COVID-19 LIVE όλες οι εξελίξεις

EΛΛΑΔΑΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Τράπεζες: Κλείνουν έξι ημέρες – Προσοχή στις πληρωμές και συναλλαγές

Αλλαγές στις συναλλαγές των τραπεζών φέρνουν η γιορτή του Πάσχα και η μεταφορά της αργίας της Πρωτομαγιάς
Τροποποιήσεις στις συναλλαγές που θα πραγματοποιούν οι τράπεζες φέρνει η αργία του Πάσχα, αλλά και η μεταφορά της αργίας της Πρωτομαγιάς.

Τράπεζες: Συγκεκριμένα λόγω της γιορτής του Πάσχα και της μεταφοράς της αργίας της Πρωτομαγιάς για την Τρίτη 7 Μαΐου, οι πληρωμές οφειλών και τα εμβάσματα θα καταχωρούνται την επόμενη εργάσιμη, δηλαδή την Τετάρτη 8 Μαΐου.

Χορηγούμενο

Για την εκτέλεση των μισθοδοσιών θα πρέπει να καταχωρηθεί στο αρχείο μισθοδοσίας ως ημερομηνία εκτέλεσης η Τετάρτη 8 Μαΐου. Όπως προκύπτει δεν επηρεάζεται η καταβολή του δώρου Πάσχα, καθώς η ημερομηνία καταβολής του εκ του νόμου ορίζεται η Τετάρτη 1η Μαΐου.

Διαβάστε επίσης: Έρχεται το πάγιο τέλος στους λογαριασμούς των τραπεζών

Τράπεζες: Αναλυτικά τι θα συμβεί με τις συναλλαγές

Χορηγούμενο

Μάλιστα ήδη κάποιες τράπεζες έχουν στείλει μηνύματα στους πελάτες τους στα οποία τους ενημερώνουν ότι λόγω της εορτής του Πάσχα και της μεταφοράς της αργίας της Πρωτομαγιάς, οι πληρωμές οφειλών και τα εμβάσματα που θα καταχωρούνται από τη Μεγάλη Πέμπτη 2 Μαΐου, θα εκτελεστούν την Τετάρτη 8 Μαΐου που θεωρείται ως η επόμενη εργάσιμη.

Ακόμα σημειώνεται ότι για την εκτέλεση των μισθοδοσιών θα πρέπει να καταχωρηθεί στο αρχείο μισθοδοσίας ως ημερομηνία εκτέλεσης η Τετάρτη 8 Μαΐου.

Οι μεταχρονολογημένες και μελλοντικές εντολές με ημερομηνία εκτέλεσης την Τρίτη 7 Μαΐου θα εκτελεστούν την Τετάρτη 8 Μαΐου.

Αξίζει να σημειωθεί κλειστό θα παραμείνει το Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών την Παρασκευή 3 Μαΐου, τη Δευτέρα 6 Μαΐου και την Τρίτη 7 Μαΐου.

Χορηγούμενο

Σάλος: Μηνιαίο «χαράτσι» από τις τράπεζες σε όλους τους καταθέτες! – Δείτε πόσα θα κρατάνε

Πάγιο για την τήρηση τραπεζικών λογαριασμών από φυσικά πρόσωπα για να κάνουν πληρωμές, μεταφορές και να έχουν κάρτα – Εξαιρούνται οι απλοί αποταμιευτικοί

Καθώς πλέον δεν αναμένεται περαιτέρω αύξηση των επιτοκίων και, κατά συνέπεια, άνοδος των εσόδων από το επιτοκιακό περιθώριο, οι ελληνικές τράπεζες αναζητούν τρόπους για να αυξήσουν τα έσοδα από προμήθειες και ταυτόχρονα να μειώσουν το λειτουργικό κόστος από τη διατήρηση ξεχασμένων ή διπλών και τριπλών λογαριασμών χωρίς υπόλοιπα και κινήσεις.
Η επιβολή μιας πάγιας χρέωσης της τάξης των 0,50 ευρώ τον μήνα θα αφορά μόνο την τήρηση καταθετικών λογαριασμών που έχουν τη δυνατότητα να κάνουν πληρωμές, να έχουν χρεωστικές και πιστωτικές κάρτες, να μεταφέρουν κεφάλαια κ.ά.

Χορηγούμενο

Μηνιαίες χρεώσεις υπήρχαν σήμερα στους λογαριασμούς για επιχειρήσεις!

Αντίθετα, δεν θα υπάρχει επιβάρυνση στους απλούς αποταμιευτικούς λογαριασμούς, οι οποίοι όμως δεν θα έχουν τη δυνατότητα πληρωμών ή χρεωστικής κάρτας για αναλήψεις.

Σημειώνεται ότι μηνιαίες χρεώσεις υπήρχαν σήμερα στους λογαριασμούς για επιχειρήσεις.


Τι περιμένουν

Με την κίνηση αυτή οι τράπεζες εκτιμούν ότι:

Πρώτον, θα ενισχύσουν τα έσοδα από προμήθειες που ετησίως ανέρχονται γύρω στο 1,5 δισ. ευρώ και αποτελούν μικρό μέρος των συνολικών λειτουργικών κερδών.

Δεύτερον, θα μειώσουν το λειτουργικό κόστος αδρανών ή μηδενικών και ακίνητων λογαριασμών.

Σήμερα υπολογίζεται ότι υπάρχουν 65 εκατ. καταθετικοί λογαριασμοί στις ελληνικές τράπεζες, οι περισσότεροι εκ των οποίων είναι διπλοί και τριπλοί (ένας καταθέτης έχει πάνω από έναν λογαριασμό), ενώ σχεδόν το 73% έχει υπόλοιπο μέχρι 5.000 ευρώ.


Με άλλα λόγια, εκτιμούν ότι αρκετοί δικαιούχοι μηδενικών και ξεχασμένων λογαριασμών θα αναγκαστούν να τους κλείσουν ή να συγκεντρώσουν τα υπόλοιπά τους σε ένα νέο καταθετικό προϊόν με πιο συμφέρον επιτόκιο που θα συνοδεύεται με περισσότερες υπηρεσίες.

Τρίτον, θα προωθηθούν τα λεγόμενα πακέτα συνδρομών που έχουν λανσάρει σήμερα όλες οι συστημικές τράπεζες.

Πρόκειται για προαγορά πακέτων από 2 έως 10 ευρώ τον μήνα ή 25 ευρώ τον χρόνο που περιλαμβάνουν ανάλογο αριθμό δωρεάν κινήσεων (μεταφορές, εμβάσματα, πάγιες εντολές, αναλήψεις, συνδρομές καρτών κ.ά.).


Διευκρινίζεται ότι η διάθεση των πακέτων αυτών είναι προαιρετική και για αυτούς που κάνουν πολλές συναλλαγές μπορεί να είναι μια συμφέρουσα λύση.

Τέταρτον, περαιτέρω προώθηση του διατραπεζικού συστήματος συναλλαγών IRIS, το οποίο προσφέρει δωρεάν και άμεσες πληρωμές μέχρι 500 ευρώ την ημέρα.

Πέμπτον, αναμόρφωση και απλοποίηση του τιμοκαταλόγου των χρεώσεων που θα λαμβάνει περισσότερο τις ανάγκες της νέας ψηφιακής εποχής.

Δηλαδή, άλλες χρεώσεις μπορεί να μειωθούν ή να εξαφανιστούν και άλλες ίσως να αυξηθούν.

Εκτον, συμμόρφωση με τις τελευταίες αποφάσεις της Επιτροπής Ανταγωνισμού που, πέραν του προστίμου, ανάγκασαν τις τράπεζες να ρίξουν τις προμήθειες στις αναλήψεις μετρητών από ΑΤΜ άλλων τραπεζών.

Την αρχή έκανε η Eurobank

Η αρχή έγινε με τη Eurobank, η οποία επιβάλλει μηνιαία χρέωση έως 0,60 ευρώ για την τήρηση λογαριασμού πληρωμών για αναλήψεις, καταθέσεις, μεταφορές χρημάτων, αγορές κ.ά.

Πρόκειται για το πρόγραμμα Eurobank My Blue Advantage.

Στη χρέωση αυτή προσφέρονται:

Εκδοση και 5ετής ανανέωση χρεωστικής κάρτας για ιδιώτες που συμμετέχουν στο πρόγραμμα επιβράβευσης «Επιστροφή».
Αποστολές χρημάτων έως και 500 ευρώ την ημέρα από το Eurobank Mobile App με την υπηρεσία IRIS Payments.
1 πάγια εντολή τον μήνα για αυτόματη πληρωμή λογαριασμών κ.ά.
Εξακολουθούν να υπάρχουν τα πακέτα Eurobank My Advantage Banking που είναι προαιρετικά και οι χρεώσεις κυμαίνονται μεταξύ 2 και 10 ευρώ τον μήνα ανάλογα με τον αριθμό δωρεάν συναλλαγών και υπηρεσιών (ακόμα και κάρτα χωρίς συνδρομή) που επιλέγονται.

Προς αυτή την κατεύθυνση αναμένεται να κινηθούν και οι υπόλοιπες συστημικές και μικρότερες τράπεζες, κάτι το οποίο μπορεί να χρειαστεί έως 5 έτη για να ολοκληρωθεί.

Κι αυτό διότι η κάθε τράπεζα έχει διαφορετικό προφίλ καταθετών και διαφορετικό μείγμα καταθετικών λογαριασμών (απλό ταμιευτήριο, φοιτητικοί λογαριασμοί, μισθοδοσία, όψεως/τρεχούμενοι, επιχειρηματικοί κ.λπ.).

Επιπλέον, ο τρόπος μετάβασης θα εξαρτηθεί από τη σύνδεση της μηνιαίας χρέωσης με την προώθηση άλλων παροχών ή κινήτρων (π.χ. χωρίς καμία χρέωση εάν είναι μισθοδοσίας) ή με το να επιβάλλεται χρέωση μόνο όπου προσφέρεται από την τράπεζα υπηρεσία προστιθέμενης αξίας.Back to top button