή του SARS-CoV-2 -, B117, και αμφισβήτησε την λειτουργία των ανοιχτών σχολείων για τον Ιανουάριο.

Η έκθεση του Imperial College London που ανέλυσε πόσο γρήγορα εξαπλώνεται η νέα έκδοση B117 «super-COVID» διαπίστωσε μάλιστα ότι το μεταλλαγμένο υπερ-μολυσματικό στέλεχος του κορωνοιόυ είχε ήδη εξαπλωθεί γρήγορα μεταξύ των παιδιών, κατά τη διάρκεια του lockdown του Νοεμβρίου στη Μ.Βρετανία , και βάσει αυτού οι επιστήμονες προειδοποιούν την βρετανική κυβέρνηση ότι, αυτή την ώρα, που η επιδημία παρουσιάζει νέα απειλητική έξαρση, μόνο κλειστά τα σχολεία θα μπορούσαν, ίσως, να αναχαιτίσουν την καταιγιστική εξάπλωσή της νέας μεταλλαγμένης μορφής του super COVID.

Oι ερευνητές του Imperial College London διαπίστωσαν από την ανάλυση των δεδομένων ότι το νέο στέλεχος B117, γνωστό ως “Variant of Concern” (VOC) μπορεί να είναι σχεδόν 50% πιο μεταδοτικό, με βάση δείγματα που ελήφθησαν από περίπου 86.000 Βρετανούς.

Το ανησυχητικότερο , για τον νεανικό και μαθητικό πληθυσμό , είναι ότι η παραλλαγή βρέθηκε ότι ήταν πιο διαδεδομένη μεταξύ της ηλικιακής ομάδας 10-19, σύμφωνα με τα δεδομένα της μελέτης , και ότι οι περισσότερες περιπτώσεις θετικών κρουσμάτων κοροναϊού σ’ αυτές τις ηλικίες αφορούσαν στην νέα μεταλλαγμένη παραλλαγή του SARS-CoV-2, B117, VOC

«Ιδιαίτερη ανησυχία προκαλεί το εάν θα είναι δυνατόν να διατηρηθεί ο έλεγχος της μετάδοσης επιτρέποντας στα σχολεία να ανοίξουν ξανά τον Ιανουάριο του 2021» αναφέρει χαρακτηριστικά η μελέτη του Imperial College που συνέκρινε δείγματα του μεταλλαγμένου ιού, που ελήφθησαν από περίπου 2.000 άτομα με άλλα 84.000 δείγματα που ελήφθησαν από άτομα με τη γνωστή μορφή του covid και άλλες παραλλαγές .

· Το B117 έχει δείκτη «R» ο οποίος είναι μεταξύ 0,4 έως 0,7 βαθμούς υψηλότερος από άλλους

· Οι αριθμοί R μετράνε πόσες επιπλέον περιπτώσεις προκύπτουν από κάθε λοίμωξη

· Στην Ελλάδα ο δείκτης R είναι κάτω από το 1 επί του παρόντος, οι ΗΠΑ έχουν R περίπου 1,15. Το Ηνωμένο Βασίλειο κυμαίνεται μεταξύ 1,1 και 1,3

· Εάν η νέα παραλλαγή ιού κυριαρχούσε στις ΗΠΑ, σύμφωνα με τις επιδημιολογικές εκτιμήσεις , θα μπορούσε να αυξήσει τη μετάδοση των μολυνσεων κατά περίπου 48 τοις εκατό

Οι μαθητές στο Ηνωμένο Βασίλειο επρόκειτο να επιστρέψουν στα σχολεία μετά τις διακοπές των Χριστουγέννων Ωστόσο, τις προηγούμενες ημέρες η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι η επιστροφή στο σχολείο θα καθυστερούσε ακόμη δύο εβδομάδες για σχεδόν όλους τους μαθητές γυμνασίου και ορισμένα παιδιά δημοτικού, και ότι θα συνεχιστεί η τηλ-εκπαιδευση . Την Κυριακή στις 3/1 του νέου έτους, ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον παραδέχτηκε ότι τα σχολεία ενδέχεται να χρειαστεί να κλείσουν επ ‘αόριστον.

Στη Γερμανία, τα σχολεία επέστρεψαν στην εξ αποστάσεως μάθηση στα μέσα Δεκεμβρίου, καθώς οι αριθμοί λοίμωξης αυξήθηκαν. Και στην Ιρλανδία και την Ισπανία, τα συνδικάτα των δασκάλων και ορισμένοι τοπικοί ηγέτες καλούν τις ομοσπονδιακές κυβερνήσεις να καθυστερήσουν την επιστροφή στο σχολείο.

Οι περιπτώσεις στο ΗΒ αυξάνονται ραγδαία, αναγκάζοντας εκατομμύρια ανθρώπους σε νέα λοκντάουν. Τα παιδιά σχολικής ηλικίας μολύνονται με υψηλότερο ρυθμό από ό, τι στο παρελθόν και οι επιστήμονες ανησυχούν σοβαρα για τον νέο super COVID που μεταδίδεται πολύ πιο εύκολα, οδηγεί σε αναζωπύρωση της εξάπλωσης.

Η παραλλαγή έχει επίσης βρεθεί σε τουλάχιστον 15 άλλα ευρωπαϊκά έθνη, συμπεριλαμβανομένης της Σουηδίας, της Γαλλίας, της Ισπανίας και της Ελβετίας. Έχει επίσης εντοπιστεί σε τουλάχιστον 14 χωρες του

κόσμου συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, της Κίνας και της Αυστραλίας.

Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις είχαν στηριχθεί για την εκπαιδευτική τους στρατηγική στην πανδημία σε προηγουμενες μελέτες που έδειχναν ότι τα σχολεία δεν διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στη μετάδοση του Covid-19, και ευρεως υποστηρίχτηκε η άποψη ότι τα παιδιά συνήθως διατρέχουν μικρότερο κίνδυνο μόλυνσης και σοβαρών ασθενειών από τον ιό.

Αλλά οι δυναμικές αυτές αλλάζουν.

Στα προηγούμενα στάδια της πανδημίας, τα δεδομένα έδειξαν σημαντικά χαμηλότερα ποσοστά μόλυνσης στα παιδιά σε σχεση με τους ενήλικες.

Τώρα, στο Ηνωμένο Βασίλειο, τα παιδιά γυμνασίου είναι η ηλικιακή ομάδα με το υψηλότερο ποσοστό μόλυνσης. Ωστόσο, οι θάνατοι των παιδιών παραμένουν εξαιρετικά σπάνιοι.

Στην έρευνα του του Imperial College London που ανέλυσε πόσο γρήγορα εξαπλώνεται η νέα έκδοση B117 «super-COVID», η παραλλαγή ήταν πιο διαδεδομένη μεταξύ της ηλικιακής ομάδας 10-19, σύμφωνα με τα δεδομένα, με τις περισσότερες περιπτώσεις κοροναϊού στην ηλικιακή αυτή ομάδα να αφορουν το νέο στέλεχος από το αρχικό.

«Ιδιαίτερη ανησυχία προκαλεί το εάν θα είναι δυνατόν να διατηρηθεί ο έλεγχος της μετάδοσης, επιτρέποντας στα σχολεία να ανοίξουν ξανά τον Ιανουάριο του 2021», σημειώνουν οι συντάκτες της έκθεσης του Imperial College London .

Η νέα παραλλαγή εντοπίστηκε για πρώτη φορά στο Ηνωμένο Βασίλειο τον Σεπτέμβριο, σύμφωνα με τη μελέτη, αλλά στις αρχές Δεκεμβρίου, δημιούργησε έξαρση που οδήγησε σε αύξηση των λοιμώξεων μεταξύ Βρετανών.

Τα ευρήματα της νέας μελέτης έδειξαν ότι κάθε άτομο που μολύνεται από τον μεταλλαγμένο ιό θα το μεταδώσει σε έως και 0,7 περισσότερους ανθρώπους κατά μέσο όρο.

Μέχρι στιγμής, δεν υπάρχουν στοιχεία που να δείχνουν ότι η νέα παραλλαγή προκαλεί σοβαρότερη ασθένεια ή είναι πιο θανατηφόρα.

Είναι ενθαρρυντικό το ότι οι ιολόγοι και οι ειδικοί της δημόσιας υγείας έχουν εκφράσει την πεποίθηση, και μέχρι στιγμής προσδοκία, ότι τα εμβόλια των AstraZeneca, η Pfizer και η Moderna θα είναι αποτελεσματικά έναντι της νέας παραλλαγής του κοροναϊού.

 

Τι είναι το «μεταλλαγμένο στέλεχος COVID» και γιατί ενδιαφέρονται οι ειδικοί;

Οι κοροναϊοί μεταλλάσσονται τακτικά, αποκτώντας περίπου μία νέα μετάλλαξη στο γονιδίωμά τους κάθε δύο εβδομάδες.

Οι περισσότερες μεταλλάξεις δεν αλλάζουν σημαντικά τον τρόπο δράσης του ιού.

*Η Μαρία Παπαπαναγιώτου είναι διακεκριμένη δημοσιογράφος, με διεθνή εξειδίκευση σε θέματα υγείας και είναι τακτική αρθρογράφος του europost.gr

Back to top button