ΠΟΛΙΤΙΚΗΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

«Τούρκοι» οι Τούρκοι: Κανένα σχέδιο δεν θα πετύχει στην Αν. Μεσόγειο, χωρίς εμάς!…

Ο εκπρόσωπος του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, επανέλαβε την προειδοποίηση ότι δεν πρόκειται να πετύχει κανένα σχέδιο για την ανατολική Μεσόγειο, από το οποίο έχει αποκλειστεί η Τουρκία.
Ο Ιμπραΐμ Καλίν, μιλώντας σε δημοσιογράφους μετά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου της Τουρκίας επανέλαβε τη θέση της Αγκυρας ότι οι συμφωνίες που σύναψε με τη Λιβύη είναι νόμιμες, ενώ αντέδρασε στα σχέδια της Ελλάδας, της Κύπρου και του Ισραήλ- για τον East Med- στην ανατολική Μεσόγειο. «Κανένα σχέδιο δεν πρόκειται να πετύχει στη Μεσόγειο χωρίς την Τουρκία», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Καλίν και προειδοποίησε ότι αν αποκλειστεί η Τουρκία, τότε η κατάσταση στην ανατολική Μεσόγειο κάθε άλλο παρά ήρεμη θα είναι.
Σε ό,τι αφορά τις συμφωνίες της Τουρκίας με τη Λιβύη- για τα θαλάσσια σύνορα και για στρατιωτική συνεργασία- ο Καλίν υποστήριξε ότι δεν υπάρχει τίποτα που θα έπρεπε να ενοχλεί τις άλλες χώρες. Παράλληλα, εξέφρασε τη δυσαρέσκεια της Αγκυρας για τις αντιδράσεις, σημειώνοντας ότι όταν η Ελλάδα, η Κύπρος, το Ισραήλ και η Αίγυπτος κάνουν αντίστοιχες συμφωνίες, κανείς δεν αντιδρά.
Ανοιχτό το ενδεχόμενο για αποστολή Τούρκων στρατιωτών
Σε ό,τι αφορά την πιθανότητα να στείλει η Τουρκία στρατιώτες στη Λιβύη, μετά την έγκριση της συμφωνίας των δύο πλευρών για στρατιωτική συνεργασία, ο Καλίν υπενθύμισε ότι θα πρέπει να δοθεί επιπλέον έγκριση από την τουρκική Βουλή, όπως γίνεται και αναφορικά με την αποστολή στρατιωτικών δυνάμεων στο Αφγανιστάν ή το Ιράκ.
«Θα πρέπει να υπάρξει ένα ψήφισμα, ανάλογα με τις εξελίξεις εκεί. Το θέμα είναι υπό επεξεργασία στη Βουλή. Δεν μπορώ να πω τίποτα περισσότερο για το περιεχόμενο του ψηφίσματος», είπε ο Τούρκος αξιωματούχος. «Δεν θα διστάσουμε να κάνουμε τα βήματα που απαιτούνται. Αυτό μπορεί να είναι στη μορφή στρατιωτικής εκπαίδευσης, υποστήριξης σε άλλους τομείς, ή πολιτική στήριξη», συμπλήρωσε.
Τουρκία: Πρέπει να σταματήσουν αμέσως τον Χαφτάρ
Αναφορικά με την κατάσταση στη Λιβύη, ο εκπρόσωπος του προέδρου της Τουρκίας σχολίασε ότι χώρες στέλνουν όπλα και μισθοφόρους, σαμποτάροντας την προσπάθεια για επίλυση της κρίσης.
«Η διεθνής κοινότητα πρέπει να στείλει ένα ξεκάθαρο μήνυμα στον Χαλίφα Χαφτάρ», είπε για τον ηγέτη του Εθνικού Λιβυκού Στρατού. «Οι επιθέσεις του Χαφτάρ πρέπει να σταματήσουν αμέσως, διαφορετικά θα είναι αναπόφευκτος ένας πιο αιματηρός εμφύλιος. Συνεχίζουμε να δίνουμε την απαραίτητη υποστήριξη στη διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση της Λιβύης. Δεν μπορούμε να αφήσουμε μόνο τον λαό της Λιβύης σε αυτές τις δύσκολες ημέρες», συμπλήρωσε ο Ιμπραΐμ Καλίν.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο GOOGLE NEWS

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα


Back to top button