COVID-19 LIVE όλες οι εξελίξεις

ΑΡΘΡΑ ΓΝΩΜΗΣ

Η Τουρκία χρησιμοποιεί τη συμμετοχή της στο ΝΑΤΟ για να το υπονομεύσει! Θορυβημένος ο Στόλτενμπεργκ από το βέτο Ερντογάν σε Φινλανδία και Σουηδία τρέχει και παρακαλάει τον Τσαβούσογλου!

Η Τουρκία μπορεί να εκβιάσει το ΝΑΤΟ για να αποτρέψει την ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στη Συμμαχία, αποδυναμώνοντάς το πιθανώς σε μια κρίσιμη στιγμή καθώς η Ρωσία εισβάλλει στην Ουκρανία, έγραψε ο αναλυτής Σεθ Φράντζμαν.

«Η Τουρκία είναι πάντα πρόθυμη να χρησιμοποιήσει την ένταξη στο ΝΑΤΟ για να υπονομεύσει την περιφερειακή ασφάλεια και να απειλήσει τις δημοκρατίες» και τώρα βλέπει την ευκαιρία να επαναφέρει τη «συριακή πολιτική» της χρησιμοποιώντας τις φιλοδοξίες ένταξης των δύο σκανδιναβικών χωρών στο ΝΑΤΟ, έγραψε ο Φράντζμαν στην Jerusalem Post.

Με αυτόν τον τρόπο, η Τουρκία προσπαθεί να «κερδίσει παραχωρήσεις από τις Ηνωμένες Πολιτείες, την ΕΕ και το ΝΑΤΟ», λέει χαρακτηριστικά ο αναλυτής.

Αναφέρει η ισραηλινή εφημερίδα σχετικά: «Το ακροδεξιό κυβερνών της Τουρκίας (Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης) AKP προσπαθεί να χρησιμοποιήσει την συμμετοχή της Άγκυρας στο ΝΑΤΟ για να εκβιάσει το αμυντικό σύμφωνο για να ανταποκριθεί στις εντολές της. Η Τουρκία χρησιμοποιεί εδώ και καιρό τη συμμετοχή της στο ΝΑΤΟ ως λευκή επιταγή για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και εισβολές, συχνά αντίθετα με τις αξίες του ΝΑΤΟ».

Και συνεχίζει το άρθρο-κόλαφος στην Jerusalem Post:

Για παράδειγμα, η Τουρκία είναι ο χειρότερος εχθρός των δημοσιογράφων στον κόσμο και έχει καθαρίσει εθνοτικά Κούρδους και άλλες μειονότητες από το παράνομα κατεχόμενο Αφρίν, μια περιοχή της Συρίας που κατέλαβε το 2018. Η Τουρκία υποστηρίζει επίσης τη Χαμάς, μια τρομοκρατική οργάνωση.

Ωστόσο, η Τουρκία πιστεύει τώρα ότι μπορεί να χρησιμοποιήσει τη συμμετοχή της στο ΝΑΤΟ για να αποτρέψει την ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας, αποδυναμώνοντας ενδεχομένως τη συμμαχία σε μια κρίσιμη στιγμή καθώς η Ρωσία έχει εισβάλει στην Ουκρανία.

Οι απειλές της Ρωσίας έχουν κάνει τη Φινλανδία και τη Σουηδία να ορμήσουν στην αγκαλιά του ΝΑΤΟ. Προηγουμένως επιφυλακτικές σχετικά με την ένταξη σε μια στρατιωτική συμμαχία, οι δύο χώρες ανησυχούν τώρα για τον εκφοβισμό και τις απειλές της Ρωσίας.

Η Τουρκία, η οποία επίσης εκφοβίζει και απειλεί τους γείτονές της και άλλες χώρες του ΝΑΤΟ, όπως η Ελλάδα, τείνει να συνταχθεί με τη Ρωσία. Ενώ η Τουρκία πούλησε drones στην Ουκρανία, αγοράζει επίσης το σύστημα S-400 από τη Ρωσία και δεν επιθυμεί να επιβάλει κυρώσεις σε Ρώσους ολιγάρχες ή εταιρείες. Η Τουρκία είναι επομένως βασικός εταίρος της Μόσχας, μέρος της ευρύτερης συμμαχίας της με αυταρχικά καθεστώτα στον κόσμο. Η Άγκυρα έχει συνεργαστεί με το Ιράν για να παρακάμψει τις κυρώσεις στο παρελθόν, για παράδειγμα.

Το μεγαλύτερο μέρος αυτής της πολιτικής είναι απόρροια του ακροδεξιού καθεστώτος στην Άγκυρα. Τις δεκαετίες πριν από το ΑΚΡ, η Τουρκία ήταν περισσότερο σύμμαχος του ΝΑΤΟ. Ωστόσο, η Τουρκία ανέκαθεν χρησιμοποιούσε ιστορικά την ένταξη της στο ΝΑΤΟ για να δικαιολογήσει τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο εσωτερικό, στοχεύοντας συχνά τους Κούρδους.

Την περασμένη εβδομάδα, ο Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου είπε ότι η Σουηδία και η Φινλανδία πρέπει «να σταματήσουν να υποστηρίζουν τρομοκράτες στις χώρες τους, να παράσχουν σαφείς εγγυήσεις ασφαλείας και να άρουν τις απαγορεύσεις εξαγωγών στην Τουρκία καθώς επιδιώκουν την ένταξη στο ΝΑΤΟ», ανέφερε το Reuters. Αυτή είναι σκληρή γλώσσα από την Άγκυρα. Είναι επίσης ένας ειρωνικός ισχυρισμός, λαμβάνοντας υπόψη πώς η Άγκυρα υποστηρίζει τη Χαμάς και τους εξτρεμιστές στη Συρία.

Τους τελευταίους μήνες, η Τουρκία επιχειρεί μια «επίθεση γοητείας» για να προσπαθήσει να πείσει τις φιλο-ισραηλινές φωνές στις Ηνωμένες Πολιτείες ότι η Άγκυρα μπορεί να συνεργαστεί με το Ισραήλ για τη συμφιλίωση. Αυτό έρχεται μετά από χρόνια υποκίνησης της Άγκυρας κατά την οποία ορκίστηκε να «απελευθερώσει» το Τζαμί al-Aqsa και την Ιερουσαλήμ και συνέκρινε το Ισραήλ με τη ναζιστική Γερμανία.

Τώρα, η Άγκυρα, γνωρίζοντας ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Δύση έχουν βαρεθεί τον εξτρεμισμό και τις ατάκες της, προσποιείται ότι είναι φίλη με το Ισραήλ. Αυτό είναι μέρος μιας αντισημιτικής τάσης που είναι κοινή μεταξύ των Αδελφών Μουσουλμάνων, στην οποία το Ισραήλ και οι Εβραίοι θεωρούνται ένας τρόπος να επηρεάσουν την Ουάσιγκτον, με τη λογική ότι η συνεργασία με το Ισραήλ είναι ένας τρόπος για να κερδίσεις χάρη στην κυβέρνηση των ΗΠΑ.

Ενώ ομάδες όπως η Χαμάς χρησιμοποιούν αυτή τη θεωρία για να διαδώσουν κλασικά Πρωτόκολλα των Πρεσβυτέρων της Σιών, τα ακροδεξιά φιλοκυβερνητικά μέσα στην Τουρκία έχουν δημοσιεύσει στο παρελθόν «λίστες» Εβραίων στην κυβέρνηση Μπάιντεν, ως τρόπο να ισχυριστούν ότι οι Εβραίοι έχουν τεράστια επιρροή στις Ηνωμένες Πολιτείες. Η Άγκυρα επιδιώκει να το χρησιμοποιήσει προς όφελός της.

Το κυβερνών κόμμα της Άγκυρας ήταν κοντά στην κυβέρνηση Τραμπ. Αλλά η υποστήριξή της στη Χαμάς έτεινε να εξοργίσει ορισμένους στον Λευκό Οίκο. Η Τουρκία στράφηκε στο ισχυρό της λόμπι που εδρεύει στη DC για να προσπαθήσει να πείσει τις Ηνωμένες Πολιτείες να φύγουν από τη Συρία. Όταν οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν συμφώνησαν, η Τουρκία εισέβαλε στο Αφρίν το 2018 και σε άλλες περιοχές το 2019. Όταν ο Τζο Μπάιντεν ανέβηκε στην εξουσία, το καθεστώς της Άγκυρας απείλησε με περισσότερες εισβολές.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες δήλωσαν πρόσφατα ότι θα είναι ευέλικτες όσον αφορά τις επενδύσεις στην ανατολική Συρία, την περιοχή που ελέγχουν οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις που υποστηρίζονται από τις ΗΠΑ. Αυτή είναι και η περιοχή όπου ζουν Κούρδοι. Η Άγκυρα έχει δεσμευτεί στο παρελθόν να καθαρίσει εθνοτικά όλες τις κουρδικές περιοχές κατά μήκος των συνόρων για να δημιουργήσει μια «ζώνη προστασίας» και στη συνέχεια να επανεγκαταστήσει την περιοχή με Άραβες Σύρους πρόσφυγες που έχει φιλοξενήσει η Άγκυρα. Ο στόχος είναι να αλλάξει για πάντα τα δημογραφικά στοιχεία της Συρίας, όπως επιδίωξε να κάνει η Άγκυρα στην περιοχή Sinjar του Ιράκ.

Επιπλέον, η Πρεσβεία των ΗΠΑ στη Συρία, η οποία στην πραγματικότητα δεν βρίσκεται στη Συρία αυτές τις μέρες, καταδίκασε τις πρόσφατες επιθέσεις στη Συρία, προφανώς ως αναφορά στον βομβαρδισμό αμάχων από την Τουρκία και την υποστήριξη εξτρεμιστών.

«Ανησυχούμε βαθιά για τις πρόσφατες διασυνοριακές επιθέσεις από τη Συρία και την Τουρκία και τις αναφορές για αδιάκριτα πυρά σε περιοχές αμάχων», ανέφερε η Πρεσβεία των ΗΠΑ. «Καλούμε όλα τα μέρη να αποκλιμακώσουν και να στηρίξουν την περιφερειακή σταθερότητα».

Η Τουρκία βλέπει τώρα μια ευκαιρία να επαναφέρει τη συριακή πολιτική της στο παιχνίδι. Θα χρησιμοποιήσει την επιθυμία της Φινλανδίας και της Σουηδίας για ένταξη για να προσπαθήσει να αποσπάσει παραχωρήσεις από τις Ηνωμένες Πολιτείες, την ΕΕ και το ΝΑΤΟ. Η Άγκυρα μπορεί να ζητήσει μια νέα λευκή επιταγή εισβολής και βομβαρδισμού στην ανατολική Συρία. Μπορεί να απαιτήσει την απέλαση Κούρδων ακτιβιστών και αντιφρονούντων από τη Σουηδία.

Η Φινλανδία θέλει να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ, πράγμα που σημαίνει ότι οι ενέργειες της Τουρκίας θα μπορούσαν να εξοργίσουν τις Ηνωμένες Πολιτείες. Η Δύση ενδιαφέρεται περισσότερο για την Ουκρανία παρά για την Τουρκία. Η Τουρκία μπορεί να διαπιστώσει ότι έχει εξοργίσει την Ουάσιγκτον πάρα πολλές φορές. Θα απευθυνθεί σε φιλο-ισραηλινές φωνές στις Ηνωμένες Πολιτείες για να προσπαθήσει άλλη μια φορά να επηρεάσει την κυβέρνηση των ΗΠΑ, αλλά μπορεί να διαπιστώσει ότι ακόμη και αυτές οι φωνές έχουν λιγότερη επιρροή στο παρελθόν και ότι το λόμπι της Άγκυρας και οι δεξαμενές σκέψης που χρηματοδοτεί στις ΗΠΑ δεν έχουν τόσο μεγάλη επιρροή.

Αυτό έχει σημασία γιατί η Τουρκία χρησιμοποιεί τη συμμετοχή της στο ΝΑΤΟ για να υπονομεύσει το ΝΑΤΟ ενώ κατηγορεί τις ειρηνικές ευρωπαϊκές χώρες ότι υποστηρίζουν «τρομοκράτες». Αυτή είναι η απόλυτη ειρωνεία αφού η Άγκυρα έχει υποστηρίξει εξτρεμιστές.

Επιπλέον, πιθανότατα προμηνύει πώς μια μέρα η Άγκυρα θα στραφεί ξανά εναντίον του Ισραήλ. Η Τουρκία είναι πάντα πρόθυμη να χρησιμοποιήσει την ένταξη στο ΝΑΤΟ για να υπονομεύσει την περιφερειακή ασφάλεια και να απειλήσει τις δημοκρατίες. Το Ισραήλ, μια δημοκρατία, θα μπορούσε να βρεθεί στο στόχαστρο μετά τη Φινλανδία και τη Σουηδία.

Θορυβημένος ο Στόλτενμπεργκ από το βέτο Ερντογάν σε Φινλανδία και Σουηδία τρέχει και παρακαλάει τον Τσαβούσογλου!

O γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ είχε επικοινωνία με τον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου, σύμφωνα με ανάρτησή του στο Twitter.

Στόλτενμπεργκ: Οι ανησυχίες της Τουρκίας για την ασφάλεια πρέπει να αντιμετωπιστούν
«Μίλησα με τον υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου σχετικά με τις αποφάσεις των στενότερων εταίρων μας, της Φινλανδίας και της Σουηδίας, να υποβάλουν αίτηση για ένταξη στο ΝΑΤΟ. Η Τουρκία είναι ένας πολύτιμος σύμμαχος και οποιεσδήποτε ανησυχίες για την ασφάλεια πρέπει να αντιμετωπιστούν. Πρέπει να είμαστε ενωμένοι σε αυτή την ιστορική στιγμή» ανέφερε ο κ. Στόλτενμπεργκ.

Ερντογάν: Δεν θα εγκρίνω την ένταξη Φινλανδίας-Σουηδίας στο ΝΑΤΟ
Λίγη ώρα νωρίτερα, ο πρόεδρος της Τουρκίας, αφού είχε ήδη εκφράσει την αρχική του αντίρρηση, κλιμάκωσε τώρα περισσότερο τη στάση του απέναντι στην ένταξη Φινλανδίας και Σουηδίας, λέγοντας πως δεν θα την εγκρίνει και ότι οι διπλωματικές αποστολές των δύο χωρών που αναμένεται να επισκεφθούν την Τουρκία για να την πείσουν να αλλάξει θέσεις, καλύτερα να «μην μπουν στον κόπο».

Οι αντιρρήσεις της Τουρκίας έγκεινται στο ότι οι δύο σκανδιναβικές χώρες φιλοξενούν κουρδικές μαχητικές οργανώσεις (PKK), ενώ παράλληλα ζητά από τις χώρες αυτές να άρουν απαγορεύσεις στις πωλήσεις ορισμένων όπλων προς την Τουρκία.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα


Back to top button