COVID-19 LIVE όλες οι εξελίξεις

EΛΛΑΔΑΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Τραγωδία στο Μάτι: Ο εισαγγελέας προτείνει απαλλαγή Δούρου αλλά “καίει” την Πυροσβεστική

Καταπέλτης ήταν ο εισαγγελέας Παναγιώτης Μανιάτης στο δεύτερο μέρος της αγόρευσης του για την φωτιά στο Μάτι.

Μίλησε για παντελή έλλειψη συντονισμού και επεσήμανε ότι η μοναδική οδηγία που δόθηκε ήταν «κάντε ό,τι μπορείτε, σώστε ό,τι σώζεται», γεγονός που αποτυπώνει την παντελή απουσία του κράτους τις ώρες του κινδύνου. Χαρακτήρισε απαράδεκτο και αδικαιολόγητο το ότι οι πολίτες στο Μάτι τις κρίσιμες ώρες δεν ενημερώθηκαν για τον επερχόμενο κίνδυνο με αποτέλεσμα τελικά να θρηνήσουμε τόσους νεκρούς.

Συγκεκριμένα μεταξύ άλλων ο κος Μανιάτης ανέφερε:

«Υπήρχε και ο χρόνος και οι εναλλακτικές καλύτερης αντιμετώπισης πολιτών αν ο μηχανισμός τους ενημέρωνε και τους κινητοποιούσε έγκαιρα..Σε κάθε περίπτωση αυτό που προκρίθηκε ήταν μια κακή επιλογή αν όχι η χειρότερη από εκείνες που ήταν διαθέσιμες .Το να αφήνεται ο πληθυσμός ανενημέρωτος και ήσυχος για τον επερχόμενο κίνδυνο είναι απαράδεκτο και αδικαιολόγητο. Δεν μπορώ να δεχθώ ότι η καλύτερη υπηρεσία που μπορούσε να προσφέρει το κράτος στους πολίτες ήταν αυτό που έγινε. Μπορούσε κα έπρεπε να είχε ακολουθηθεί διαφορετικός τρόπος ενημέρωσης των πολιτών από τις αρχές».

Ο εισαγγελέας αναφέρθηκε και στο κεφάλαιο της έλλειψης συντονισμού των πυροσβεστικών δυνάμεων.

«Αποδείχθηκε ότι έφταναν οχήματα που δεν ενημέρωναν για την άφιξη τους και ότι άλλα οχήματα έφταναν αυτοβούλως χωρίς συντονισμό . Δεν υπήρχε καμία επικοινωνία του επίγειου επικεφαλής με τις δυνάμεις που πήγαιναν στην περιοχή. Δημαρχοι και τοπική αυτοδιοίκηση δεν είχαν καμία ενημέρωση για τη φωτιά».

Ο εισαγγελέας με βάση τα στοιχεία που προέκυψαν από την πολύμηνη διαδικασία ανέδειξε το βασικό πρόβλημα που ήταν ότι εκείνη την ημέρα υπήρξε κατά βάση έλλειψη συντονισμού μεταξύ των δυνάμεων.

Επικαλέστηκε μάλιστα κατάθεση μάρτυρα , αστυνομικού, ο οποίος εξεταζόμενος στο δικαστήριο ανέφερε πως οδηγίες ήταν: «Να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να σώσουμε ανθρώπους περιουσίες και ζώα».

Στη συνέχεια ο ίδιος ο αστυνομικός όπως είπε ο εισαγγελέας «με δική του πρωτοβουλία μπήκε στο Μάτι για να κάνει διασώσεις. Δεν υπήρχε πυροσβεστική στο Μάτι! Ανέμεναν εντολές για να δράσουν .Ο ίδιος μάρτυρας αστυνομικός είπε ότι ενώ καιγόταν η περιοχή και καίγονταν τα πεύκα μπήκε πρώτος στην περιοχή και είδε μια περιοχή σαν να έχει περάσει πυρηνική βόμβα. Και όταν ρωτήθηκε αν είδε πυροσβεστικά στο Μάτι είπε όχι. Δεν είχε επικοινωνία με κανέναν στο πεδίο δεν του δόθηκε καμία εντολή ούτε για πώς θα μπορούσε να συνδράμει. Η μόνη οδηγία ήταν κάντε ό,τι μπορείτε, σώστε ό,τι σώζεται …Μόνος του με δυνάμεις που κατάφερε να κινητοποιήσει τα δύο οχήματα της πυροσβεστικής που παρέμεναν καθηλωμένα και μπήκε στο Μάτι . Μια παρόμοια κατάσταση επικράτησε στην περιοχή από όλους με αποτέλεσμα οι ήδη ανεπαρκείς δυνάμεις να γίνονται ακόμα ανεπαρκέστερες».

Επιπλέον ο εισαγγελέας επικαλέστηκε καταθέσεις συγγενών θυμάτων που βεβαίωσαν την απουσία πυροσβεστικών οχημάτων στο Μάτι κυρίως τον πρώτο χρόνο της φωτιάς τονίζοντας ότι όλοι έκαναν λόγο για μεμονωμένες αυτοσχέδιες προσπάθειες διάσωσης αλλά για παντελή έλλειψη κεντρικού συντονισμού.

Οι κατηγορίες για Χιώνη ότι δεν αξιοποίησε δυνάμεις και δεν καθοδήγησε τις δυνάμεις ως όφειλε στο πεδίο αποδείχθηκαν.

Όλα αυτά επέτειναν στην επέλευση του τραγικού αποτελέσματος .

«Κάθε ενέργεια για να τεθούν οι πολίτες σε εγρήγορση θα ήταν επωφελής για αυτούς. Τα πράγματα θα εξελίσσονταν καλύτερα σε σχέση με τον τρόπο που εξελίχθηκαν . Κάποιες από τις εκδοχές που έχουν διατυπωθεί προσβάλλουν τη λογική μας».

Και συμπλήρωσε πως υπήρχε αρκετός χρόνος που παρείχε τη δυνατότητα στους πολίτες να σταθμίζουν την κατάσταση και να αποφασίσουν είτε να απομακρυνθούν προς ασφαλέστερο σημείο, είτε να μείνουν σπίτι ,είτε να αναζητήσουν καταφύγιο σε άλλες όμορες οικίες που θα μπορούσαν να σφραγίσουν και να μείνουν εκεί.. η να πάνε στην έσχατη περίπτωση στη θάλασσα. . «Υπήρχε και ο χρόνος και οι εναλλακτικές καλύτερης αντιμετώπισης πολιτών αν ο μηχανισμός τους ενημέρωνε και τους κινητοποιούσε έγκαιρα. Αν οι επίγειοι επικεφαλής τους ενημέρωναν έγκαιρα . Σε κάθε περίπτωση αυτό που προκρίθηκε ήταν μια κακή επιλογή αν όχι η χειρότερη από εκείνες που ήταν διαθέσιμες εκείνες τις κρίσιμες ώρες. Το να αφήνεται ο πληθυσμός ανενημέρωτος και ήσυχος για τον επερχόμενο κίνδυνο είναι απαράδεκτο και αδικαιολόγητο. Δεν μπορώ να δεχθώ ότι η καλύτερη υπηρεσία που μιλούσε να προσφέρει το κράτος στους πολίτες ήταν αυτό που έγινε. Μπορούσε και έπρεπε να είχε ακολουθηθεί διαφορετικός τρόπος ενημέρωσης των πολιτών από τις αρχές».

Μέχρι αυτή την ώρα ο εισαγγελικός λειτουργός έχει εισηγηθεί την απαλλαγή τεσσάρων ακόμα κατηγορουμένων :

των Χρ.Λαμπρη,
Χρ.Δροσοπουλου ,
Γ.Πορτοζούδη και
Στεφάνου Κολοκούρη καθώς και την ενοχή για δύο σκέλη του κατηγορητηρίου για τον Χαράλαμπο Χιώνη.

Αντιθέτως, ο εισαγγελέας πρότεινε να κριθεί αθώα η Ρένα Δούρου για όλες τις κατηγορίες.

Η αγόρευση συνεχίζεται αλλά το δικαστήριο θα διακόψει στις 13:30 λόγω των έκτακτων μέτρων που επιβλήθηκαν για τις κινητοποιήσεις των αγροτών και η αγόρευση θα συνεχιστεί την Πέμπτη.

Back to top button