COVID-19 LIVE όλες οι εξελίξεις

ΑΡΘΡΑ ΓΝΩΜΗΣ

Εδώ και τώρα, οριοθέτηση ΑΟΖ, με Αίγυπτο και Ιταλία, για να ακυρώσουμε τα σχέδια του Ερντογάν!


Του Πάνου Παναγιωτόπουλου

Το europost.gr, σε πολλά άρθρα του, έχει εξηγήσει αναλυτικά τους λόγους για τους οποίους ο Ερντογάν θα προχωρήσει σε συγκεκριμένες κινήσεις σε βάρος της Ελλάδος, στο Νοτ. Αιγαίο και στην Αν. Μεσόγειο, προκειμένου να κατοχυρώσει στην πράξη τις παράνομες θέσεις του, πως τα νησιά (μεγάλα και μικρά) δεν έχουν υφαλοκρηπίδα, άρα δεν έχουν και ΑΟΖ.

Έχουμε προειδοποιήσει, βάσει συγκεκριμένων πληροφοριών, που προέρχονται από εξαιρετικά αξιόπιστες πηγές, που διαθέτει το europost.gr στο εσωτερικό της Τουρκίας, ότι οι εξελίξεις θα είναι ραγδαίες και θα επισυμβούν μέσα στο φετινό καλοκαίρι. Γι αυτό και δεν θα υπάρξει η δικαιολογία για την Ελληνική κυβέρνηση ότι αιφνιδιάστηκε.

Με το ίδιο αίσθημα ευθύνης, που μας διακρίνει στην ερευνητική δημοσιογραφία, επανερχόμαστε σήμερα για να καλέσουμε την κυβέρνηση να προχωρήσει άμεσα σε κάποιες ενέργειες, στρατηγικού περιεχομένου, προκειμένου να θωρακίσει τα Εθνικά Κυριαρχικά Δικαιώματα της Ελλάδος και να διασφαλίσει και την Ειρήνη, αποτρέποντας τον Ερντογάν από το να δημιουργήσει τετελεσμένα σε βάρος της κυριαρχίας μας και να μας παρασύρει, με τους δικούς του όρους, σε πολεμική σύγκρουση: Εδώ και τώρα η Ελλάδα πρέπει να προχωρήσει σε Συμφωνίες οριοθέτησης Αποκλειστικών Οικονομικών Ζωνών, με την Αίγυπτο και την Ιταλία! Τα όποια προβλήματα υπάρχουν στις σχετικές συνομιλίες, που διεξάγουν παράγοντες του ΥΠΕΞ με τις δυο χώρες, θα πρέπει να επιλυθούν με πνεύμα συνεργασίας και κατανόησης, ώστε να μπούν άμεσα οι υπογραφές στις τελικές Συμφωνίες!

Εξηγούμεθα άμεσα, σε όσους, πιθανώς, απορούν με αυτή την επιμονή μας: Η Συμφωνία για οριοθέτηση ΑΟΖ με την Αίγυπτο τινάζει στον αέρα την Συμφωνία Τουρκίας – Λιβύης για τις θαλάσσιες ζώνες, με την οποία ο Ερντογάν παραβιάζει κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας και δευτερευόντως και της Αιγύπτου! Δεν αρκούν οι διαπραγματεύσεις μεταξύ διπλωματών των δυο χωρών, ούτε καν οι προσπάθειες που κάνει ο Έλληνας ΥΠ.ΕΞ Ν. Δένδιας με τον Αιγύπτιο ομόλογό του Σούκρι, για να ξεπεραστούν οι υφιστάμενες δυσκολίες. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης πρέπει να πάρει άμεσα το κυβερνητικό αεροπλάνο και να πάει στο Κάιρο, για να κλείσει τη Συμφωνία για την ΑΟΖ με την Αίγυπτο, σε συνάντηση, πρόσωπο με πρόσωπο, με τον πανίσχυρο Αιγύπτιο Πρόεδρο στρατηγό Αλ Σίσι. Μόνο οι δυό τους μπορούν να ‘καθαρίσουν’ από το τραπέζι των συνομιλιών τις πολλές αντιρρήσεις, για επιμέρους ζητήματα, που θέτει η γραφειοκρατία των διπλωματών στις διμερείς διαπραγματεύσεις.

Η σύναψη αυτής της Συμφωνίας μεταξύ της Ελλάδος και της Αιγύπτου θα αλλάξει τελείως το σκηνικό στην Αν. Μεσόγειο και θα ανατρέψει τους σχεδιασμούς του Ερντογάν, οι οποίοι, επί του παρόντος, θίγουν άμεσα την Ελλάδα.

Την Τρίτη ο Ντι Μάγιο στην Αθήνα

Εξίσου μεγάλη σημασία με την Συμφωνία με την Αίγυπτο, έχει και η Συμφωνία για τις ΑΟΖ μεταξύ Ελλάδος και Ιταλίας. Την προσεχή Τρίτη, 9 Ιουνίου, έρχεται στην Αθήνα ο Ιταλός ΥΠΕΞ Λουίτζι Ντι Μάγιο και είναι η χρυσή ευκαιρία για να ολοκληρωθεί στην Αθήνα η τελική Συμφωνία μεταξύ των δυο χωρών. Οι γραφειοκράτες του Ιταλικού ΥΠΕΞ έχουν θέσει πολλές ενστάσεις για τα θέματα της αλιείας. Στα θέματα αυτά, μπορεί και πρέπει, να βρεθούν οι λύσεις εδώ στην Αθήνα! Ο Ντι Μάγιο είναι πολύ νέος, δεν είναι έμπειρος σε θέματα εξωτερικής πολιτικής, γι αυτό και μπλοκάρεται από την γραφειοκρατία του Υπουργείου του και διστάζει να καταλήξει σε ολοκληρωμένες αποφάσεις. Άλλωστε, είναι δημιούργημα του Μπέπε Γκρίλο, του ιδρυτού του κινήματος των Πέντε Αστέρων και βρέθηκε στην κορυφή της πολιτικής ζωής της Ιταλίας από το πουθενά.

Είναι, λοιπόν, στα χέρια των κ.κ. Μητσοτάκη και Δένδια το να τον πείσουν να δεσμευτεί στην Αθήνα και να προσυπογράψει έστω και ένα προσύμφωνο της τελικής μεγάλης Συμφωνίας Ελλάδος – Ιταλίας για τις ΑΟΖ!

Προσοχή, γιατί ο χρόνος τρέχει και δουλεύει υπέρ του Ερντογάν και όχι υπέρ μας, όσο δεν λύνονται αυτά τα ζητήματα με την Αίγυπτο και την Ιταλία.

Back to top button