COVID-19 LIVE όλες οι εξελίξεις

EΛΛΑΔΑΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Τραγωδία στη Λιβύη: Αιχμές για προχειρότητα και η εμπλοκή της ΕΥΠ – Οι τραγικές ιστορίες των 5 νεκρών αξιωματικών και διερμηνέων

Στο πένθος έχει βυθίσει το πανελλήνιο ο θάνατος των πέντε Ελλήνων, τριών στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και δύο πολιτών που εκτελούσαν χρέη διερμηνέα, στη Λιβύη, οι οποίοι είχαν πάει στη χώρα στο πλαίσιο ανθρωπιστικής αποστολής.

Ακόμα, 13 άτομα έχουν τραυματιστεί και νοσηλεύονται. Οι Αρχές έχουν ήδη ξεκινήσει έρευνες για τα αίτια που οδήγησαν στο τραγικό τροχαίο δυστύχημα. Στις έρευνες συμμετέχει πλέον και η ΕΥΠ, όπως της ζητήθηκε από τους επικεφαλής των ερευνών, δηλαδή το Υπουργείο Εξωτερικών και το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας της Ελλάδας.

“Πρόχειρα σχεδιασμένη η αποστολή” – Τι λέει ειδικός για το δυστύχημα
Ο ταξίαρχος ε.α. και αμυντικός αναλυτής, Παναγιώτης Θεοδωρακίδης, μίλησε στην εκπομπή “Κοινωνία Ώρα MEGA” για το δυστύχημα στη Λιβύη με την ελληνική αποστολή, αλλά και για τις διαδικασίες που τηρούνται κατά τη διάρκεια της μετάβασης μίας αποστολής σε μία περιοχή.

“Ο σχεδιασμός, είναι σχεδιασμός που σε κάθε περίπτωση δεν αρμόζει στην μεταφορά ανθρωπιστικής βοήθειας, μετακίνησης και οποιασδήποτε επαφής με τη Λιβύη στην οποία δεν υπάρχει διαχωριστική γραμμή μεταξύ εμφύλιων δυνάμεων και εχθρικών, είναι ανακατεμένα τα πράγματα. Όταν έχεις να διανύσεις μία απόσταση της τάξεως των 300 χιλιομέτρων από το αεροδρόμιο, έχεις κάνει τα 160 χλμ. γιατί το ατύχημα έγινε σε έναν κακό δρόμο με φθορές. Είναι ένας δρόμος τουλάχιστον ως οδόστρωμα και είναι επικίνδυνος και άρα όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά. Υπό αυτή την έννοια η οργάνωση της αποστολής θα έπρεπε να έχει λάβει υπόψιν της τους φυσικούς κινδύνους και τις επιχειρησιακές απειλές”, είπε αρχικά.

“Αυτή η αποστολή ήταν τύπου πάμε ανθρωπιστική βοήθεια στο εσωτερικό της χώρας, σε μία πληγείσα περιοχή. Δεν είναι ο θεσσαλικός κάμπος εκεί που πήγαν. Εις βάρος του επιχειρησιακού σχεδιασμού ήταν και η προβολή και η επικοινωνία που δόθηκε γιατί είδαμε ανθρώπους των Ειδικών Δυνάμεων μαζί με ανθρώπους του Υγειονομικού. Οι άνθρωποι των Ειδικών Δυνάμεων φρουρούν και ασφαλίζουν το υλικό που είναι πολύ ακριβό και πολύτιμο. Θα έπρεπε κάποιος να γνωρίζει πού πάει. Δεν έπρεπε να υπάρχουν αυτές οι φωτογραφίες, γιατί όταν υπάρχουν άνθρωποι με διακριτικά των Ειδικών Δυνάμεων σε φωτογραφίες, ο τουρκικός παράγοντας που έχει επικρατήσει στη Λιβύη, έχει όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά, πως θα πλησιάσει αυτή η αποστολή και πώς θα κάνει την αποστολή να μη μπορεί να περάσει ούτε από τον εναέριο χώρο της Λιβύης”, συμπλήρωσε ο κ. Θεοδωρακίδης.

Για την οργάνωση της αποστολής, είπε ότι “τα επιτελεία οργανώνουν αυτές τις αποστολές τα οποία δείχνουν μία έλλειψη πληροφοριών διότι δεν γνωρίζουμε με ποιον έχουμε συνεννοηθεί. Κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί οτιδήποτε στην τουρκοκρατούμενη πλέον Λιβύη. Δεν εξετάσαμε το λεωφορείο που μπήκε η αποστολή. Δεν έγινε αναγνώριση απειλής και εκτίμησης κινδύνου. Τα συνοδευτικά της αποστολής δεν ήταν υπό τον έλεγχο της ελληνικής αποστολής. Άνθρωποι των Ειδικών Δυνάμεων που τους εξέθεσαν φωτογραφικά, ήταν μαζί και δεν υπήρχαν και επικοινωνίες. Έπρεπε να είναι διαμοιρασμένοι, και η ασφάλεια να καλύπτει τους υγειονομικούς με άλλα οχήματα και σχεδίαση. Είναι λες και πήγαμε εκδρομή”.

Ποιοι ήταν οι 5 Ελληνες που σκοτώθηκαν στη Λιβύη – Οι ιστορίες τους
Ανάμεσα στα πέντε μέλη της ελληνικής αποστολής ανθρωπιστικής βοήθειας που έχασαν τη ζωή τους σε τροχαίο στη Βεγγάζη, βρίσκονται και τα δύο παιδιά του προέδρου της ελληνικής κοινότητας στη Λιβύη, Κανάκη Μανδαλιού, ο Φίλιππος και η Άντζελα.

Τα δύο αδέλφια συμμετείχαν εθελοντικά στην ελληνική αποστολή ως διερμηνείς και ο πόνος της οικογένειάς τους είναι αβάσταχτος. Τραγική ειρωνεία το γεγονός ότι πριν από μερικές ημέρες η Άντζελα έδωσε χαρά σε όλους με τον γάμο της.

Τραγωδία στη Λιβύη: Αιχμές για προχειρότητα και η εμπλοκή της ΕΥΠ – Οι τραγικές ιστορίες των 5 νεκρών αξιωματικών και διερμηνέων
“Εγώ δεν είχα μαρτυρία, άκουγα δεξιά αριστερά ότι κάποιο τροχαίο έγινε και ένα αγροτικό εμβόλισε το λεωφορείο που ήταν η αποστολή και πήρε φωτιά. Αυτό ξέραμε. Ήταν πολύ δύσκολη η ενημέρωση, οι σταθμοί αναμετάδοσης ήταν κατεσραμμένοι από την πλημμύρα, δεν υπήρχαν τηλέφωνα, γινόταν το σπασμένο τηλέφωνο… Τραυματίες, ήταν πολύ δύσκολο να ξεκαθαριστεί η εικόνα, αν υπήρχαν νεκροί, ποιοι νεκροί, ήταν ένα δύσκολο, πολύ δύσκολο βράδυ χθες”, δήλωσε ο τραγικός πατέρας, ο κ. Κανάκης Μανδαλιός, μιλώντας στον Alpha 98,9.

Οι δύο Ελληνίδες των Ενόπλων Δυνάμεων που σκοτώθηκαν στο τροχαίο, ήταν οι νοσηλεύτριες Γλυκερία Μεμεκίδου και Ευαγγελία Ανδρεαδάκη.

Η Γλυκερία, με καταγωγή από την Κομοτηνή, ήταν πλωτάρχης, νοσηλεύτρια της Ογκολογικής Κλινικής του Ναυτικού Νοσοκομείου Αθηνών. Ένας άνθρωπος της προσφοράς και της δράσης, χαμογελαστή, πρόσχαρη και πάντα πρόθυμη να βοηθήσει το συνάνθρωπο, όπως λένει όσοι την ήξεραν.

ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΜΕΜΕΚΙΔΟΥ
Η Εύη είχε καταγωγή από το Ηράκλειο και διέμενε στην Αθήνα, ενώ ήταν μία εκ των τριών στρατιωτικών που “έσβησαν” στο φρικτό τροχαίο. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, υπηρετούσε στην Πολεμική Αεροπορία ως νοσηλεύτρια στο 251 ΓΝΑ.

Ο χαμός της εν ώρα καθήκοντος αποτελεί ένα οδυνηρό πλήγμα για την οικογένειά της, η οποία έχει δεχτεί δύο ακόμη φορές τα χτυπήματα της μοίρας. Ο αδερφός της άτυχης στρατιωτικού είχε επίσης σκοτωθεί σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα, ενώ ο θείος της ήταν πιλότος της Πολεμικής Αεροπορίας και έφυγε από τη ζωή επίσης εν ώρα καθήκοντος, όταν το αεροσκάφος στο οποίο στο επέβαινε κατά τη διάρκεια διατεταγμένης αποστολής, συνετρίβη.

ΕΥΗ ΑΝΔΡΕΑΔΑΚΗ ΛΙΒΥΗ

Το πέμπτο θύμα του φρικτού τροχαίου είναι ο 27χρονος υπαξιωματικός Γιώργος Βούλγαρης.

Ο πατέρας του 27χρονου, μίλησε συντετριμμένος στο MEGA για τον γιο του που έχασε τόσο άδικα εν ώρα καθήκοντος.

“Ήταν στο τμήμα Αλεξιπτωτιστών. Στον στρατό έχει 8 χρόνια. Στη Λιβύη δεν ξέρω, πρέπει αν ήταν η πρώτη φορά, αλλού πήγε. Έφτασε Αίγυπτο, Ουκρανία, πήγε σε πολλά κράτη. Χθες το μεσημέρι, μία η ώρα, μου έστειλε ένα μήνυμα, γιατί δεν έχουν τηλέφωνα. Μου έστειλε ένα μήνυμα “μπαμπά, φτάσαμε, καλά είμαστε”. Από εκεί και πέρα καμία επικοινωνία. 27 χρονών ήταν παντρεμένος. Τι άλλο να σας πω; Γιατί έχασα το παιδί μου; Δεν υπάρχει άλλο κάτι…”, ανέφερε.

 

Back to top button