ΚΟΣΜΟΣΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Τουρκία: Έχασε τον «πόλεμο του ντονέρ» ο Ερντογάν- Στο «κενό» οι προσπάθειες των Τούρκων να επιβάλλουν αυστηρούς κανόνες για τον τρόπο παρασκευής του ντονέρ κεμπάπ στην Ευρωπαϊκή Ένωση

Οι τουρκικές Αρχές υποστήριξαν ότι το ντονέρ θεωρείται εθνικό πιάτο που εξαπλώθηκε στην Ευρώπη, ωστόσο Γερμανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι η δική τους εκδοχή έχει γίνει πλέον μέρος της εθνικής τους κουζίνας.

Τουρκία: Έχασε τον «πόλεμο του ντονέρ» ο Ερντογάν- Στο «κενό» οι προσπάθειες των Τούρκων να επιβάλλουν αυστηρούς κανόνες για τον τρόπο παρασκευής του ντονέρ κεμπάπ στην Ευρωπαϊκή Ένωση

Η Τουρκία προσπάθησε να επιβάλει αυστηρούς κανόνες για την παρασκευή του ντονέρ κεμπάπ στα καταστήματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά η προσπάθεια αυτή απέτυχε, καθώς οι Βρυξέλλες δεν ενέκριναν την πρόταση των τουρκικών Αρχών.

Η πρόταση προέβλεπε την εισαγωγή της ετικέτας «Εγγυημένη Παραδοσιακή Σπεσιαλιτέ» για το ντονέρ, η οποία θα επέβαλε περιορισμούς στον τύπο των συστατικών και στον τρόπο παρασκευής. Εάν είχε γίνει δεκτή, η γερμανική βιομηχανία κεμπάπ θα είχε πληγεί ιδιαίτερα, καθώς το ντονέρ που κυκλοφορεί στη Γερμανία διαφέρει σημαντικά από το παραδοσιακό τουρκικό.

Οι τουρκικές Αρχές υποστήριζαν ότι το ντονέρ αποτελεί εθνικό πιάτο που εξαπλώθηκε στην Ευρώπη μέσω της μετανάστευσης, ενώ οι Γερμανοί αξιωματούχοι τόνισαν ότι η γερμανική παραλλαγή έχει πλέον ενσωματωθεί στην εθνική τους κουζίνα και αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητάς τους.

Σύμφωνα με την Τουρκική Διεθνή Ομοσπονδία Ντονέρ (Udofed), η παραδοσιακή τεχνική μαγειρέματος σε κάθετη σούβλα χρονολογείται από τον 16ο αιώνα, ενώ η ίδια η λέξη «ντονέρ» παραπέμπει στην περιστροφική αυτή μέθοδο.

Τουρκία: Έχασε τον «πόλεμο του ντονέρ» ο Ερντογάν- Στο «κενό» οι προσπάθειες των Τούρκων να επιβάλλουν αυστηρούς κανόνες για τον τρόπο παρασκευής του ντονέρ κεμπάπ στην Ευρωπαϊκή Ένωση

Η πρόταση της Τουρκίας περιλάμβανε συγκεκριμένες προδιαγραφές:


  • το κρέας να προέρχεται από αγελάδα άνω των 16 μηνών, αρνί τουλάχιστον έξι μηνών ή κοτόπουλο (μπούτια και στήθη),

  • απαγόρευση του μοσχαρίσιου κρέατος και του κρέατος γαλοπούλας,

  • φέτες κρέατος με πάχος 3-5 χιλιοστά,

  • καθορισμένο τύπο μαχαιριού και σαφείς οδηγίες για τις μαρινάδες.

Η γερμανική εκδοχή του ντονέρ, όπως επισημαίνει το BBC, συνήθως περιλαμβάνει μοσχαρίσιο κρέας μέσα σε πίτα με λαχανικά, τουρσιά, κόκκινα κρεμμύδια και σάλτσες, διαφοροποιούμενη σημαντικά από την παραδοσιακή συνταγή.

Η αντίδραση του Βερολίνου ήταν άμεση. Ο Τζεμ Οζντεμίρ, πρώην υπουργός Τροφίμων και Γεωργίας και τουρκικής καταγωγής, είχε δηλώσει χαρακτηριστικά: «Το ντονέρ ανήκει στη Γερμανία» και τόνισε ότι δεν υπάρχει ανάγκη για οδηγίες από την Άγκυρα.

Στη Γερμανία ζουν πάνω από 1,5 εκατομμύρια Τούρκοι πολίτες και σχεδόν αντίστοιχος αριθμός ατόμων τουρκικής καταγωγής, ενώ οι ετήσιες πωλήσεις κεμπάπ στην Ευρώπη ξεπερνούν τα 3,5 δισεκατομμύρια ευρώ, εκ των οποίων τα 2,4 δισ. αφορούν μόνο τη Γερμανία.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα



Back to top button