COVID-19 LIVE όλες οι εξελίξεις

EΛΛΑΔΑΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Τραγωδία στα Τέμπη: Έρχονται στο φως καινούρια ντοκουμέντα που “ξεσκεπάζουν” το μπάζωμα
Μόλις λίγες ώρες μετά την τραγωδία ξεκίνησε το «μπάζωμα» στα Τέμπη, όπως αποκαλύπτουν νέα στοιχεία από την «Επιτροπή Διερεύνησης Ανεξάρτητων Πραγματογνωμόνων Οικογενειών». Οι μπουλντόζες έπιασαν δουλειά, ξημερώματα της 1ης Μαρτίου όταν δεν είχαν εντοπιστεί οι σοροί όλων των θυμάτων του δυστυχήματος.

Εξ ου και οι συγγενείς των θυμάτων μιλούν για αλλοίωση των στοιχείων που στη συνέχεια αποκαλέστηκε «μπάζωμα». Η Επιτροπή Διερεύνησης Ανεξάρτητων Πραγματογνωμόνων Οικογενειών (ΕΔΑΠΟ) εντόπισε νέα στοιχεία σε βίντεο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας που είχε σπεύσει στο σημείο της καταστροφής από τα μεσάνυχτα της μοιραίας 28ης Φεβρουαρίου.

Χορηγούμενο

Τραγωδία στα Τέμπη: Έρχονται στο φως καινούρια ντοκουμέντα που “ξεσκεπάζουν” το μπάζωμα

 

Οι λήψεις έγιναν στη διάρκεια των εργασιών διάσωσης με τη βοήθεια drones. Η εικόνα μεταδιδόταν ζωντανά στο Εθνικό Συντονιστικό Κέντρο Διαχείρισης Κρίσεων (ΕΣΚΕΔΙΚ) του υπουργείου Πολιτικής Προστασίας.

Χορηγούμενο

«Από την επεξεργασία και ανάλυση βιντεοσκοπικού υλικού, το οποίο είχε ζητηθεί με προηγούμενο αίτημά μας και μας παραδόθηκε πρόσφατα», συντάχθηκε συμπληρωματική τεχνική έκθεση που κατατέθηκε στις 27 Μαΐου 2024 στις ανακριτικές αρχές. Στο σύντομο σημείωμά της η ΕΔΑΠΟ αναφέρει ότι από το βιντεοληπτικό υλικό «προκύπτουν παρατηρήσεις που συμπληρώνουν περαιτέρω τη χαρτογράφηση και το χρονολόγιο των γεγονότων, μέσω και της αντιπαραβολής και της συσχέτισης με τα ευρήματα που προέκυψαν στους διαφορετικούς χώρους απόθεσης υλικών». Προσθέτει, μάλιστα, ότι «η έρευνα συνεχίζεται και στα υπόλοιπα ζητήματα», «η τρισδιάστατη απεικόνιση του χώρου και του μηχανισμού της σύγκρουσης έχει ολοκληρωθεί και υποδεικνύει πλέον με ακρίβεια το σημείο έναρξης της ανάφλεξης και την περαιτέρω εξέλιξη αυτής, ενώ εντός της εβδομάδας αναμένεται να οριστικοποιηθούν οι προσομοιώσεις με τη βοήθεια υπολογιστικών μεθόδων με Πεπερασμένα Στοιχεία (CFD) σχετικά με το είδος και την ποσότητα της καύσιμης ύλης που κάηκε», όπως αναφέρει στον ιστότοπό της η ΕΔΑΠΟ.

Οι φωτογραφίες – ντοκουμέντα για το «μπάζωμα» στα Τέμπη

 

Χορηγούμενο

Η ΕΔΑΠΟ έχει αναρτήσει δύο εικόνες που λήφθηκαν γύρω στις 5.30 π.μ.

Τα νέα στοιχεία της ΕΔΑΠΟ έρχονται να επιβεβαιώσουν ότι η διερεύνηση του δυστυχήματος υπονομεύθηκε ήδη από τις πρώτες ώρες. Η αλλοίωση του εδάφους κατέστρεψε αποδεικτικά στοιχεία, όπως έχει ήδη επισημανθεί, σχετικά με την πιθανότητα να μετέφερε η εμπορική αμαξοστοιχία παρανόμως εύφλεκτα υλικά που οδήγησαν στην έκρηξη μετά τη σύγκρουση. Σύγκρουση που κατά την ΕΔΑΠΟ ήταν μετωπική.

Μάλιστα, τις εικόνες που αποκαλύπτει η ΕΔΑΠΟ τις έβλεπαν ανώτατοι αξιωματούχοι στο ΕΣΚΕΔΙΚ σε ζωντανή σύνδεση τη νύχτα των Τεμπών χωρίς να δωθεί εντολή να διακοπεί η αλλοίωση και το μπάζωμα.

Χορηγούμενο

Η ΕΔΑΠΟ είναι ομάδα έμπειρων πραγματογνωμόνων που εργάζεται για λογαριασμό οικογενειών θυμάτων των Τεμπών με βάση τα πρότυπα διερεύνησης των αεροπορικών ατυχημάτων. Εκτός του Κ. Λακαφώση, συμμετέχουν οι Γιώργος Βλασσόπουλος, υποπτέραρχος (Ι) ε.α., Φαίδωνας Καραϊωσηφίδης, αεροναυπηγός μηχανικός, διερευνητής αεροπορικών ατυχημάτων, Βασίλης Παπαδόπουλος, μηχανολόγος μηχανικός, πραγματογνώμονας ατυχημάτων, και Γιώργος Περιβολιώτης, ηλεκτρολόγος μηχανικός, πραγματογνώμονας, σύμβουλος ασφαλείας.
Back to top button