ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Τούρκος αρθρογράφος προκαλεί ‘σεισμό’, ‘γκρεμίζοντας’ τα όνειρα του Ερντογάν: «Η ‘Γαλάζια Πατρίδα’ δεν είναι ούτε νόμιμη, ούτε εφαρμόσιμη! Απέτυχε!»

Η τουρκική εφημερίδα cumhuriyet μέσω του αρθρογράφου της Mehmet Ali Güller προκαλεί πολλά… εγκεφαλικά στον Ταγίπ Ερντογάν!

Αναφερόμενος στη «γαλάζια πατρίδα» και την ΑΟΖ, ο Τούρκος αναφέρει ότι αυτά τα δύο δεν συνδυάζονται και αυτό αποδεικνύεται από το γεγονός ότι δεν εστάλησαν ερευνητικά πλοία στην περιοχή της συμφωνίας Ελλάδας-Αιγύπτου (η οποία σύμφωνα με τον ίδιο είναι μέρος της «γαλάζιας πατρίδας»), κάνοντας αυτομάτως την ιδέα συμπερίληψης της ΑΟΖ στο τουρκικό δόγμα, «ούτε νόμιμη, ούτε εφαρμόσιμη».

Γράφει, μεταξύ άλλων, στο άρθρο του ο Mehmet Ali Güller, εξηγώντας για τη «γαλάζια πατρίδα» και την ΑΟΖ:
«Η γαλάζια πατρίδα είναι η περιοχή όπου το κράτος μπορεί να επιτύχει πλήρη κυριαρχία. Όταν αναφέρεσαι στη τη Γαλάζια Πατρίδα και τα χωρικά της ύδατα και συμπεριλαμβάνεις τις Αποκλειστικές Οικονομικές Ζώνες (ΑΟΖ), η ιδέα αποκλίνει. Επειδή οι ΑΟΖ δεν είναι οι περιοχές όπου τα κράτη έχουν πλήρη κυριαρχία, αλλά οι περιοχές όπου αποκτούν τα λειτουργικά δικαιώματα για οικονομικές δραστηριότητες. Δεδομένου ότι δεν υπάρχει περιοχή «πλήρους κυριαρχίας», οι τρίτες χώρες έχουν ορισμένα δικαιώματα στις περιοχές που δηλώνονται ως ΑΟΖ.

Η γαλάζια πατρίδα είναι σωστή ως δόγμα της ναυτιλίας. Αυτή η ναυτιλία καλύπτει πολλούς τομείς, από την ανάπτυξη του τουρκικού ναυτικού εμπορικού στόλου, έως την ανάπτυξη της ναυπηγικής βιομηχανίας και την αύξηση του μεριδίου των θαλάσσιων μεταφορών στις συνολικές μεταφορές. Η γαλάζια πατρίδα είναι μια πολύτιμη ιδέα στο ότι υιοθετεί τα χωρικά ύδατα ως «πατρίδα». Είναι μια σημαντική ιδέα, διότι αναπτύσσει την κατανόηση της υπεράσπισης των δικαιωμάτων και των συμφερόντων της Τουρκίας στο Αιγαίο και τη Μαύρη Θάλασσα.

Ωστόσο, δεν είναι ρεαλιστικό να αυξηθεί η Γαλάζια Πατρίδα στα 464 χιλιάδες τετραγωνικά χιλιόμετρα, συμπεριλαμβάνοντας την ΑΟΖ, δεν είναι ούτε νόμιμο ούτε εφαρμόσιμο. Το ότι δεν είναι εφαρμόσιμο είναι προφανές από την αποτυχία αποστολής ερευνητικών πλοίων στην περιοχή όπου η Ελλάδα και η Αίγυπτος έχουν συμφωνήσει. Ωστόσο, αυτή η περιοχή βρίσκεται στη δηλωμένη γαλάζια πατρίδα.

Είναι ένα σοβαρό πρόβλημα να λες ‘τα σύνορα της Γαλάζιας Πατρίδας μας των 464 χιλιάδων τετραγωνικών χιλιομέτρων είναι τα σύνορά μας με λανθασμένη ευθυγράμμιση’ και δεν μπορούμε να στείλουμε καν ερευνητικό σκάφος σε αυτήν την περιοχή! Η Τουρκία έχει γίνει η χώρα που δεν μπορεί να στείλει ερευνητικά πλοία στη γαλάζια πατρίδα».

Back to top button