COVID-19 LIVE όλες οι εξελίξεις

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Τώρα ‘τσούχτηκε’ η Γερμανία: Κατηγορεί την Τουρκία για επιχειρήσεις πληροφοριών, μέσα στο έδαφός της, που απειλούν την κυριαρχία της χώρας – Η απόρρητη έκθεση

Πρόσφατη έκθεση που δημοσιεύθηκε από τη γερμανική ομοσπονδιακή κυβέρνηση κατέδειξε την Τουρκία ως τον μοναδικό σύμμαχο του ΝΑΤΟ που διεξάγει δραστηριότητες κατασκοπείας και πληροφοριών στο γερμανικό έδαφος, γεγονός που θεωρείται απειλή για τη συνταγματική τάξη και την κοινωνική συνοχή της Γερμανίας και εγείρει σημαντικές ανησυχίες για την εθνική ασφάλεια και τις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών.

Σύμφωνα με το Nordic Monitor η έκθεση 380 σελίδων που εκδόθηκε τον περασμένο μήνα από το Ομοσπονδιακό Υπουργείο Εσωτερικών και για την Κοινότητα (Bundesministerium des Innern und für Heimat, BMI) και παρουσιάστηκε από τον υπουργό Εσωτερικών Νάσι Φέιζερ κατέγραψε την Τουρκία μαζί με τη Ρωσία, την Κίνα, τη Βόρεια Κορέα και το Ιράν ως «τους κύριους παράγοντες κατασκοπείας με στόχο τη Γερμανία, κυβερνοεπιθέσεων που κατευθύνονται από τις υπηρεσίες πληροφοριών, διασποράς και επιχειρήσεων επιρροής».
«Οι κατασκοπευτικές δραστηριότητες εναντίον της Γερμανίας από ξένες δυνάμεις γίνονται όλο και πιο πολύπλευρες και εξελιγμένες- περιλαμβάνουν ανθρώπινες πηγές καθώς και επιθέσεις στον κυβερνοχώρο», αναφέρεται στην έκθεση, σημειώνοντας ότι οι δραστηριότητες αυτές «αποτελούν σοβαρή απειλή για τη Γερμανία και τα γερμανικά συμφέροντα» και είναι «επιζήμιες για την εθνική κυριαρχία της Γερμανίας».

Η Τουρκία κατασκοπεύει αντιφρονούντες

Σύμφωνα με την έκθεση, η Τουρκία και άλλοι χρησιμοποιούν τις υπηρεσίες πληροφοριών τους για να αποκτήσουν πληροφορίες, να ασκήσουν επιρροή, να παρακολουθούν τους επικριτές τους ή να επιδιώξουν άλλα συμφέροντα, κυρίως λόγω του ρόλου της Γερμανίας στην ΕΕ, το ΝΑΤΟ και άλλους διεθνείς οργανισμούς.

Σύμφωνα με την εκτίμηση του γερμανικού υπουργείου Εσωτερικών, οι τουρκικές υπηρεσίες πληροφοριών και οι αρχές ασφαλείας αποτελούν αναπόσπαστο τμήμα του τουρκικού κυβερνητικού μηχανισμού. Θεωρείται ότι διαδραματίζουν κρίσιμο ρόλο στην υποστήριξη του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) στην εφαρμογή των πολιτικών τους αποφάσεων.

«Στη Γερμανία, οι τουρκικές μυστικές υπηρεσίες κατασκοπεύουν οργανώσεις και άτομα που αντιτίθενται ή θεωρείται ότι αντιτίθενται στην τουρκική κυβέρνηση», αναφέρει η έκθεση.

Η υπουργός Εσωτερικών της Γερμανίας (AP Photo/Michael Sohn)

«Αποδυναμώνουν σημαντικά τις διαπραγματευτικές θέσεις της Γερμανίας»

Η έκθεση που εξέδωσε το γερμανικό υπουργείο Εσωτερικών κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τις πιθανές αρνητικές επιπτώσεις που προκύπτουν από τις δραστηριότητες πληροφοριών που διεξάγονται από την Τουρκία και άλλες ξένες δυνάμεις εντός της Γερμανίας, εκφράζοντας ανησυχίες ότι οι δραστηριότητες αυτές μπορούν να αποδυναμώσουν σημαντικά τις διαπραγματευτικές θέσεις της Γερμανίας στην εξωτερική πολιτική, καθώς και να διαταράξουν την κοινωνική συνοχή εντός της χώρας.
Επιπλέον, η έκθεση υπογραμμίζει τον κίνδυνο αυτές οι επιχειρήσεις πληροφοριών να επηρεάσουν τις διαδικασίες λήψης αποφάσεων και την κοινή γνώμη στη Γερμανία, θέτοντας ενδεχομένως σε κίνδυνο την ελεύθερη δημοκρατική διαδικασία.

«Όταν ξένες υπηρεσίες πληροφοριών στη Γερμανία συλλέγουν πληροφορίες για ομάδες της αντιπολίτευσης από χώρες εκτός ΕΕ και διεισδύουν στις ομάδες αυτές, αυτό μπορεί να δημιουργήσει κλίμα φόβου και να απειλήσει επίσης τη ζωή και την υγεία των ανθρώπων», σύμφωνα με την έκθεση.

Τα ευρήματα αυτά υπογραμμίζουν τη σοβαρότητα της κατάστασης και την ανάγκη επαγρύπνησης για τη διαφύλαξη της εθνικής ασφάλειας, την προστασία των δημοκρατικών αρχών και τη διατήρηση της ακεραιότητας του πολιτικού και κοινωνικού τοπίου της Γερμανίας.
Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται μια αξιοσημείωτη αύξηση της επιθετικής στοχοποίησης επικριτών, αντιπάλων και αντιφρονούντων που ζουν στη Γερμανία από την τουρκική υπηρεσία πληροφοριών MIT (Millî İstihbarat Teşkilatı) και άλλες υπηρεσίες πληροφοριών που συνδέονται με το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, την αστυνομία, τον στρατό και τη χωροφυλακή.

Το κίνημα Γκιουλέν, μια ομάδα που αντιτίθεται στο καθεστώς Ερντογάν, αποτελεί πρωταρχικό στόχο της καταστολής από την τουρκική κυβέρνηση. Το κίνημα αυτό, του οποίου ηγείται ο εξόριστος κληρικός Φετουλάχ Γκιουλέν, έχει αντιμετωπίσει σημαντική καταστολή εντός της Τουρκίας και πολλά από τα μέλη του έχουν αναζητήσει καταφύγιο στη Γερμανία. Ως αποτέλεσμα, ένας σημαντικός αριθμός Τούρκων υπηκόων που συνδέονται με το κίνημα Γκιουλέν έχει λάβει άσυλο στη Γερμανία.

Στο στόχαστρο Γκιουλενιστές και Κούρδοι

Τα ευρήματα της έκθεσης δείχνουν ότι όχι μόνο τα μέλη του κινήματος Γκιουλέν, αλλά και αντιφρονούντες από το κουρδικό πολιτικό κίνημα και άλλοι αντιμετωπίζουν τη στοχοποίηση από τις υπηρεσίες πληροφοριών της τουρκικής κυβέρνησης. Αυτές οι ομάδες αντιφρονούντων υπόκεινται σε συλλογή πληροφοριών και διείσδυση από Τούρκους πράκτορες, γεγονός που δημιουργεί σοβαρή ανησυχία για την ασφάλεια και την ευημερία τους.

Επιπλέον, η αναφερόμενη ουσιαστική υποστήριξη που παρέχει η κυβέρνηση Ερντογάν σε φιλοτουρκικές κυβερνητικές ομάδες, ιδίως ισλαμιστικές και ακροδεξιές ομάδες που δρουν στη Γερμανία, προκαλεί σοβαρές ανησυχίες. Οι επιπτώσεις αυτής της υποστήριξης έχουν τη δυνατότητα να επηρεάσουν τις εσωτερικές υποθέσεις της Γερμανίας και εγείρουν ερωτήματα σχετικά με την έκταση της ξένης επιρροής στο γερμανικό έδαφος.

Η υποστήριξη αυτών των ομάδων μπορεί να επηρεάσει τον κοινωνικό ιστό εντός της Γερμανίας και να οδηγήσει σε εντάσεις μεταξύ διαφορετικών τμημάτων του πληθυσμού. Επιπλέον, μπορεί επίσης να θεωρηθεί ως προσπάθεια διαμόρφωσης της κοινής γνώμης και των διαδικασιών λήψης αποφάσεων στο εσωτερικό της χώρας.

Ο συνδυασμός των δραστηριοτήτων των υπηρεσιών πληροφοριών που στοχεύουν σε ομάδες αντιφρονούντων και της υποστήριξης συγκεκριμένων παρατάξεων μπορεί να δημιουργήσει ένα σύνθετο και δυνητικά αποσταθεροποιητικό περιβάλλον εντός της Γερμανίας. Η έκθεση υπογραμμίζει τη σημασία της στενής παρακολούθησης της ξένης παρέμβασης και των πιθανών επιπτώσεών της στις δημοκρατικές αρχές, τα ανθρώπινα δικαιώματα και την εθνική ασφάλεια στη γερμανική επικράτεια.

Κλιμάκωση της απειλής που θέτει η Τουρκία

Η λεπτομερής ανάλυση των τουρκικών και κουρδικών ομάδων που παρακολουθούνται στενά από τις γερμανικές υπηρεσίες ασφαλείας, όπως επισημαίνεται στην έκθεση, δείχνει μια αυξανόμενη ανησυχία σχετικά με τις δραστηριότητες αυτών των ομάδων εντός της Γερμανίας. Το γεγονός ότι οι τουρκικές υπηρεσίες πληροφοριών και η κυβέρνηση του AKP υπό τον Ερντογάν υποστηρίζουν ενεργά και εξαρτώνται από ορισμένες από αυτές τις ομάδες για τη συλλογή πληροφοριών, τις επιχειρήσεις επιρροής και την πολιτική κινητοποίηση, συμπεριλαμβανομένης της οργάνωσης διαδηλώσεων, σηματοδοτεί την κλιμάκωση της απειλής που θέτει η Τουρκία υπό την τρέχουσα κυβέρνηση υπό τον πρόεδρο Ερντογάν.

Ανησυχητική περίπτωση

Η περίπτωση της τουρκικής Hizbullah που δραστηριοποιείται κυρίως μεταξύ του κουρδικού πληθυσμού της Τουρκίας και οι υπερπόντιες δραστηριότητές της επικεντρώνονται στη Γερμανία είναι πράγματι ανησυχητική. Παρά το γεγονός ότι η Hizbullah περιλαμβανόταν επισήμως στον κατάλογο των τρομοκρατικών οργανώσεων από το 2000 στην Τουρκία και αντιμετώπισε τότε σημαντική καταστολή, πολλά μέλη της Hizbullah αφέθηκαν στη συνέχεια ελεύθερα από τη φυλακή χάρη στην κυβέρνηση Ερντογάν.

Η κατάσταση αυτή εγείρει ερωτήματα σχετικά με την προσέγγιση της τουρκικής κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της Hizbullah και του πολιτικού της βραχίονα, του Κόμματος Ελεύθερη Αιτία (HÜDA-PAR). Το γεγονός ότι το ΑΚΡ σύναψε επίσημα συμμαχία με το HÜDA-PAR στις τελευταίες εκλογές και είχε μια αποτελεσματική συμμαχία για την τελευταία δεκαετία υποδηλώνει ένα ανησυχητικό επίπεδο συνεργασίας με μια ομάδα που έχει χαρακτηριστεί ως τρομοκρατική οργάνωση.

Η εκλογή τριών ηγετών της HÜDA-PAR στο κοινοβούλιο με το ψηφοδέλτιο του ΑΚΡ υπογραμμίζει περαιτέρω τις πιθανές επιπτώσεις αυτής της συμμαχίας στο πολιτικό τοπίο της Τουρκίας και την εκπροσώπηση ορισμένων ιδεολογιών στη διακυβέρνηση της χώρας. Αυτό έχει δευτερογενή αντίκτυπο και στη Γερμανία.

Ο ρόλος της Γερμανίας στην αντιμετώπιση αυτής της κατάστασης έχει γίνει όλο και πιο περίπλοκος, καθώς περιλαμβάνει την παρακολούθηση των δραστηριοτήτων της Hizbullah και άλλων ομάδων εντός των συνόρων της, ενώ παράλληλα εξετάζει τις ευρύτερες επιπτώσεις των πολιτικών αποφάσεων και δράσεων της Τουρκίας.

Οι γερμανικές αρχές πρέπει να αξιολογήσουν προσεκτικά τους πιθανούς κινδύνους που εγκυμονούν αυτές οι ομάδες, ιδίως δεδομένης της ανοιχτής υποστήριξης που λαμβάνουν από την τουρκική κυβέρνηση, και να λάβουν τα κατάλληλα μέτρα για την προστασία της εθνικής ασφάλειας και την προάσπιση των δημοκρατικών αξιών στο εσωτερικό της χώρας.

Πρόσθετοι λόγοι ανησυχίας

Η εμπλοκή όχι μόνο των τουρκικών αλλά και των ιρανικών μυστικών υπηρεσιών στην υποστήριξη της Hizbullah στην Τουρκία αποτελεί περαιτέρω ανησυχία. Και οι δύο μυστικές υπηρεσίες έχουν χρησιμοποιήσει τη Hizbullah ως μέσο για την προώθηση των αντίστοιχων συμφερόντων και προγραμμάτων τους. Η παροχή χρηματοδότησης και άλλης υποστήριξης για την οργάνωση στην Τουρκία και τις θυγατρικές της στην Ευρώπη υποδηλώνει μια πιθανή συνεργασία που μπορεί να έχει εκτεταμένες επιπτώσεις στην περιφερειακή και διεθνή δυναμική.

Η ύπαρξη μιας ισχυρής παρουσίας της δύναμης Quds Force του IRGC στην Τουρκία, που λειτουργεί με το τουρκικό όνομα Tevhid Selam, υπογραμμίζει περαιτέρω την πολυπλοκότητα της κατάστασης. Αντλώντας τη στρατολόγησή του σε μεγάλο βαθμό από τη βάση της Hizbullah , το δίκτυο αυτό φαίνεται να έχει δημιουργήσει βαθιά σύνδεση με την οργάνωση.

Ανάγκη επαγρύπνησης στη Γερμανία

Μια εμπιστευτική έρευνα σχετικά με τις δραστηριότητες της Δύναμης Quds του IRGC που διεξήχθη μεταξύ 2011 και 2014 από εισαγγελείς στην Κωνσταντινούπολη, η οποία ενέπλεξε βασικούς συμβούλους του Ερντογάν σε εμπλοκή με το δίκτυο, προσθέτει άλλο ένα επίπεδο πολυπλοκότητας στο ζήτημα. Οι ενέργειες του Ερντογάν να σταματήσει την έρευνα, όταν αυτή ενοχοποιούσε άτομα του στενού του κύκλου, ουσιαστικά παρείχαν ατιμωρησία τόσο στη Hizbullah όσο και στην αδελφή της οργάνωση, Tevhid Selam, από τυχόν ποινικές διώξεις στην Τουρκία.
Η κατάσταση αυτή αναδεικνύει την ανάγκη επαγρύπνησης, μετρημένης προσέγγισης και σύνεσης εκ μέρους της Γερμανίας κατά την αντιμετώπιση των επιχειρήσεων πληροφοριών και των ξένων παρεμβάσεων που επιδιώκει η κυβέρνηση Ερντογάν.

Ο Mehmet Ali Yigit, ο οποίος ζει στη Γερμανία για περισσότερα από 50 χρόνια, δείχνει το γερμανικό του διαβατήριο και την τουρκική του ταυτότητα αφού ψήφισε στην αίθουσα Gruga στο Έσσεν της Γερμανίας. (AP Photo/Martin Meissner)

Προβληματισμός για τις δράσεις των «Γκρίζων Λύκων»

Η παρουσία και οι δραστηριότητες του ακροδεξιού, εθνικιστικού δικτύου των Γκρίζων Λύκων (Bozkurtlar, γνωστού και ως Ülkücüler, που σημαίνει Ιδεαλιστικές Εστίες) στη Γερμανία, μαζί με τους στενούς δεσμούς του με το τουρκικό κράτος και την τουρκική υπηρεσία πληροφοριών MIT, αποτελούν ένα ακόμη θέμα ανησυχίας για τις γερμανικές αρχές.

Οι ξενοφοβικές και αντισημιτικές τάσεις της ομάδας, καθώς και η εμπλοκή της σε δραστηριότητες οργανωμένου εγκλήματος δημιουργούν σοβαρές προκλήσεις για την ασφάλεια της Γερμανίας.

Το γεγονός ότι συνδέεται με το Κόμμα Εθνικιστικού Κινήματος (MHP) προσθέτει άλλο ένα επίπεδο πολυπλοκότητας στην κατάσταση, καθώς το MHP είναι εταίρος του κυβερνώντος ΑΚΡ και έχει ισχυρή παρουσία στις μυστικές υπηρεσίες, τον στρατό και την αστυνομία της Τουρκίας. Ο μεγάλος αριθμός υποστηρικτών της ομάδας, περίπου 12.100 στη Γερμανία, και η οργάνωσή της σε τρεις οργανώσεις-ομπρέλες υπογραμμίζουν την κλίμακα της παρουσίας και της επιρροής της στη χώρα.

Η παρατήρηση της έκθεσης ότι οι ενώσεις των Γκρίζων Λύκων προσπαθούν να προβάλλουν μια μετριοπαθή δημόσια εικόνα, ενώ εσωτερικά καλλιεργούν μια ακροδεξιά εξτρεμιστική ιδεολογία, προκαλεί ανησυχία. Τέτοιες τακτικές μπορεί να καταστήσουν δύσκολη την αποτελεσματική αναγνώριση και αντιμετώπιση πιθανών απειλών για την ασφάλεια από τις αρχές.

Σαφές μήνυμα από τη Γερμανία

Η επιτυχής αντιμετώπιση αυτών των υποθέσεων δείχνει τη σοβαρότητα με την οποία οι γερμανικές αρχές αντιμετωπίζουν τις δραστηριότητες ξένης παρέμβασης και κατασκοπείας στη χώρα τους. Με την απόδοση ευθυνών σε άτομα που εμπλέκονται σε τέτοιες δραστηριότητες, η Γερμανία στέλνει ένα σαφές μήνυμα σχετικά με τη δέσμευσή της για την τήρηση του κράτους δικαίου, τη διαφύλαξη της εθνικής ασφάλειας και την προστασία των δικαιωμάτων όσων ζουν εντός των συνόρων της.

Το γερμανικό υπουργείο Εσωτερικών πιστεύει ότι η μεγάλη τουρκική κοινότητα στη Γερμανία, η οποία υπολογίζεται σε περίπου 3 εκατομμύρια, παρέχει μοναδικές ευκαιρίες για τη συλλογή πληροφοριών από τις τουρκικές μυστικές υπηρεσίες. Υπογράμμισε επίσης ότι η σημαντική διπλωματική παρουσία που διατηρεί η Τουρκία αποτελεί μια ακόμη ευκαιρία για την απόκτηση πληροφοριών στη Γερμανία. Το Nordic Monitor δημοσίευσε στο παρελθόν απόρρητα έγγραφα της τουρκικής κυβέρνησης που αποκάλυπταν πώς η τουρκική πρεσβεία και τα προξενεία εμπλέκονται σε κατασκοπευτικές δραστηριότητες στη Γερμανία με κύριο στόχο τους επικριτές της κυβέρνησης Ερντογάν.

Ένας άλλος στόχος των τουρκικών μυστικών υπηρεσιών είναι η άσκηση επιρροής στη διαδικασία λήψης πολιτικών αποφάσεων στη Γερμανία, χρησιμοποιώντας τις τουρκικές κοινότητες ως μοχλό πίεσης, αναφέρεται στην έκθεση. Το κύριο μέσο που χρησιμοποιεί η Τουρκία για την επίτευξη αυτού του στόχου είναι η Ένωση Διεθνών Δημοκρατών (UID) με έδρα την Κολωνία. Η UID ιδρύθηκε το 2004, θεωρείται το μακρύ χέρι του Ερντογάν στο εξωτερικό, ιδίως στην Ευρώπη, και συνδέεται στενά με το κυβερνών ΑΚΡ.

Εκτός από την κατασκοπεία των επικριτών, οι τουρκικές μυστικές υπηρεσίες εργάζονται επίσης ενεργά για να επηρεάσουν διμερή ζητήματα με τη Γερμανία σε στρατιωτικό, τεχνολογικό, πολιτικό και οικονομικό επίπεδο, καθώς και για να βοηθήσουν στη διαμόρφωση της γερμανικής πολιτικής στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ.

Back to top button