COVID-19 LIVE όλες οι εξελίξεις

ΠΟΛΙΤΙΚΗΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Τουρκικά πολεμικά ‘πολιορκούν’ την Κρήτη ‘σβήνοντας’ από τον Ελληνικό χάρτη το μισό Αιγαίο! Τρομάζει η εκκωφαντική αφωνία της Ελληνικής κυβέρνησης!

Ακόμη μεγαλύτερες διαστάσεις λαμβάνει το θρίλερ με την παρουσία τουρκικών πολεμικών πλοίων σε απόσταση αναπνοής από την Κρήτη, καθώς δημοσιεύματα θέλουν την τουρκική φρεγάτα «TGC Gamlik» να έφτασε σε απόσταση 2,5 μιλίων από τις ακτές του νησιού, παραβιάζοντας τα Εθνικά μας Ύδατα και τον πυρήνα της Εθνικής μας Κυριαρχίας.

Το ίδιο πλοίο τις προηγούμενες ημέρες είχε χρησιμοποιηθεί από την Τουρκία ως μέσο επιβολής στο πεδίο του παράνομου Τουρκολιβυκού Συμφώνου. Ήταν η φρεγάτα (αν και κάποια τουρκικά ΜΜΕ λένε ότι ήταν η φρεγάτα TGC Oruc Reis) η οποία απαίτησε διά ασυρμάτου από το ερευνητικό πλοίο «Nautical Geo», που κάνει εργασίες για τον αγωγό EastMed, να ακολουθήσει τις οδηγίες του και να ζητήσει άδεια από την Τουρκία για έρευνες στη… θαλάσσια περιοχή της Κρήτης. Είχαν προηγηθεί επί μακρόν παρακολούθηση και επιτήρηση του από τα σκάφη επιφανείας του Τουρκικού Ναυτικού.

Πρόκειται περί κατάστασης που εκτυλίχθηκε με τρόπο τέτοιο, που ανάγκασε τη χώρα μας να προβεί σε ακόμη ένα διάβημα στην Άγκυρα και τον υπουργό Εξωτερικών να εκθέσει άλλη μια φορά την κατάσταση που δημιουργείται στην περιοχή μας στους ομολόγους του στην Ε.Ε.

Η είδηση που αναβαθμίζει τρομακτικά τις τουρκικές προκλήσεις και θέτει το ζήτημα σε ένα διαφορετικό επίπεδο, είναι ότι η τουρκική φρεγάτα έφτασε μέχρι και 2,5 μίλια από τις Ανατολικές ακτές της Κρήτης.

Πρόκειται περί μίας σοβαρότατης καταγγελίας που, εάν ισχύει, δημιουργεί νέα δεδομένα για το τι συμβαίνει στην περιοχή. Το ζήτημα, όπως είναι φυσικό, προκάλεσε την αντίδραση των κομμάτων της αντιπολίτευσης και τα αρμόδια υπουργεία οφείλουν να διαψεύσουν ή να επιβεβαιώσουν επισήμως τη συγκεκριμένη πληροφορία.

Το γεγονός ότι μέχρι τη στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές δεν έχει υπάρξει επίσημη ανακοίνωση είτε από το Υπουργείο Εξωτερικών είτε από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας είναι αυτό που μετατρέπει σε θρίλερ κάτι το οποίο θα μπορούσε να είναι απλά ένα λανθασμένο ρεπορτάζ. Η δε άρνηση επιβεβαίωσης του γεγονότος, που προκύπτει από πηγές του Πενταγώνου, σε καμία περίπτωση δεν είναι το ίδιο με μια διάψευσή του.

Η στάση των αρμόδιων Αρχών, που απ’ ό,τι φαίνεται επιθυμούν να διαχειρίζονται με όρους αδιαφάνειας ένα τόσο σημαντικό για τους Έλληνες πολίτες ζήτημα, εγείρει σειρά ερωτημάτων.

Με πρώτο και κύριο γιατί η κυβέρνηση σιωπά και δεν διαψεύδει τις συγκεκριμένες πληροφορίες, αφήνοντας να «σέρνεται» ένα τέτοιο θέμα.

Συνδέεται αυτή η στάση με την κουβέντα για το υποτιθέμενο ραντεβού που έχουν Κυριάκος Μητσοτάκης και Ταγίπ Ερντογάν στη Νέα Υόρκη;

Είναι άραγε προς συμφέρον της χώρας να υπάρχει αυτή η κουβέντα, να συζητάμε κατ’ αυτόν τον τρόπο για τέτοιου είδους παραβιάσεις του πυρήνα της Ελληνικής κυριαρχίας από την Τουρκία;

Αυτό το οποίο είναι κοινός τόπος πάντως είναι το γεγονός ότι η περίοδος που διανύουμε αποκτά χαρακτηριστικά αυξημένης επικινδυνότητας, καθώς τα τουρκικά πλοία έχουν «στήσει αντίσκηνο» έξω από τα έξι ναυτικά μίλια.

Αποτέλεσμα, φυσικά, της ταχύτητας με την οποία η κυβέρνηση έτεινε χείρα φιλίας στον Ταγίπ Ερντογάν αμέσως μετά τις προκλήσεις του περασμένου έτους, προκειμένου να δείξει πόσο «καλοδιάθετη» είναι στους πάτρωνες της Τουρκίας εντός της Ε.Ε. Διότι η κατά το δόγμα Γεραπετρίτη οχύρωση της ελληνικής πλευράς πίσω από τα 6 μίλια των χωρικών μας υδάτων -εφόσον ισχύει το γεγονός- οδηγεί την Τουρκία σε περαιτέρω παραβατική συμπεριφορά και παραβίαση ακόμη και αυτών.

Back to top button