Η Μόσχα εξέφρασε την ικανοποίησή της για τις πρόσφατες δηλώσεις του Αμερικανού απεσταλμένου Κιθ Κέλογκ, οι οποίες αναγνώρισαν ως «εύλογες» τις ρωσικές ανησυχίες αναφορικά με την επέκταση του ΝΑΤΟ προς ανατολάς.
«Τρίβει τα χέρια του» το Κρεμλίνο μετά τη δήλωση του απεσταλμένου του Τραμπ περί δίκαιης ανησυχίας της Ρωσίας
Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, ανέφερε την Παρασκευή (30/5) ότι η Ρωσία θεωρεί θετικό το γεγονός πως η Ουάσινγκτον φαίνεται να κατανοεί τη ρωσική θέση, η οποία έχει διατυπωθεί επανειλημμένα από τον πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν.
Ο Κέλογκ, σε συνέντευξή του στο ABC News, δήλωσε ότι η ανησυχία της Ρωσίας για την πιθανή ένταξη της Ουκρανίας στη Συμμαχία είναι δικαιολογημένη, προσθέτοντας πως αυτό το ενδεχόμενο δεν βρίσκεται επί του παρόντος στην ατζέντα των Ηνωμένων Πολιτειών. Το Κρεμλίνο ερμηνεύει τη στάση αυτή ως πιθανή ένδειξη παρασκηνιακής διπλωματικής κινητικότητας μεταξύ Ρωσίας και ΗΠΑ.
Παράλληλα, σύμφωνα με το Reuters, η Μόσχα επιθυμεί η ενδεχόμενη ειρηνευτική συμφωνία με την Ουκρανία να περιλαμβάνει σαφή δέσμευση περί μη περαιτέρω διεύρυνσης του ΝΑΤΟ. Η συζήτηση δεν περιορίζεται μόνο στην Ουκρανία, αλλά εκτείνεται και σε άλλες χώρες της περιοχής, όπως η Γεωργία και η Μολδαβία.
Ο Κέλογκ επεσήμανε πως τα ζητήματα αυτά είναι στο επίκεντρο των ρωσικών διεκδικήσεων, ενώ κάλεσε σε ευρύτερη θεώρηση του γεωπολιτικού πλαισίου.
Στον απόηχο των δηλώσεων Κέλογκ, ο Τσέχος υπουργός Εξωτερικών, Γιαν Λίπαφσκι, υποστήριξε ότι η διεύρυνση του ΝΑΤΟ ενισχύει την ασφάλεια στην περιοχή, σημειώνοντας ότι «δεν έχει υπάρξει πόλεμος σε χώρες που συνορεύουν με τη Ρωσία και είναι μέλη της Συμμαχίας».
«Τρίβει τα χέρια του» το Κρεμλίνο μετά τη δήλωση του απεσταλμένου του Τραμπ περί δίκαιης ανησυχίας της Ρωσίας
Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία αποτέλεσε καταλύτη για την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ. Ο Τσέχος πρόεδρος, Πέτρ Παβέλ, δήλωσε ότι η άμεση ένταξη της Ουκρανίας είναι μάλλον απίθανη, ιδίως υπό το φως της αντίθεσης της κυβέρνησης Τραμπ. Ωστόσο, επεσήμανε πως η Δύση δεν πρέπει να εγκαταλείψει την προοπτική αυτή μακροπρόθεσμα.
Στο μεταξύ, σύμφωνα με τον Κέλογκ, επίκειται νέος γύρος συνομιλιών μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, πιθανόν στην Τουρκία, με στόχο την ενοποίηση των προσχεδίων συμφωνίας των δύο πλευρών. Ο ίδιος σημείωσε ότι στις διαβουλεύσεις θα συμμετάσχουν επίσης αξιωματούχοι εθνικής ασφάλειας από τη Γερμανία, τη Γαλλία και το Ηνωμένο Βασίλειο, εκπροσωπώντας τις ευρωπαϊκές δυνάμεις.
Παράλληλα, ο Κέλογκ εξέφρασε την αγανάκτηση του Αμερικανού προέδρου για τις υπερβολικές, κατά την εκτίμησή του, απαιτήσεις της Μόσχας, ενώ καταδίκασε τους συνεχιζόμενους ρωσικούς βομβαρδισμούς σε ουκρανικές πόλεις. Όπως ανέφερε, έχει ζητηθεί από την Ουκρανία να συμμετάσχει ενεργά στις προσεχείς διαπραγματεύσεις.
Τέλος, ο Αμερικανός απεσταλμένος χαρακτήρισε τον αριθμό των θυμάτων της σύρραξης –που εκτιμάται συντηρητικά στο 1,2 εκατομμύριο νεκρούς και τραυματίες συνολικά– ως «συγκλονιστικό», υπογραμμίζοντας πως πρόκειται για πόλεμο βιομηχανικής κλίμακας.
Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα