COVID-19 LIVE όλες οι εξελίξεις

EΛΛΑΔΑΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Τρίτη νύχτα αγωνίας στη Δυτική Αττική! Μάχη δίνουν οι πυροσβέστες για να μην αναζωπυρωθεί η φωτιά – Ευτυχώς έπεσαν οι άνεμοι!

Συνεχίζεται για ένα ακόμα 24ωρο η μάχη με το πύρινο μέτωπο που ξεκίνησε από τον Σχίνο Κορινθίας το βράδυ της Τετάρτης και συνεχίζει να κατακαίει πλέόν την άκρη της Δυτικής Αττικής, έχοντας κάνει στάχτη πάνω από 50.000 στρέμματα παρθένου δάσους.

Η τελευταία εξέλιξη από το μέτωπο στην περιοχή των Μεγάρων, όπου νωρίτερα οι σκηνές ήταν δραματικές με τις αναζωπυρώσεις να οδηγούν σε εκκένωση τους οικισμούς Παπαγιαννέικα, Πευκενέα και Ζάχουλη και σπίτια να κινδυνεύουν, αναφέρει πως έπεσαν αρκετά οι άνεμοι.

Αυτό δίνει μια νότα αισιοδοξίας, όμως, σε καμία περίπτωση η πυροσβεστική και όλοι όσοι συνδράμουν για την κατάσβεση της πυρκαγιάς δεν χαλαρώνουν και συνεχίζουν να δίνουν τη μάχη τους. Τα «καντηλάκια» που συνεχίζουν να καίνε στο δάσος και οι αναζωπυρώσεις αποτελούν μεγάλο κίνδυνο για τυχόν νέα εξάπλωση του μετώπου.

Το θετικό είναι πως η πτώση των ανέμων μπορεί να φέρει οριοθέτηση της φωτιάς, όμως, αν αυτό δεν συμβεί τότε πάμε ολοταχώς σε νέα αναζωπύρωση της φωτιάς.

Παρά το γεγονός ότι οι άνεμοι δείχνουν να πέφτουν όσο περνάει η ώρα, οι εστίες που παραμέμένουν διάσπαρτες αναζωπυρώνονται δημιουργώντας νέα επικίνδυνα μέτωπα.

Στάχτη 55.000 στρέμματα – Οι συνθήκες που δημιούργησαν «ακραία φαινόμενα»

H επιχειρησιακή μονάδα ΜΕΤΕΟ του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ) επιχειρεί να προσφέρει μια πρώτη ματιά στις συνθήκες που πυροδότησαν αυτή την καταστροφική πυρκαγιά.

Η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε το βράδυ της Τετάρτης 19 Μαΐου 2021 σε δασική περιοχή ανατολικά του Σχίνου Κορινθίας, εξαπλώθηκε ραγδαία καίγοντας συνολική έκταση που ξεπερνά τα 55.000 στρέμματα την Παρασκευή 21/05.

Τι μας διδάσκει μια πυρκαγιά όπως αυτή του Σχίνου Κορινθίας;

Ένα πυκνό δίκτυο μετεωρολογικών σταθμών, όπως αυτό που επιχειρησιακά λειτουργεί το ΕΑΑ/meteo.gr από το 2007, μπορεί να συνεισφέρει σημαντικά στην καλύτερη διαχείριση των δασικών πυρκαγιών, μέσα από την παροχή μετεωρολογικής πληροφορίας σε πραγματικό χρόνο.

Σε αντίθεση με την τυπική προσέγγιση της παροχής πληροφορίας για την επικινδυνότητα σε επίπεδο διοικητικών ζωνών (π.χ. νομοί), η παροχή υψηλής ανάλυσης προγνώσεων για την επικινδυνότητα εκδήλωσης και εξάπλωσης δασικών πυρκαγιών προσθέτει αξία στην παρεχόμενη πληροφορία, και μπορεί να συνεισφέρει σημαντικά στην ενίσχυση της ετοιμότητας και της απόκρισης.

Κάθε δασική πυρκαγιά μπορεί δυνητικά να δημιουργήσει το δικό της καιρό. Είναι λοιπόν απαραίτητη η αξιοποίηση κατάλληλων προγνωστικών μοντέλων, όπως το IRIS, το οποίο επιχειρησιακά λειτουργεί το ΕΑΑ/meteo.gr από το 2019.

Back to top button