COVID-19 LIVE όλες οι εξελίξεις

EΛΛΑΔΑΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Τράπερ Don Leon: “Βίος και πολιτεία” η καθημερινότητά του-H μέθοδος “pizza slider”, το e-pass του πεθερού και ο τέταρτος συνεργός

“Από μικρός έχω το νου μου πάντα στη κομπίνα. Δύο φορές το μήνα δίνω το παρόν στο Τμήμα… “. Κάθε 1η και 16η του μήνα, ο δημοφιλής τράπερ Don Leon, όπως τραγουδάει σε βιντεοκλίπ, έδινε το παρόν στο Τμήμα Ασφαλείας, μετά την αποφυλάκιση του από τον Κορυδαλλό τον περασμένο Γενάρη.

Τις υπόλοιπες ημέρες, κάνοντας πράξη τους στίχους άλλης επιτυχίας του… “έκανε μπαμ το ΑΤΜ”. Εφαρμόζοντας τη μέθοδο… “pizza slider”, ο 28χρονος καλλιτέχνης και οι δυο συλληφθέντες συνεργοί του, επί τρεις μήνες προκαλούσαν εκρήξεις σε μηχανήματα αυτόματης ανάληψης σε κάθε γωνιά της Ελλάδας, αποσπώντας περισσότερες από 710.000 ευρώ. Αναλυτικά τα χτυπήματα της σπείρας, την ώρα που οι αρχές αναζητούν έναν ακόμα άγνωστο μέλος της, που έγινε αντιληπτός από αστυνομικούς κατά τη διάρκεια αποτυχημένης διάρρηξης στο Αίγιο.

Η… “pizza” δεν έβγαλε χρήματα

Ξημερώματα Παρασκευής 22 Σεπτεμβρίου. Οι τρεις δράστες φτάνουν έξω από φούρνο, σε απόμερο σημείο στα Λουτρά Ωραίας Ελένης στη Κορινθία. Ο ένας από τους τρεις σεσημασμένους κακοποιούς, θα χρωματίσει με μαύρο σπρέι την κάμερα ασφαλείας για να μην αποτυπώσει τις κινήσεις τους. Με ιμάντες θα δέσουν τα προστατευτικά ρολά στο Ι.Χ. και θα τα “ξηλώσουν”. Ακολουθώντας την μέθοδο pizza slider(ολισθητής πίτσας), θα σπρώξουν μέσα στην θυρίδα του μηχανήματος ένα μεταλλικό κουτί (slider) που περιέχει τον αυτοσχέδιο εκρηκτικό μηχανισμό (pizza). Η διάρρηξη όμως θα αποτύχει, καθώς οι δράστες δεν θα καταφέρουν να αποσπάσουν τις κασετίνες με τα χρήματα. Για να μην φύγουν με άδεια χέρια, στρέφονται… στο ταμείο του αρτοποιείου, από όπου θα αρπάξουν το ποσό των 150 ευρώ. Ένας εθελοντής φύλακας που θα ακούσει το συναγερμό, κάνει το λάθος να προσεγγίσει το σημείο. Αμέσως, ο ένας από τους διαρρήκτες, θα στρέψει το όπλο που κρατάει προς τον ουρανό, για να τον εκφοβίσει. Πριν εξαφανιστούν από την περιοχή, οι τρεις καρηγορούμενοι, θα βάλλουν φωτιά στο επιχειρησιακό όχημα στα Γαλανέικα Λαμίας. Το αυτοκίνητο, είχε κλαπεί την προηγούμενη ημέρα από τον Κολωνό και πριν προσεγγίσει το στόχο έχει παραβιάσει διαδοχικά τις μπάρες στους σταθμούς των διοδίων.

Τον περασμένο Οκτώβριο, ο ένας από τους τρεις συλληφθέντες, κατευθυνόμενος προς μια ακόμα σχεδιασμένη διάρρηξη ΑΤΜ, πέρασε με το αυτοκίνητο του, από τα διόδια της Αττικής οδού, χρησιμοποιώντας το e-pass του πατέρα της συντρόφου του. Ο οδηγός που δεν ήθελε να αφήσει ίχνη, συνόδευε με ένα τζιπ Range Rover το επιχειρησιακό όχημα, μέσα στο οποίο ήταν οι συνεργοί του. Όπως διαπιστώθηκε μετά την έρευνα των αρχών, το Ι.Χ. που χρησιμοποιήθηκε κατά τη διάρρηξη, είχε κλαπεί από εταιρία μίσθωσης αυτοκινήτων στην Κηφισιά και είχε πλαστές πινακίδες τις οποίες είχαν δει οι κακοποιοί σε ίδιο μοντέλο που ήταν προς πώληση στην ιστοσελίδα car.gr. Μόλις ολοκλήρωσαν το έργο τους, οι δράστες έβαλαν φωτιά στο κλεμμένο όχημα στη Μαθία Μεσσηνίας και εγκατέλειψαν την περιοχή με το Range Rover. Οι αστυνομικοί που βρήκαν το καμένο Ι.Χ. διαπίστωσαν ότι οι συλληφθέντες είχαν σβήσει τον αριθμό πλαισίου, ενώ οι νόμιμες πινακίδες του οχήματος, βρέθηκαν τέσσερις ημέρες μετά σε κάδο απορριμάτων. Την αλλαγή των πινακίδων είχε αποτυπώσει κάμερα ασφαλείας σε χωματόδρομο των Αγίων Αναργύρων, κοντά στο κρησφύγετο της σπείρας.

Το συγκεκριμένο χτύπημα που πραγματοποιήθηκε στο Πεταλίδι Μεσσηνίας, ήταν η πρώτη επιτυχημένη διάρρηξη της σπείρας, με τη λεία να φτάνει τις 243.540 ευρώ. Μάλιστα οι τρεις δράστες δεν πτοήθηκαν ούτε όταν χρειάστηκε να απομακρύνουν τον ιδιοκτήτη και τον υπάλληλο του φούρνου, που βρισκόταν τα ξημερώματα μέσα στην επιχείρηση.

Με απόλυτη… αποτυχία, “στέφτηκε” η επόμενη σχεδιασμένη διάρρηξη, που είχε ως στόχο ΑΤΜ στην Ανδραβίδα, στις 6 Οκτωβρίου. Οι τρεις κακοποιοί δεν κατάφεραν με τους ιμάντες να αποκολλήσουν το ρολό ασφαλείας από το μηχάνημα και αναγκάστηκαν να χρησιμοποιήσουν το κλεμμένο αυτοκίνητο ως… πολιορκητικό κριό. Αφού έκοψαν με τροχό την ενίσχυση του ΑΤΜ, τοποθέτησαν τα εκρηκτικά, όμως δεν κατάφεραν να αποσπάσουν και πάλι τα χρήματα. Το επιχειρησιακό Ι.Χ. που έχει αποτυπωθεί να παραβιάζει 6 μπάρες διοδίων, βρέθηκε καμένο σε χωράφι στο Τραγανό Πηνειού Ηλείας.

Ο τέταρτος συνεργός
“Μπάτσοι, μπάτσοι”, φωνάζει λίγο μετά τις 05:00 τα ξημερώματα της 14ης Οκτωβρίου ο οδηγός ενός λευκού οχήματος που είναι σταθμευμένο έξω από σούπερ μάρκετ στην οδό Αιγιαλέως, στο Αίγιο, όταν βλέπει μπροστά του περιπολικό της Αστυνομίας. Στην είσοδο του καταστήματος, βρίσκονται οι τρεις συνεργοί του, που οποίοι έχουν ήδη τοποθετήσει την εκρηκτική ύλη στο ΑΤΜ. Στη θέα των αστυνομικών, ο άγνωστος άνδρας, βγάζει όπλο και πυροβολεί μια φορά. Το πλήρωμα του περιπολικού που βρέθηκε στο σημείο όταν άκουσε σειρήνες, θα απαντήσει, με πέντε πυροβολισμούς. Οι διαρρήκτες, εγκλωβισμένοι στο σημείο, θα ανοίξουν τους πυροσβεστήρες από το σούπερ μάρκετ και δημιουργώντας παραπέτασμα με τον νέφος σκόνης θα καταφέρουν να διαφύγουν. Λίγα χιλιόμετρα μακριά, θα κάψουν το όχημα τους, σε χώρο στάθμευσης εγκατελελειμμένου καταστήματος. Το είχαν κλέψει από το Αίγιο, λίγες ώρες πριν το χτύπημα. Ο ανθυπαστυνόμος και ο αστυφύλακας του Τμήματος Ασφαλείας, που αντάλλαξαν πυροβολισμούς με τους δράστες, περιέγραψαν στην κατάθεση τους τέσσερις άνδρες. Ήταν η μοναδική φορά στα εξακριβωμένα χτυπήματα της σπείρας, όπου συμμετείχαν τέσσερα άτομα. Μέχρι και σήμερα, οι αρχές, που έχουν συλλάβει τα τρία βασικά μέλη της εγκληματικής ομάδας, δεν έχουν καταφέρει να ταυτοποιήσουν τον άγνωστο συνεργό τους.

Μετά τη “συνάντηση” τους με τους αστυνομικούς, οι διαρρήκτες έμειναν ανενεργοί για τρεις εβδομάδες, μέχρι τι επόμενο χτύπημα τους στο Λούρο Πρέβεζας, στις 7 Νοεμβρίου. Κατάφεραν να αποσπάσουν 98.030 ευρώ, ενώ αμέσως μετά την διάρρηξη επιχείρησαν και νέα έκρηξη σε ΑΤΜ στην Πάλαιρο Αιτωλοακαρνανίας, χωρίς όμως επιτυχία. Τους σταμάτησε η επιπλέον περιμετρική ενίσχυση που υπήρχε στο μηχάνημα αυτόματης ανάληψης, η οποία καθυστερούσε τη δράση τους.

Οι πλαστές πινακίδες

Τράπερ: Θα μου τις φέρετε; PPI 55

Άγνωστος άνδρας: 49;

Τράπερ: Ναι, σε ευχαριστώ

Ο παραπάνω διάλογος καταγράφηκε από τους αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Δίωξης Εγκλημάτων κατά ζωής και Ιδιοκτησίας, δύο ημέρες πριν το προτελευταίο χτύπημα της σπείρας. Ο 28χρονος τράπερ, συνομιλεί με άγνωστο άτομο και αναφέρει τον αριθμό κυκλοφορίας οχήματος. Οι αστυνομικοί από το σάρωμα των κεραιών κινητής τηλεφωνίας, θα τοποθετήσουν τον τράπερ σε κοντά σε κατάστημα κατασκευής πινακίδων κυκλοφορίας. Ο αριθμός που αναφέρει στο τηλεφώνημα, θα εντοπιστεί σε κάμερες ασφαλείας σταθμών διοδίων, σε όχημα που συνόδευε το επιχειρησιακό αυτοκίνητο της σπείρας την ώρα που κατευθυνόταν προς την Ερμιόνη. Θέλοντας να καλύψουν με κάθε τρόπο τα ίχνη τους, οι κακοποιοί τοποθέτησαν πλαστές πινακίδες για να μη συνδεθούν με το αυτοκίνητο, παρά το γεγονός ότι το Ι.Χ. δεν πλησίαζε ποτέ κοντά στα σημεία διάρρηξης. Από το ΑΤΜ της Ερμιόνης, οι τρεις κατηγορούμενοι, λίγες ώρες πριν συλληφθούν, θα αποσπάσουν με έκρηξη 207.215 ευρώ. Το μαύρο αγροτικό που χρησιμοποιήθηκε ως επιχειρησιακό όχημα, είχε κλαπεί από το Ναύπλιο. Βρέθηκε στα Πυργιώτικα, όμως οι δράστες το είχαν καθαρίσει με χλωρίνη και ειχαν αφαιρέσει το ηλεκτρονικό σύστημα εκκίνησης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι δύο από τους κατηγορούμενους είχαν βαρύ παρελθόν, με συλλήψεις από τα… 15 τους χρόνια. Μάλιστα είχαν φυλακιστεί το 2021, για τη συμμετοχή τους σε εγκληματική ομάδα με πανομοιότυπη δράση. Και τότε αντιμετώπιζαν βαρύτητες κατηγορίες καθώς και πάλι είχαν πυροβολήσει αστυνομικούς στο Περιστέρι. Το τρίτο μέλος της σπειρας, ομολόγησε την εμπλοκή του σε τρεις ακόμα διαρρηξεις ΑΤΜ, σε Βασιλικό και Χάνια Αυλωναρίου Ευβοίας και Σελιανίτικα Αχαΐας.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα


Back to top button