COVID-19 LIVE όλες οι εξελίξεις

Χωρίς κατηγορία

Τουρκία: Πιθανή εμπλοκή σε σκάνδαλο δωροδοκίας του Μπιλάλ Ερντογάν, γιου του Τούρκου προέδρου

ΗΠΑ και Σουηδία εξέτασαν από κοινού σχετική καταγγελία για μίζες πολλών δεκάδων εκατομμυρίων δολαρίων

Τις φήμες πως η σουηδική θυγατρική μιας αμερικανικής εταιρείας δεσμεύτηκε να καταβάλει δεκάδες εκατομμύρια δολάρια σε μίζες, στην περίπτωση που ο Μπιλάλ Ερντογάν, ένας εκ των υιών του προέδρου της ΤουρκίαςΡετζέπ Ταγίπ Ερντογάν τη βοηθούσε να εξασφαλίσει δεσπόζουσα θέση στην αγορά της χώρας, εξέτασαν από κοινού οι αρχές καταπολέμησης της διαφθοράς στις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Σουηδία, κατόπιν σχετικής καταγγελίας.

Το προτεινόμενο σχέδιο περιγράφεται λεπτομερώς σε επιχειρηματικά έγγραφα και έγγραφα επικοινωνίας που γνωστοποιήθηκαν στο Reuters, καθώς και από πρόσωπο που γνωρίζει το θέμα, με το πρακτορείο να αναφέρει για πρώτη φορά τόσο το σχέδιο, όσο και τις προκαταρκτικές έρευνες περί ενδεχόμενης δωροδοκίας που είχαν προκύψει. Σύμφωνα με την καταγγελία που υποβλήθηκε στις Αρχές από ένα άτομο και η οποία εξετάστηκε από το Reuters, τελικά δεν καταβλήθηκαν μίζεςμε την περί ου ο λόγος σουηδική εταιρεία Dignita Systems AB να εγκαταλείπει «απότομα» το σχέδιο στα τέλη του περασμένου έτους, σύμφωνα με δύο άτομα που γνωρίζουν το θέμα και τις επικοινωνίες της εταιρείας.

 

Αφότου έλαβαν την καταγγελία (τον περασμένο Απρίλιο), το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ και οι σουηδικές εισαγγελικές αρχές ανέθεσαν σε έναν ειδικό πράκτορα και έναν επιθεωρητή ντετέκτιβ, αντίστοιχα, να διεξάγουν προκαταρκτικές έρευνες και να καθορίσουν εάν παραβιάστηκαν τυχόν διατάξεις των αμερικανικών και σουηδικών νόμων κατά της δωροδοκίας. Ωστόσο, οι προκαταρκτικές έρευνες δεν κατάφεραν να οδηγήσουν σε επίσημες έρευνες ή κατηγορίες.

Ο Αμερικανός ιδιοκτήτης της Dignita επιβεβαίωσε στο Reuters ότι το έργο εγκαταλείφθηκε, όταν έμαθε για «δυνητικά ανησυχητική συμπεριφορά» ανθρώπων της εταιρείας στην Τουρκία, και πως απέλυσε αρκετούς από τους εμπλεκόμενους. Το σχέδιο της εταιρείας, σύμφωνα με την καταγγελία, ήταν η κυβέρνηση του προέδρου Ερντογάν να περάσει κανονισμούς που θα ενίσχυαν τις πωλήσεις ενός συγκεκριμένου προϊόντος της Dignita – τα αλκοολόμετρα στο ταμπλό που κλειδώνουν την ανάφλεξη ενός οχήματος όταν ο οδηγός είναι σε κατάσταση μέθης.

 

Σε αντάλλαγμα για 10 χρόνια εμπορικής αποκλειστικότητας στην πώληση των προϊόντων της, η Dignita -φέρεται να- δεσμεύτηκε ότι θα πλήρωνε δεκάδες εκατομμύρια δολάρια σε αμοιβές λόμπι, μέσω μιας «εικονικής» εταιρείας, σε δύο ιδρύματα των οποίων ο Μπιλάλ Ερντογάν είναι μέλος του διοικητικού συμβουλίου, αναφέρει σχετικά η καταγγελία.

Από την πλευρά του, ο Μπιλάλ Ερντογάν δήλωσε μέσω δικηγόρου, ότι οι ισχυρισμοί πως συνωμότησε με την Dignita «είναι εντελώς ανακριβείς». Πρόκειται για ένα «πλέγμα ψεμάτων», πρόσθεσε ο δικηγόρος, ενώ ανώτερος αξιωματούχος της διεύθυνσης επικοινωνιών της τουρκικής προεδρίας αρνήθηκε να σχολιάσει το συγκεκριμένο άρθρο, με το Reuters να μην έχει καταφέρει να επιβεβαιώσει μέχρι σήμερα το εάν ο πρόεδρος Ερντογάν και ο γιος του Μπιλάλ γνώριζαν ή είχαν οποιαδήποτε ανάμειξη στο φερόμενο διαγραφόμενο σκάνδαλο δωροδοκίας.

Αν και η προσπάθεια ναυάγησε τον Σεπτέμβριο, δεν παύει να παρουσιάζει ενδιαφέρον το γεγονός ότι κάποιος επενδυτής θεωρούσε τον Μπιλάλ Ερντογάν ως «πρόσωπο-κλειδί» για να αποκτήσει πρόσβαση στον Ερντογάν, ο οποίος στις 28 Μαΐου εξασφάλισε νέα πενταετή θητεία ως πρόεδρος της Τουρκίας.

Back to top button