COVID-19 LIVE όλες οι εξελίξεις

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Τρόμο στους επιστήμονες προκαλεί η μετάλλαξη από την Μποτσουάνα! Τι φοβούνται οι ειδικοί; Σοκάρει η αύξηση των θανάτων στην Ελλάδα! Κρίσιμες οι επόμενες ημέρες!

Μπροστά σε έναν νέο φόβο βρίσκεται η επιστημονική κοινότητα που δίνει μάχη ενάντια στις μεταλλάξεις. Η νέα απειλητική και σύμφωνα με τους ειδικούς ιδιαιτέρως μολυσματική μετάλλαξη της Μποτσουάνα έχει ήδη εντοπιστεί σε τρεις χώρες. Οι Βρετανοί υγειονομικοί είχαν από την αρχή κρούσει τον κώδωνα.

Μέχρι στιγμής, στα 59 ανέρχονται τα επιβεβαιωμένα κρούσματα της νέας μετάλλαξης στη Νότια Αφρική, το Χονγκ Κονγκ και την Μποτσουάνα.

Την ανησυχία του εξέφρασε ο Βρετανός υπουργός Υγείας, μιλώντας για μια ιδιαίτερα μεταδοτική μετάλλαξη που μπορεί να καταστήσει λιγότερο αποτελεσματικά τα εμβόλια.

«Χρειάζονται περισσότερα δεδομένα, αλλά παίρνουμε προφυλάξεις τώρα» ανέφερε ακόμη ο υπουργός.

Στο μεταξύ, σύσκεψη έχουν συγκαλέσει αξιωματούχοι του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για την Παρασκευή προκειμένου να αξιολογήσουν την παραλλαγή που σύμφωνα με ορισμένες εκτιμήσεις είναι πιο μεταδοτική και από την Ινδική.

Η κωδική ονομασία της μετάλλαξης είναι B.1.1.529, ενώ το νέο στέλεχος εκτιμάται ότι εντοπίστηκε για πρώτη φορά στη Μποτσουάνα.

Το ανησυχητικό είναι ότι η παραλλαγή «κουβαλά» 32 μεταλλάξεις, γεγονός που αποδεικνύει ότι είναι πολύ μολυσματική και φέρει περισσότερες τροποποιήσεις στην πρωτεϊνική ακίδα από άλλα στελέχη.

Αυτό σημαίνει ότι τα εμβόλια που κυκλοφορούν θα είναι πιο δύσκολο να αποτρέψουν τον ιό να μολύνει τον ανθρώπινο οργανισμό, καθώς το ανοσοποιητικό σύστημα δεν θα μπορεί με την ίδια ευκολία να αναγνωρίσει τον κορωνοϊό.

Τρομακτική χαρακτήρισε τη νέα μετάλλαξη, που φέρει στο εσωτερικό της σειρά παραλλαγών, ο δρ Τομ Πίκοκ, καθηγητής Ιολογίας του πανεπιστημίου Imperial.

Ο Ράβι Γκούπτα, καθηγητής Μικροβιολογίας στο Ινστιτούτο Θεραπευτικής Ανοσολογίας και Μολυσματικών Νόσων του Κέιμπριτζ, εκτιμά με τη σειρά του πως το νέο αυτό στέλεχος ενδεχομένως να μπορεί να διαφύγει της ανοσίας. «Αυτό είναι ανησυχητικό! Και δεν έχω πει κάτι τέτοιο από την ανακάλυψη της μετάλλαξης Δέλτα», αναφέρει σε σχόλιο που έκανε στο Twitter.

Και προτρέπει όλους «παρακαλώ να εμβολιαστείτε και να φοράτε μάσκα καθώς οι μεταλλάξεις σε αυτόν τον νέο στέλεχος του κορωνοϊού είναι πιθανό να τον βοηθούν να ξεφεύγει από τα εξουδετερωτικά αντισώματα».

Φόβοι για μετάλλαξη ανθεκτική στην ανοσία

Μια παραλλαγή του κορωνοϊού που αντιστέκεται στην ανοσία μπορεί να είναι πιο ικανή να αποφύγει το ανοσοποιητικό σύστημα των ανθρώπων που είτε έχουν κολλήσει τον ιό ήδη μία φορά, είτε έχουν εμβολιαστεί κατά της Covid-19.

Τέλος, ο Γκρεγκ Ντορ, ειδικός Παθολόγος Μολυσματικών Νόσων στο Νοσοκομείο St Vincent’s της Αυστραλίας σε tweet του αναφέρει πως το στέλεχος B.1.1.529 «έχει μεταλλάξεις που σχετίζονται με μειωμένη αποτελεσματικότητα των εμβολίων» και προσθέτει ωστόσο ότι ίσως αυτό να το καθιστά «όχι ιδιαίτερα μεταδοτικό».

Σύμφωνα με τον Δρ Ντορ «είναι η στιγμή να το μελετήσουμε και όχι να πανικοβληθούμε».

Ο Φρανσουά Μπαλού, καθηγητής Συστημάτων Υπολογιστικής Βιολογίας και διευθυντής του Ινστιτούτου Γενετικής UCL λέει ότι οι μεταλλάξεις του στελέχους της Μποτσουάνα βρίσκονται σε «έναν ασυνήθιστο αστερισμό» που «συσσωρεύτηκε προφανώς μετά από μια έκρηξη». Και εξηγεί ότι αυτό δείχνει ότι θα μπορούσε να έχει εξελιχθεί κατά τη διάρκεια μιας «χρόνιας λοίμωξης ενός ανοσοκατασταλμένου ατόμου, πιθανώς σε έναν ασθενή με HIV/AIDS που δεν έχει λάβει θεραπεία».

Σύμφωνα με τον καθηγητής Μπαλλού «σίγουρα θα περίμενα να αναγνωρίζεται ελάχιστα από τα εξουδετερωτικά αντισώματα σε σχέση με τα στελέχη Άλφα και Δέλτα. Είναι δύσκολο να προβλέψουμε πόσο μεταδοτικό μπορεί να είναι σε αυτό το στάδιο. Μέχρι στιγμής, τέσσερα στελέχη έχουν προσδιοριστεί σε μια περιοχή της υποσαχάριας περιοχής. Μπορεί να υπάρχει και σε άλλα μέρη της Αφρικής. Προς το παρόν, θα πρέπει να το παρακολουθούμε και να το αναλύουμε εξονυχιστικά, αλλά δεν υπάρχει λόγος να ανησυχούμε υπερβολικά, εκτός κι αν αρχίσει να αυξάνεται η παρουσία του σε συχνότητα στο εγγύς μέλλον».

Ο Δρ Μίρα Τσαντ, επικεφαλής περιστατικών Covid-19 στην Υπηρεσία Ασφάλειας της Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου υπενθυμίζει ότι «καθώς είναι στη φύση των ιών να μεταλλάσσονται συχνά και τυχαία, δεν είναι ασυνήθιστο να προκύψουν μικροί αριθμοί περιπτώσεων με νέες μεταλλάξεις. Οποιεσδήποτε παραλλαγές που παρουσιάζουν ενδείξεις εξάπλωσης αξιολογούνται γρήγορα».

Αυξήθηκαν κατά 16% οι θάνατοι στην Ελλάδα σε μια βδομάδα
Σε κρίσιμη καμπή βρίσκεται πλέον η πανδημία, που έχει ‘σταθεροποιηθεί’ σε ανησυχητικά επίπεδα, μετά από έξι εβδομάδες έξαρσης.

Την εκθετική επιδημική αύξηση ανέκοψαν η υιοθέτηση πιο ασφαλούς συμπεριφοράς απέναντι στον κορωνοϊό και ο πολλαπλασιασμός των εμβολιασμών, αποτέλεσμα ενδεχομένως των δεδομένων που ανακοινώνονται καθημερινά από τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) και δη, της μεγάλης θνητότητας, της υψηλότερης από την έναρξη της πανδημίας, σύμφωνα με την καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Βάνα Παπαευαγγέλου.

Αν και η απόδοση των αυστηρότερων μέτρων για τους ανεμβολίαστους είναι ένα ερωτηματικό που θα απαντηθεί το πρώτο δεκαήμερο του Δεκεμβρίου, η πίεση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας (ΕΣΥ), που θα εξακολουθήσει για αρκετές εβδομάδες, αποτελεί σκληρή βεβαιότητα. Όπως επισημάνθηκε σήμερα, κατά την καθιερωμένη ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας, ο περιορισμός της διασποράς και της επιβάρυνσης του συστήματος Yγείας περνούν από το «χέρι» των νέων και των ηλικιωμένων, αντίστοιχα.

Το βαρύ κόστος της πανδημίας σε ανθρώπινες απώλειες που παρατηρείται σε καθημερινή βάση αποτυπώνει η αύξηση της θνητότητας COVID-19 κατά 16% σε σύγκριση με την περασμένη εβδομάδα, σύμφωνα με τα στοιχεία του Επίκουρου Καθηγητή της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και μέλους της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, κ. Γκίκα Μαγιορκίνη. Εχθές ανακοινώθηκαν 78 ακόμη θάνατοι και το σύνολο για τον τρέχοντα μήνα ανήλθε στους 1.772.

Από την έναρξη του τέταρτου κύματος τον Σεπτέμβριο, 84 άνθρωποι κάτω των 60 ετών χωρίς υποκείμενα νοσήματα έχασαν τη μάχη με τον φονικό κορωνοϊό. Μένουν ωστόσο περί τους 3.800 ακόμα θάνατοι για την ίδια περίοδο, κυρίως ηλικιωμένων, όπως αποδεικνύεται από την έκθεση του ΕΟΔΥ, που τους αποδίδει το 83,3% της συνολικής θνητότητας, καθώς και το 52% των διασωληνωμένων, τη βασική δεξαμενή νέων θανάτων που πλέον αριθμεί 621 ασθενείς, κατά 81% ανεμβολίαστους.

Τα στοιχεία νέων εμβολιασμών δείχνουν ότι οι ηλικιωμένοι, μολονότι η πλέον ευάλωτη ομάδα, διστάζουν να προσέλθουν στα εμβολιαστικά κέντρα συγκριτικά με τους νέους ενώ, σύμφωνα με την κ. Παπαευαγγέλου, σε περιοχές με αυξημένη νοσηρότητα και θνητότητα και χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη (<55%) όπως η Πέλλα, η Ημαθία, το Κιλκίς, η Δράμα και οι Σέρρες, οι εμβολιασμοί 1ης δόσης αυξήθηκαν κατά μόλις 4%.

Πρόκειται για περιοχές της Βόρειας Ελλάδας, της συνήθους ύποπτης για το βαρύ επιδημιολογικό της φορτίο και τον ανεμβολίαστο πληθυσμό, από τον οποίο προκύπτει και η πίεση στα νοσοκομεία της. Το 76% νοσηλευομένων στις απλές κλίνες Covid (1.018 στους 1.330) και το 90% στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας/ΜΕΘ (166 στους 183) είναι μη εμβολιασμένοι.

Επί του παρόντος, στην επικράτεια νοσηλεύονται 4.500 περίπου ασθενείς, η κάλυψη στις ΜΕΘ βρίσκεται στο 88% κατόπιν αύξησης των διαθέσιμων κλινών και, σε σύγκριση με μία εβδομάδα πριν, επιβαρύνθηκαν κατά 8% περισσότερο.

Back to top button