COVID-19 LIVE όλες οι εξελίξεις

TOP ΝΕΑ

Τουρκία: «Το Αιγαίο δεν είναι Ελληνικό Πέλαγος!» – Θέτει ζητήματα αποστρατιωτικοποίησης νησιών, Εναέριου Χώρου, Υφαλοκρηπίδας, Χωρικών Υδάτων και Ιμίων!

Όλη την “βεντάλια” των παράνομων διεκδικήσεων κατά της Ελλάδος στο Αιγαίο ανοίγει η Τουρκία, θέτωντας ζητήματα σε όλα τα επίπεδα και διατυπώνοντας την ιταμή πρόκληση ότι το «Αιγαίο δεν είναι Ελληνικό Πέλαγος!».

Οι σχετικές αναρτήσεις στελέχους του Τουρκικού Υπ. Εξωτερικών αποδεικνύουν πόσο δύσβατος -και το πιθανότερον αδιέξοδος- θα είναι και ο δρόμος προσφυγής στη Χάγη, τον οποίον υποδεικνύουν σημαντικά δημόσια πρόσωπα στην Ελλάδα, όπως ο Ευάγγελος Βενιζέλος και η Ντόρα Μπακογιάννη. Και αυτό γιατί, η Τουρκία θα υπογράψει το απαραίτητο και προαπαιτούμενο συνυποσχετικό για την προσφυγή στη Χάγη, μόνον αν η Ελλάδα δεχθεί να μπούν μέσα στο συνυποσχετικό και αυτά τα ζητήματα που θέτει η Τουρκική πλευρά!

Σε μια τέτοια περίπτωση, όμως, όποια Ελληνική κυβέρνηση το δεχθεί, θα διαπράξει εθνική προδοσία, από τη στιγμή που θα συνυπογράψει το συνυποσχετικό και θέσει υπό την κρίση του Δικαστηρίου της Χάγης εθνικά κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας και εθνικό χώρο σε νησιά, θάλασσα και αέρα που αποτελεί μέχρι σήμερα αδιάσπαστο τμήμα της Ελληνικής Επικράτειας.

Πιό συγκεκριμένα, τα νεότερα από τις προκλήσεις της Άγκυρας έχουν ως εξής:

Κλιμακώνει την ένταση η Αγκυρα, καθώς υψηλόβαθμος αξιωματούχος του ΥΠΕΞ της Τουρκίας ανήρτησε κείμενο στο Twitter με τις αξιώσεις της χώρας του στο Αιγαίο.

Λίγες ώρες μετά τις αξιώσεις του Χουλουσί Ακάρ για αποστρατικοποίηση των νησιών, ο Τσαγατάι Ερτζίγες, Διευθυντής Αεροναυτιλίας του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, σε ανάρτησή του στο Twitter δημοσιεύει έγγραφο με σημειώσεις σχετικά με τα ζητήματα στο Αιγαίο, στο οποίο θέτει ζητήματα για:

Την υφαλοκρηπίδα και τα χωρικά ύδατα
«Η Τουρκία είναι έτοιμη να ξεκινήσει διάλογο με την Ελλάδα με σκοπό την εξεύρεση μιας δίκαιης διευθέτησης του θέματος που θα είναι προς το συμφέρον των δύο χωρών» αναφέρεται στην ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ.

Αποστρατικοποίηση των νησιών – στον απόηχο των προκλητικών δηλώσεων Ακάρ
«Ένα από τα βασικά ζητήματα μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας στο Αιγαίο είναι το αποστρατιωτικοποιημένo καθεστώς των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου. Τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου είναι αποστρατικοποιημένα από διάφορες διεθνείς συμφωνίες που επιβάλλουν νομικές υποχρεώσεις δεσμευτικές για την Ελλάδα».

Εναέριο χώρο
«Ο διεθνής εναέριος χώρος στην ανοικτή θάλασσα δεν βρίσκεται υπό την κυριαρχία κανενός έθνους. Σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, το εύρος του εθνικού εναέριου χώρου πρέπει να αντιστοιχεί στο εύρος των χωρικών υδάτων» υποστηρίζει η Τουρκία.

Κυριαρχία βραχονησίδων και μικρότερων νήσων και ειδικά των Ιμίων

Δραστηριότητες έρευνας και διάσωσης και αρμοδιότητες

Το tweet του Τούρκου αξιωματούχου
Σύμφωνα με το έγγραφο το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών αμφισβητεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας στο Αιγαίο, έχοντας πέντε αξιώσεις. Οι Τούρκοι θέτουν θέμα για την υφαλοκρηπίδα και τα χωρικά ύδατα, την αποστρατικοποίηση των νησιών, τον εναέριο χώρο, την κυριαρχία βραχονησίδων και μικρότερων νήσων και ειδικά των Ιμίων.

«Η Τουρκία και η Ελλάδα, που είναι τα δύο παράκτια κράτη, έχουν νόμιμα δικαιώματα και συμφέροντα στο Αιγαίο. Πρόκειται για την ασφάλεια, την οικονομία και τα άλλα παραδοσιακά δικαιώματα που αναγνωρίζονται από το διεθνές δίκαιο. Η διμερής σχέση Τουρκίας-Ελλάδας στο Αιγαίο πρέπει να βασίζεται στις ακόλουθες αρχές: Το Αιγαίο είναι μια κοινή θάλασσα μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας. Οι ελευθερίες της ανοικτής θάλασσας και ο εναέριος χώρος πάνω από αυτό, που επί του παρόντος απολαμβάνουν τόσο τα παράκτια κράτη όσο και οι τρίτες χώρες, δεν θα πρέπει να προκαλούν πρόβλημα. Κάθε απόκτηση νέων θαλάσσιων περιοχών πρέπει να βασίζεται στην αμοιβαία συναίνεση και να είναι δίκαιη και δίκαιη. Η θεμελιώδης πηγή έντασης μεταξύ της Τουρκίας και της Ελλάδας είναι η ελληνική αντίληψη να θεωρηθεί ολόκληρο το Αιγαίο ως ελληνικό πέλαγος με πλήρη παραβίαση των δικαιωμάτων και των συμφερόντων της Τουρκίας ως ένα από τα παράκτια κράτη», αναφέρει μεταξύ άλλων το σχετικό έγγραφο.

Back to top button