ΚΟΣΜΟΣΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Τουρκικές- φιλοκυβερνητικές εφημερίδες : Είμαστε έτοιμοι για όλα – Η Τουρκία δεν υποχώρησε κι έκανε αυτό που είπε

Εξακολουθούν να κρατούν στο «κόκκινο» την ένταση για το Oruc Reis στην Ανατολική Μεσόγειο, οι τουρκικές-φιλοκυβερνητικές εφημερίδες στα πρωτοσέλιδα τους, για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα, γράφοντας ότι η Τουρκία είναι «έτοιμη για όλα».

Το πρωτοσέλιδο της YENI SAFAK

«Η Τουρκία είναι αποφασισμένη να υπερασπιστεί τα δικαιώματα της και είναι έτοιμη για όλα τα ενδεχόμενα και για σύγκρουση», γράφει η YENI SAFAK.

«H Τουρκία επιθυμεί μια δίκαιη λύση στη Μεσόγειο με τη συνάντηση όλων των χωρών της περιοχής. Όμως είναι αποφασισμένη να υπερασπιστεί τα δικαιώματα της και είναι έτοιμη για όλα τα ενδεχόμενα και για σύγκρουση. Το Ορούτς Ρείς θα κάνει έρευνες σε 16 οικόπεδα που περιλαμβάνουν και τα 7 στα σύνορα του Τουρκο-Λιβυκού Μνημονίου. Το πλοίο που κινείται με ταχύτητα 8 χιλιομέτρων την ώρα θα συγκεντρώσει στοιχεία για τα πλούσια κοιτάσματα αερίου και πετρελαίου. Μια άλλη αποστολή του είναι να συγκεντρώσει δεδομένα που είναι απαραίτητα για τον καθορισμό της ΑΟΖ Τουρκίας στα δυτικά όρια».

Το πρωτοσέλιδο της ΗURRIYET

Η εφημερίδα ΗURRIYET, κάνει λόγο για «ελληνικό θέατρο στη Μεσόγειο». «Η Τουρκία δεν υποχώρησε κι έκανε αυτό που είπε. Το Ορούτς Ρείς έφτασε στο νοτιοδυτικό άνοιγμα της Κύπρου για να κάνει έρευνες», γράφει.

Το πρωτοσέλιδο της SABAH

Η εφημερίδα SABAH, γράφει ότι ο Τούρκος πρόεδρος θα μιλήσει αυτή την εβδομάδα με την Γερμανίδα καγκελάριο.

Μετά το κάλεσμα του για σύνοδο για τη Μεσόγειο, αυτή την εβδομάδα θα μίλησε τηλεφωνικά με την Μέρκελ. Στην τηλεφωνική συνομιλία θα τεθεί, το ζήτημα της πρόσκλησης του Ερντογάν προς τις χώρες της Μεσογείου με τη δήλωση «ελάτε να βρούμε μια φόρμουλα που να ικανοποιεί όλους», αλλά και η στάση της Ελλάδας.

Το πρωτοσέλιδο της Diriliş Postası: «Η Μεσόγειος δεν είναι “Ακρόπολη των Αθηνών”»

«Η Μεσόγειος δεν είναι “Ακρόπολη των Αθηνών”» η τουρκική φιλοκυβερνητική εφημερίδας Diriliş Postası, προβάλλει τις θέσεις της Άγκυρας, για τις προκλητικές διεκδικήσεις στην ελληνική υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ. «Η Ελλάδα κατά της Τουρκίας, επιχειρεί να δημιουργήσει τετελεσμένα στη Μεσόγειο» σημειώνει ο υπότιτλος της εφημερίδας, παρουσιάζοντας τις τελευταίες εμπρηστικές δηλώσεις του εκπροσώπου τύπου του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης Ομέρ Τσελίκ αλλά και του υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου κατά της χώρας μας.

Η εφημερίδα δημοσιεύει χάρτη των προκλητικών διεκδικήσεων στην ανατολική Μεσόγειο και τις περιοχές που έχουν δοθεί παράνομα άδεια για έρευνες στην τουρκική κρατική εταιρεία έρευνας και παραγωγής υδρογονανθράκων, TPAO (Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı) ή θα συμβεί το επόμενο διάστημα. Πρόκειται για περιοχές που περιλαμβάνουν τμήματα της ελληνικής ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας.

Back to top button