COVID-19 LIVE όλες οι εξελίξεις

ΥΓΕΙΑ - ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Τρομάζει ο κορωνοϊός: Τι οδηγεί τους νέους στις Εντατικές;

Η δυσλειτουργία ορισμένων πρωτεϊνών φαίνεται ότι είναι η αιτία για σοβαρές περιπτώσεις Covid-19, ακόμη και νεαρής ηλικίας ασθενών χωρίς υποκείμενο νόσημα που διασωληνώνονται σε ΜΕΘ.

Αυτό προκύπτει από δύο νέες διεθνείς επιστημονικές έρευνες -με επικεφαλής τον γενετιστή – λοιμωξιολόγο δρα Ζαν-Λοράν Καζανόβα του πανεπιστημίου Ροκφέλερ της Νέας Υόρκης και με τη συμμετοχή ελληνικής καταγωγής επιστημόνων της διασποράς- που έγιναν σε ανθρώπους από όλον τον κόσμο με σοβαρή λοίμωξη από τον κορωνοϊό SARS-CoV-2.

Συγκεκριμένα, διαπιστώθηκε ότι στη μειονότητα των ασθενών με Covid-19 (γύρω στο 14%) μπλοκάρεται η σωστή λειτουργία των προστατευτικών ιντερφερονών τύπου 1, μίας ομάδας 17 πρωτεϊνών που παράγονται άμεσα από τα μολυσμένα κύτταρα -πριν ενεργοποιηθεί κανονικά το ανοσοποιητικό σύστημα-, με στόχο να περιοριστεί η εξάπλωση του «εισβολέα».

Στη δεύτερη έρευνα οι επιστήμονες αναζήτησαν σε 987 ασθενείς με σοβαρό Covid-19 αντισώματα που, για άγνωστο λόγο, στρέφονται ενάντια στους ιστούς και στα όργανα του σώματος. Σε ποσοστό 10,2% των ασθενών βρέθηκαν τέτοια αυτο-αντισώματα που στοχεύουν στη λειτουργία των ιντερφερονών τύπου 1, έναντι ποσοστού μόνο 0,3% στον γενικό πληθυσμό. Αυτά τα αντισώματα λειτουργούν μπούμερανγκ, καθώς εμποδίζουν τις ιντερφερόνες να κάνουν την αμυντική δουλειά τους κατά του κορωνοϊού.

Είναι αξιοσημείωτο ότι στη συντριπτική πλειονότητα (95%) τέτοια εξουδετερωτικά αυτο-αντισώματα βρέθηκαν σε άνδρες, πράγμα που εξηγεί εν μέρει γιατί είναι αυτοί που κινδυνεύουν πολύ περισσότερο από τις γυναίκες να πεθάνουν από τον κορωνοϊό.

Back to top button