COVID-19 LIVE όλες οι εξελίξεις

ΑΡΘΡΑ ΓΝΩΜΗΣ

Τουρκία: Πρώτη δοκιμαστική πτήση για το μαχητικό 5ης γενιάς ΚΑΑΝ – Ο Ερντογάν προειδοποιεί: “Που να δείτε τι έρχεται ακόμα;”- Το πρόγραμμα υπερεξοπλισμών της Άγκυρας σε πλήρη εξέλιξη – Η Ελλάδα τι κάνει;

Σε μια εμβληματική τελετή, ευρύτατης προβολής, στο Αφιόν Καραχισάρ, ο Ερντογάν παρακολούθησε, μέσα σε ιαχές των οπαδών του, την πρώτη δοκιμαστική πτήση του μαχητικού 5ης γενιάς ΚΑΑΝ.

Είναι το πρώτο μαχητικό αεροσκάφος τύπου stealth,που κατασκευάζει η ίδια η Τουρκία, προγραμματίζοντας την μαζική παραγωγή του από το 2030.

Διεθνείς αξιόπιστες πηγές, με τις οποίες συνομιλεί η συντακτική ομάδα του europost.gr και οι οποίες γνωρίζουν άριστα τα άλματα τεχνολογίας, που πραγματοποιεί η παγκόσμια στρατιωτική βιομηχανία μας διαβεβαιώνουν ότι “το ΚΑΑΝ όχι μόνον δεν είναι για πεταμα, αλλά σε πολλά υπερβαίνει σαφώς την πολεμική δυναμική των F16, ακόμη και στην αναβαθμισμένη εκδοχή τους, δηλ. τα Viper”

Αλλά το πρόγραμμα υπερεξοπλισμών της Τουρκίας δεν σταματά εδώ! Περιλαμβάνει, μεταξύ των άλλων, αποφασιστική ενίσχυση του Ναυτικού, με νέο αεροπλανοφόρο, νέες κορβέτες και πυραυλακάτους, καθώς και αντιπλοϊκά πυραυλικά συστήματα, όλα Τουρκικής κατασκευής.
Σε αυτά να προσθέσει κανείς τα πολεμικά ελικόπτερα,νέα αποβατικά σκάφη,πυραυλικό πυροβολικό με μεγάλο βεληνεκές για τον στρατό ξηράς και άφθονα drones και UAV που θα βγουν από Τουρκικά εργοστάσια.

“Και που να δείτε τι έρχεται;” Προειδοποίησε ο Ερντογάν, επαναβεβαιώνοντας για μια ακόμη φορά την αποφασιστικότητα του να καταστήσει την Τουρκία μεγάλη περιφερειακή δύναμη.

Πιο αναλυτικά το σχετικό ρεπορτάζ έχει ως εξής:

Πανηγυρική ήταν η προεκλογική ομιλία του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο Αφιόν- Καραχισάρ, μετά την επιτυχημένη παρθενική πτήση του τουρκικού μαχητικού 5ης γενιάς ΚΑΑΝ με το μαχητικό να δείχνει ότι δεν είναι “μακέτα” που έλεγαν πολλά ελληνικά ΜΜΕ και τις δηλώσεις του Τούρκου προέδρου να κρύβουν γενικό σχεδιασμό που για την τουρκική κυβέρνηση συγκλίνει στο τρίπτυχο, αμυντική βιομηχανία-αυτάρκεια-γεωπολιτική εκμετάλλευση στρατιωτικής ισχύος.
Η πρώτη πτήση του τουρκικού μαχητικού είναι ουσιαστικά η έναρξη της παραγωγής τους που αναμένεται να ξεκινήσει το 2029 και με μαζικοποίηση το 2030.

Αν συγκριθεί για παράδειγμα με το ρωσικό Su-57 που από την φάση της έγκρισης μέχρι την παραγωγή των μαχητικών να έχουν περάσει ουσιαστικά 15 χρόνια αυτό κυρίως οφείλεται σε δύο λόγους.

Ο πρώτος ήταν ότι το νέο ρωσικό-και ακριβό-μαχητικό 5ης γενιάς ουσιαστικά παραγγέλθηκε για να διατηρήσει την σχεδίαση μαχητικών εγχώρια ανοιχτή (να μην υπάρξει έξοδος επιστημόνων), καθώς επιχειρησιακά τα μαχητικά της οικογένειας Su-27 μπορούν να αντιμετωπίσουν κάθε είδους απειλή.

Ο δεύτερος λόγος ήταν το κόστος, που ειδικά το 2016 σταμάτησε την εξέλιξη-παραγωγή στην ρωσική κυβέρνηση μέχρι να σταθεροποιηθεί εκ νέου η ροή εσόδων.

Η τουρκική πλευρά ζει έναν βίο παράλληλο αλλά με την πλάτη στον τοίχο για το μέλλον της τουρκικής αεροπορίας καθώς πρέπει να βρεθεί αντικαταστάτης των F-16.
Μπορεί όμως να θέσει σε παραγωγή τόσο γρήγορα ένα τόσο σημαντικό πρόγραμμα; Δείχνει ότι μπορεί υποβοηθούμενη από την αμυντική βιομηχανία η οποία-δυστυχώς- εν αντιθέσει με εμάς δεν πέταγε τα λεφτά αλλά τα έκανε προγράμματα με αποτελέσματα που φέρνουν νέες τεχνολογίες και εξαγωγές.

Η εμπλοκή σε κάθε πρόγραμμα συμπαραγωγής αεροπορικού υλικού ευρωπαϊκού ή αμερικανικού και η δημιουργία του πανίσχυρου εργοστασίου παραγωγής κινητήρων F-110 έχουν δώσει την ικανότητα στην τουρκική αεροπορική βιομηχανία να δημιουργεί οικοσυστήματα όπλων που είτε εξολοκλήρου είτε τμηματικά μπορεί να δώσει τα απαραίτητα συστήματα που απαιτεί ένα μαχητικό.

Εγχώρια όπλα αέρος-αέρος και αέρος-εδάφους που τώρα χρησιμοποιούνται από τα F-4/F-16/UCAV, συστήματα ΣΕΠ/ραντάρ (όπως αυτά που αποδίδουν τα OZGUR), ηλεκτρονικά πτήσης, συστήματα ηλεκτρονικού πολέμου είναι έτοιμα δοκιμασμένα και αντικαθιστούν σταδιακά κάθε σύστημα που το ΚΑΑΝ τώρα χρησιμοποιεί.

Δηλαδή σε μια συστηματοποίηση της ενσωμάτωσης των εγχώριων βιομηχανικών προϊόντων, κάθε παρτίδα των μαχητικών θα “τουρκοποιείται” όλο και πιο πολύ με τελευταίο υλικό τους κινητήρες.

Θα είναι ισάξιο των F-35; Όχι γιατί η αμερικανική τεχνολογία περικλείει εμπειρία δεκαετιών, αλλά θα αποδώσει εγχώρια μαχητικά με stealth χαρακτηριστικά… Και το σημαντικότερο, λογικό κόστος απόκτησης για μαζική παραγωγή και απόλυτο έλεγχο κίνησης και χτυπήματος.

Σε κάθε περίπτωση θα είναι ανώτερα των F-16 ακόμα και των… Viper και για την τουρκική αεροπορία αυτό είναι αρκετό σε συνδυασμό με τα νέας γενιάς UCAV που αναπτύσσει.
Και μια ακόμα λυπηρή αναφορά. Η πτήση από τα στελέχη της ΤΑΙ είχε κάτι που θα θέλαμε να βλέπουμε και στην Ελλάδα, δηλαδή ότι όλη η ανάπτυξη του μαχητικού γίνεται από νέους επιστήμονες που αντικειμενικά και με προσόντα από τα διδακτορικά στις νέες τεχνολογίες βρίσκουν δουλειές εγχώρια στις δεκάδες εταιρείες υψηλής βιομηχανίας που δημιουργεί η τουρκική βιομηχανία.

Αυτό με γνώμονα την ελληνική πραγματικότητα που έχει χάσει ακόμα και την ικανότητα ναυπήγησης απλών σκαφών όπως οι Κανονιοφόροι κλάσης Πυρπολητής που είχαν εξελιχθεί από τα ελληνικά ναυπηγεία/ΕΜΠ με βάση το αρχικό δανέζικο σχέδιο και πλέον δεν υπάρχουν όχι μόνο τα στελέχη να μεταλαμπαδεύσουν τις γνώσεις αλλά ούτε τα ίδια τα σχέδια!

Βίντεο με την παρθενική πτήση του ΚΑΑΝ

«Η Τουρκία άφησε πίσω της άλλο ένα κρίσιμο στάδιο στην πορεία της προς την παραγωγή του δικού της αεροσκάφους πέμπτης γενιάς» είπε, μιλώντας σε ανοικτή συγκέντρωση ενόψει των δημοτικών εκλογών της 31ης Μαρτίου, τονίζοντας πως «σήμερα ζήσαμε μια ακόμα περήφανη ημέρα για την τουρκική αμυντική βιομηχανία, σήμερα το πρωί το εθνικό μας μαχητικό αεροσκάφος KAAN πραγματοποίησε με επιτυχία την πρώτη του πτήση».

Αφήνοντας αιχμές κατά της αντιπολίτευσης που δεν πίστεψε ότι θα πραγματωθεί το έργο, ανέφερε πως… «Οι επιλογές όσων έχουν χάσει την πορεία τους αφορούν τους ίδιους. Εμείς επικεντρωνόμαστε στη δουλειά μας. Το κάναμε και συνεχίζουμε».

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συνέχισε λέγοντας: «Παρά τους καημένους χωρίς αυτοπεποίθηση, παρά τη δυσπεψία εκείνων που έλεγαν πως μοιάζει “με σώμα καλοριφέρ”, παρά τους δοσίλογους που από την πρώτη στιγμή προσπάθησαν να υπονομεύσουν το ΚΑΑΝ, το εθνικό μας μαχητικό αεροσκάφος έσμιξε σήμερα με τους αιθέρες. Ο Κύριος μου να ευλογεί όλους όσοι συνέβαλαν. Θα εντείνουμε τις προσπάθειές μας για να ολοκληρώσουμε γρήγορα τις υπόλοιπες δοκιμές του.. KAAN μας, το οποίο θα εμπνέει εμπιστοσύνη στους φίλους και φόβο στους εχθρούς. Την επόμενη περίοδο, θα συνεχίσουμε να δίνουμε κι άλλα καλά νέα στο έθνος μας για την αμυντική βιομηχανία».

Απευθυνόμενος δε στο συγκεντρωμένο πλήθος ρώτησε «βλέπετε το KAAN, σωστά; Να δείτε τι άλλο θα έρθει ακόμη; Πού είσαστε ακόμη, να δείτε τι άλλο θα έρθει»;

Ο Τούρκος πρόεδρος έστειλε και προεκλογικά μηνύματα με αναφορές στην ιστορία του Μικρασιατικού πολέμου. «Το Αφιόν, που χθες έγραψε έπος με την υπεράσπιση της πατρίδας στον εθνικό αγώνα, σήμερα γράφει ένα νέο έπος προστατεύοντας την εθνική βούληση» είπε, κάνοντας έμμεση αναφορά στις προσεχείς δημοτικές εκλογές.

«Φωνάξτε όσο πιο δυνατά μπορείτε από εδώ, ώστε να μη μείνει κανείς που δεν θα σας ακούσει από το… Αιγαίο μέχρι τη Μεσόγειο και τη Μαύρη Θάλασσα. Είμαστε έτοιμοι; Είμαστε έτοιμοι πολίτες της Αφιόν για τον Τουρκικό Αιώνα στις 31 Μαρτίου;», ρώτησε ξεσηκώνοντας τα πλήθη.

Back to top button