Σε μια άνευ προηγουμένη προειδοποίηση προς την Ουάσινγκτον προέβη ο Τούρκος ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου, τονίζοντας ότι αν οι ΗΠΑ κρατήσουν εχθρική στάση τότε η Τουρκία θα ανταποδώσει.

Ο Τσαβούσογλου, μόλις μια ημέρα μετά τις νέες προκλήσεις της Τουρκίας για την Κύπρο, μίλησε στο δελτίο του TRT και σύμφωνα με το πρακτορείο Anadolu διεμήνυσε ότι η Άγκυρα θα απαντήσει με αντίμετρα αν οι ΗΠΑ επιβάλλουν κυρώσεις για την αγορά των S-400 από τη Ρωσία.

Το πρακτορείο Anadolu μετέδωσε τη δήλωση Τσαβούσογλου με έκτακτη είδηση:

«Τέτοιου τύπου κυρώσεις (σ.σ. στην Τουρκία) δεν θα γίνουν δεκτές» προσέθεσε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, σύμφωνα με το Anadolu. Ο Τούρκος ΥΠΕΞ, στην ίδια συνέντευξη πάντως, υποστήριξε ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ δεν θέλει να επιβάλλει κυρώσεις στην Τουρκία για την προμήθεια των S-400. Ο Τσαβούσογλου εξέφρασε, μάλιστα, την πεποίθηση ότι οι ΗΠΑ δεν θα προβούν τελικά σε μια τέτοια ενέργεια κατά της Τουρκίας.

Αμετακίνητη για τους S-400 η Τουρκία: Σε λειτουργία στις αρχές του 2020
Αναφερόμενος στη διαδικασία αγοράς των S-400 από τη Ρωσία -με τις παραλαβές να συνεχίζονται αδιάλειπτα το τελευταίο διάστημα- ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου εξήγγειλε ότι η Τουρκία θα θέσει σε λειτουργία το νέο σύστημα αεράμυνας από τις αρχές του 2020.

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ προσέθεσε ότι αν τελικά οι ΗΠΑ τηρήσουν την απόφασή τους για την αποπομπή της Τουρκίας από το πρόγραμμα των F-35 τότε η Άγκυρα θα καλύψει με άλλον τρόπο τις ανάγκες της.

Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη εβδομάδα ο ρωσικός κολοσσός της βιομηχανίας όπλων Rostec ανακοίνωσε ότι σε περίπτωση που δεχθεί σχετικό αίτημα από την Τουρκία είναι έτοιμος να προμηθεύσει την Άγκυρα με τα υπερσύγχρονα Sukhoi SU-35s.


Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα