COVID-19 LIVE όλες οι εξελίξεις

ΑΡΘΡΑ ΓΝΩΜΗΣ

Τουρκία: “Περικυκλώνει”την Ελλάδα επεκτείνοντας την επιρροή της στην Αλβανία – Τα αποτελέσματα της συνάντησης του Ερντογάν με τον Αλβανό πρωθυπουργό στην Άγκυρα

Προτεκτοράτο της Τουρκίας καθίσταται σταδιακά η γειτονική μας Αλβανία,όπως προκύπτει και από τα αποτελέσματα της συνάντησης κορυφής του Τούρκου Προέδρου Ερντογάν με τον Αλβανό πρωθυπουργό Έντυ Ραμα στην Άγκυρα.

 

Από τα όσα είπαν οι δύο ηγέτες γίνεται ξεκάθαρο ότι η επιρροή της Τουρκίας επεκτείνεται σε όλη την Αλβανία και σε όλους τους τομείς,με έμφαση στην στρατιωτική και στην οικονομική συνεργασία.

 

Το europost.gr υπογραμμίζει ότι η Τουρκία διαθέτει ήδη μεγάλη ναυτική βάση στην Αλβανία, στρατιωτική βάση επί ξηράς,εκπαιδεύει με δικούς της αξιωματικούς την Αλβανική Αστυνομία και τις Αλβανικές Ένοπλες Δυνάμεις,δίνει εξοπλισμό πάσης φύσεως σε όλους τους ένστολους Αλβανούς και -το κυριοτερο- ενισχύει την πεποίθηση του μέσου Αλβανού πολίτη ότι “η Αλβανία δεν μπορεί να αισθάνεται ασφαλής χωρίς την Τουρκία”!

«Ενισχύσαμε περαιτέρω τη βάση της συνεργασίας μας με τις υπογεγραμμένες συμφωνίες. Αυξήσαμε τον όγκο του εμπορίου μας με την Αλβανία στο 1 δισεκατομμύριο δολάρια. Θέσαμε τον νέο μας στόχο τα 2 δισεκατομμύρια δολάρια . Θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για να αυξήσουμε τις αμοιβαίες επενδύσεις μας και να αναπτύξουμε περαιτέρω τους δεσμούς. Κρατήσαμε την υπόσχεσή μας και φτιάξαμε το νοσοκομείο φιλίας μας σε χρόνο ρεκόρ 3 μηνών. Θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε τον αλβανικό λαό σε καλές και κακές στιγμές, όπως κάναμε μέχρι τώρα», είπε ο Τούρκος πρόεδρος.

Συνεργασία στον αμυντικό και στρατιωτικό τομέα

Συνέχισε ο πρόεδρος Ερντογάν: «Ανταλλάξαμε ιδέες με τον κ. Πρωθυπουργό για τις εξελίξεις στην περιοχή μας και στον κόσμο. Η Τουρκία και η Αλβανία είναι δύο σύμμαχοι του ΝΑΤΟ. Θέλουμε επίσης να εμβαθύνουμε τη συνεργασία στον αμυντικό και στρατιωτικό τομέα. Συγχαίρουμε την Αλβανία για την επιτυχή ολοκλήρωση της προσωρινής ένταξής της στο Συμβούλιο των Ηνωμένων Εθνών 2022 – 2023».

«Η αλληλεγγύη της Αλβανίας είναι πολύ σημαντική»

«Συζητήσαμε επίσης την ισραηλινή καταπίεση. Οι διαδικασίες που ακολουθήθηκαν τόσο στο ICJ όσο και στον ΟΗΕ κατέδειξαν ξεκάθαρα τη δικαιολογημένη στάση μας σε αυτό το θέμα. Η αλληλεγγύη που έδειξε η Αλβανία στον καταπιεσμένο παλαιστινιακό λαό αυτή την περίοδο είναι πολύ σημαντική. Θα συνεχίσουμε την επαφή μας στο πλαίσιο των πρωτοβουλιών που θα αναληφθούν το επόμενο διάστημα».

Γνωρίζουμε την ευαισθησία της Αλβανίας στον αγώνα κατά της FETO. Ο αγώνας μας ενάντια στην οργάνωση θα συνεχιστεί όλο και περισσότερο, δεν θα δώσουμε ευκαιρία στο κακό δίκτυο που προσπαθεί με κάθε τρόπο να δηλητηριάσει τις σχέσεις μας, θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας.

Ράμα: «Όσο υπάρχει η Τουρκία….»

«Αυτό που λες εκπληρώνεται. Γνωρίζουμε ότι κρατάτε πάντα την υπόσχεσή σας» ανέφερε ο Ράμα και ευχαρίστησε τον Ερντογάν για την στήριξή του:

Πρώτον, χάρη σε εσάς και την κυβέρνησή σας, το Κοσσυφοπέδιο έγινε γνωστό ως Ανεξάρτητη Δημοκρατία. Δεύτερον, ήσασταν ο πρώτος που επικοινώνησε μαζί μας όταν η Αλβανία χτυπήθηκε από σεισμό με πολύ σοβαρές συνέπειες. Μου είπες ότι όσο υπάρχει η Τουρκία, η Αλβανία δεν θα είναι μόνη. Έχετε πάρει σημαντικές πρωτοβουλίες. Τρίτον, η Αλβανία και ο αλβανικός λαός ένιωθαν σαν ψάρια έξω από το νερό μαζί με τους άλλους λαούς των Δυτικών Βαλκανίων.  Ειδικά όταν ο κόσμος συγκλονίζεται από τον κορονοϊό. Αν δεν ήταν η Τουρκία και αν δεν ήσουν εκεί, ποιος ξέρει πόσοι άνθρωποι θα είχαν χάσει τη ζωή τους. Αυτές είναι τρεις σημαντικές στιγμές για εμάς» είπε μεταξύ άλλων ο Ράμα και πρόσθεσε ότι  το Τεχνικό Πανεπιστήμιο της Κωνσταντινούπολης στα Τίρανα θα υλοποιηθεί το συντομότερο δυνατό.

Ο Ράμα δήλωσε μεταξύ άλλων ότι θα συναντηθεί με τον Ουκρανό πρόεδρο Ζελένσκι και τον ευχαρίστησε μάλιστα που… βρήκε χρόνο για τη συνάντησή τους.

Αποθέωσε τον σφαγέα Κεμάλ ο Ράμα

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο Ράμα επισκέφθηκε το Μαυσωλείο του Κεμάλ και κατέθεσε στεφάνι, αποθεώνοντας μάλιστα τον Τούρκο σφαγέα σε μήνυμα που έγραψε στο σημειωματάριο: «Θυμόμαστε τον μεγάλο ηγέτη στο όνομα του οποίου βρίσκουμε τις ρίζες του σύγχρονου τουρκικού κράτους και στην κληρονομιά του οποίου χρωματίζουμε την ταυτότητα της τουρκικής κοινωνίας. Η μόνιμη παρουσία του Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ καταδεικνύει μια περιεκτικότητα, ειρήνη και πρόοδο που είναι δύσκολο να βρει κανείς ακόμα και σήμερα. Η ευφυΐα του, τον έκανε να συνειδητοποιήσει τη σημασία της γυναικείας χειραφέτησης. Η αγάπη του για το έθνος του τον οδήγησε να αγκαλιάσει την πρόοδο, τον αλφαβητισμό και να υποστηρίξει οικονομικές μεταρρυθμίσεις που απέδειξαν το πάθος του για ανάπτυξη όπως ήταν το όραμα του. Εδώ, στον ιερό χώρο της τελευταίας ανάπαυσης του Ατατούρκ, γιορτάζουμε το όραμά του για μια σύγχρονη Τουρκία, που επιτεύχθηκε με απροσδόκητα μέσα αγάπης και ειρήνης», έγραψε ο πρωθυπουργός της Αλβανίας, Έντι Ράμα

Back to top button