FeaturedΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Τρόφιμα από τον εκτυπωτή: Είναι τα τρισδιάστατα φαγητά η επανάσταση στη βιομηχανία τροφίμων;

Advertisement

Η τεχνολογία τρισδιάστατης εκτύπωσης έχει επεκταθεί στη βιομηχανία τροφίμων, υποσχόμενη να φέρει επανάσταση στην κατανάλωση, την προετοιμασία και την προμήθεια τροφίμων.

Αυτή η καινοτομία προσφέρει σε όσους μαγειρεύουν τη δυνατότητα να δημιουργούν περίπλοκα σχέδια και πιο υγιεινές επιλογές διατροφής και έχει δυνατότητες εξατομικευμένης διατροφής, μείωσης της σπατάλης τροφίμων και δημιουργίας νέων γεύσεων και υφών, σύμφωνα με το ΒΝΝ.

Καθώς η τεχνολογία εξελίσσεται, θα μπορούσε να επιφέρει αλλαγές στις προσφορές των εταιρειών τροφίμων, στις συσκευασίες, στα logistics και στις προμήθειες υλικών.

Η τρισδιάστατη εκτύπωση, μια τεχνολογία που ξεκίνησε τη δεκαετία του 1980, έχει διεισδύσει τώρα στη σφαίρα των τροφίμων, υποσχόμενη μια μεταμόρφωση στον τρόπο που καταναλώνουμε, προετοιμάζουμε και προμηθεύουμε τα γεύματά μας

Advertisement

Σε αντίθεση με τους συμβατικούς εκτυπωτές, οι τρισδιάστατοι εκτυπωτές τροφίμων χρησιμοποιούν πουρέ πάστες τροφίμων για την κατασκευή γευμάτων σε επιθυμητά σχήματα, αν και χωρίς να ενσωματώνουν τη μαγειρική θερμότητα στη διαδικασία.

Ένας νέος γαστρονομικός καμβάς
Η τεχνολογία έχει εξοπλίσει μάγειρες και μη σε την ικανότητα να δημιουργούν περίπλοκα σχέδια και πιο υγιεινές επιλογές διατροφής.

Έχει τραβήξει την προσοχή της NASA και του Αμερικανικού Στρατού, οι οποίοι και οι δύο εξερευνούν τις δυνατότητες τρισδιάστατης εκτύπωσης τροφίμων για διαστημικές αποστολές και προσαρμοσμένη διατροφή στρατιωτών, αντίστοιχα.

Είναι υγιεινό;
Ο κλάδος της υγειονομικής περίθαλψης βλέπει επίσης ένα μέλλον στα τρισδιάστατα εκτυπωμένα τρόφιμα, παρέχοντας βελτιωμένες επιλογές τροφίμων για όσους έχουν διατροφικούς περιορισμούς.

Τα βρώσιμα υλικά που μπορούν να χρησιμοποιηθούν στην τρισδιάστατη εκτύπωση εκτείνονται από ζύμη και λιωμένη σοκολάτα μέχρι πουρέ πατάτας και ακόμη και εξειδικευμένα συστατικά όπως πρωτεΐνες που προέρχονται από φύκια ή έντομα.

Advertisement

Ενώ η τεχνολογία προσφέρει ευκαιρίες για εξατομικευμένη διατροφή, μείωση της σπατάλης τροφίμων και δημιουργία νέων γεύσεων και υφών, δεν είναι χωρίς προκλήσεις.

Αυτά περιλαμβάνουν την ανάπτυξη συστημάτων υποστήριξης, τη θέσπιση κανονισμών και τη βελτίωση της συμβατότητας των συστατικών. Ωστόσο, αυτές οι προκλήσεις αντιμετωπίζονται ενεργά από καινοτόμους στον τομέα.

Το μέλλον των τροφίμων
Τα τρισδιάστατα εκτυπωμένα τρόφιμα θα μπορούσαν να διαδραματίσουν ζωτικό ρόλο στον μετριασμό της πείνας στον κόσμο μετατρέποντας πηγές πλούσιες σε θρεπτικά συστατικά όπως τα φύκια σε τρόφιμα μαζικής παραγωγής. Υπόσχεται επίσης να ενισχύσει τη γαστρονομική δημιουργικότητα και να εξορθολογίσει την αλυσίδα εφοδιασμού τροφίμων.

Σε μέρη όπως η Σιγκαπούρη και οι ΗΠΑ, το τυπωμένο κρέας από κυτταροκαλλιέργειες προσφέρει μια πιθανή λύση για την ελαχιστοποίηση της εκμετάλευσης ζώων και της χρήσης πόρων, ενώ οι εναλλακτικές επιλογές για vegan αντιμετωπίζουν λιγότερα ρυθμιστικά εμπόδια.

Η προοπτική μελλοντικών τεχνολογιών εκτύπωσης τροφίμων που θα ενσωματώνουν το μαγείρεμα με λέιζερ δείχνει προς μια βιώσιμη μέθοδο παρασκευής φαγητού.


Advertisement

Καλλιόπη Χαραλαμποπούλου

Η Καλλιόπη Χαραλαμποπουλου είναι δημοσιογράφος, απόφοιτη του τμήματος Μ.Μ.Ε του Πανεπιστημίου Αθηνών. Εργάζεται από το 2004 σε νευραλγικες θέσεις που αφορούν στην επικοινωνία και τη Δημοσιογραφια. Εξειδικευεται σε πολιτικά και κοινωνικοοικονομικα θέματα καθώς και στην επικαιρότητα. Από το 2023 είναι η αρχισυντακτρια του europost.gr και γράφει καθημερινά για θέματα που αφορούν στην επικαιρότητα και συντονίζει μια ομάδα έμπειρων δημοσιογραφων
Advertisement

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα


Advertisement

Back to top button