Αύριο 16 Ιανουαρίου, ολοκληρώνεται η τουρκική αεροναυτική άσκηση Γαλάζια Πατρίδα και παρά τις προσπάθειες της Τουρκίας να την παρουσιάσει ως «επίδειξη δύναμης» η αλήθεια ίσως δεν είναι ακριβώς… έτσι.
Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών στην άσκηση συμμετείχαν 87 πλοία και επτά υποβρύχια του πολεμικού ναυτικού της γειτονικής χώρας, ενώ από πλευράς αεροπορίας συμμετείχαν 31 αεροσκάφη και 17 ελικόπτερα. Αριθμοί που μπορεί να φαίνονται μεγάλοι, αλλά υστερούν σε σχέση με την αντίστοιχη άσκηση του Απριλίου του 2022 στην οποία συμμετείχαν 122 πλοία και 41 αεροσκάφη.
Φυσικά κανείς από τους τουρκικούς λογαριασμούς στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης που με ενθουσιασμό αναπαράγουν τις ανακοινώσεις του υπουργείου Άμυνας της Τουρκίας δεν αναφέρθηκε σε αυτή την μείωση και στους λόγους που την επέβαλλαν.
Ακόμη κυνηγάνε τους Κεμαλικούς
Όπως δεν αναφέρεται και στο γεγονός ότι κατά σύμπτωση (;) η ημέρα της λήξης της άσκησης συμπίπτει με την ημέρα κατά την οποία αναμένεται να απολογηθούν πέντε Τούρκοι ανθυπολοχαγοί που κατηγορούνται με το ερώτημα της απόταξής τους, λόγω του κεμαλιστικού υποβάθρου τους και της κίνησής τους να φωνάξουν συνθήματα ενώπιον του Ταγίπ Ερντογάν κατά την τελετή ορκωμοσίας τους τον Σεπτέμβριο που μας πέρασε. Γεγονός που προκάλεσε την έντονη αντίδραση των οπαδών του στο στράτευμα και οδήγησε στα δικαστήρια τους… Τούρκους ευέλπιδες.
Μετά από αυτό το συμβάν, οι κεμαλικές εφημερίδες έκαναν λόγο για μήνυμα στον Ερντογάν, ενώ αντίθετα οι ισλαμικές διατείνονταν ότι είναι ένα σοβαρότερο μήνυμα, που πρέπει να εκληφθεί ως νέα απειλή, και καλούσε την κυβέρνηση να τους εκδιώξει από το στράτευμα. Ένα στράτευμα, το οποίο ο ίδιος ο «σουλτάνος» εκκαθάρισε με σειρά διωγμών Κεμαλικών μετά την απόπειρα πραξικοπήματος του 2016.
Διώξεις οι οποίες οδήγησαν σε σοβαρότατα προβλήματα στο σύνολο του στρατεύματος.
Σύμφωνα με πληροφορίες από τον φιλοκυβερνητικό τύπο της Τουρκίας, η Άγκυρα ζήτησε την βοήθεια του Πακιστάν για να αντιμετωπίσει τα κενά που προέκυψαν στην τουρκική Πολεμική Αεροπορία, κυρίως στην ομάδα των πιλότων των μαχητικών αεροπλάνων τύπου F16 .
Η εμπλοκή των Πακιστανών
Κατά μια ακόμη περίεργη … σύμπτωση, κεντρικό σημείο της φετινής άσκησης Mavi Vatan ήταν η συμμετοχή σε αυτή ενός Πλοίου του πολεμικού ναυτικού του Πακιστάν.
Συγκεκριμένα το νεότευκτο πλοίο του Πακιστανικού Πολεμικού Ναυτικού (PNS) Yamama, κατά τη διάρκεια του παρθενικού του ταξιδιού από τη Ρουμανία στο Πακιστάν, επισκέφθηκε τις ναυτικές βάσεις Golcuk και Aksaz της Τουρκίας και συμμετείχε στην άσκηση MAVI VATAN-2025.
Νωρίτερα, κατά την άφιξή του, το πλοίο έγινε δεκτό από εκπροσώπους των τουρκικών ναυτικών δυνάμεων μαζί με τον Ναυτικό Ακόλουθο του Πακιστάν, αναφέρει δελτίο τύπου που εκδόθηκε από τη Διεύθυνση Δημοσίων Σχέσεων του πολεμικού ναυτικού του Πακιστάν.
Σύμφωνα με τις επίσημες πηγές η επίσκεψη του Yamama στην Τουρκία είχε ως στόχο την ενίσχυση των αδελφικών σχέσεων και την επαναβεβαίωση της δέσμευσης του Πακιστάν να προωθήσει εκτεταμένες διμερείς σχέσεις και αμυντικούς δεσμούς με την Τουρκία.
Βεβαίως υπάρχουν αυτοί οι οποίοι περαιτέρω θα μπορούσαν να ισχυρισθούν ότι επρόκειτο για ένα μήνυμα προς το εσωτερικό του πολεμικού ναυτικού της Τουρκίας που υπονοεί ότι αυτό που συνέβη στο παρελθόν με την πολεμική αεροπορία της χώρας, θα μπορούσε να συμβεί και με το πολεμικό ναυτικό. Να κληθούν δηλαδή οι Πακιστανοί να … καλύψουν τα κενά που μπορεί να προκύψουν από «εκκαθαρίσεις».
Ανεβάζουν τους τόνους στο Αιγαίο
Ό,τι όμως και εάν συμβαίνει στο εσωτερικό της Τουρκίας αυτή επιλέγει να ανεβάζει τους τόνους στο Αιγαίο. Χαρακτηριστικό είναι ότι τις δύο τελευταίες ημέρες, 14 και 15 Ιανουαρίου, τα τουρκικά πολεμικά αεροσκάφη «επέστρεψαν» στην τακτική των παραβιάσεων στο Αιγαίο.
Όχι μόνον F-16 αλλά και κατασκοπευτικά αεροσκάφη μαζί με αεροπλάνα ναυτικής συνεργασίας προχώρησαν σε παραβιάσεις του FIR Αθηνών, με αποτέλεσμα να σηκωθούν ελληνικά αεροσκάφη προκειμένου να τα αναχαιτίσουν. Επαναφέροντας έτσι σχετικά πρόσφατες μνήμες μετά από ένα διάστημα σχετικής ηρεμίας στους αιθέρες του Αιγαίου.
Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα