COVID-19 LIVE όλες οι εξελίξεις

TOP ΝΕΑΚΟΡΩΝΟΪΟΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Τρόμος! 870 νεκροί και 96.405 κρούσματα μέσα σε, μόλις, 15 ημέρες! Εφιαλτική η κατάσταση στα νοσοκομεία: Ασθενείς με κορωνοϊό ακόμη και μέσα σε κοντέινερ στο προαύλιο του Θριασίου! Προβλέψεις σοκ από τον Τζανάκη! «Ο κορωνοϊός ήρθε για να μείνει!», διαμηνύουν οι ειδικοί!

Ο Νοέμβριος είναι μέχρι τώρα ο χειρότερος μήνας από τότε που ο κορωνοϊός μπήκε στη ζωή μας και ανέτρεψε την καθημερινότητα ολόκληρου του πλανήτη.

Τα νούμερα τρομάζουν καθώς στο πρώτο 15ήμερο του μήνα, ο κορωνοϊός καταγράφει στη χώρα μας 96.405 νέα κρούσματα ενώ έχουν χάσει τη ζωή τους 870 άνθρωποι! Η κατάσταση δείχνει πως θα γίνει ακόμη πιο δύσκολη καθώς στις ΜΕΘ βρίσκονται 551 ασθενείς που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι ενώ το τελευταίο 24ωρο είχαμε 365 εισαγωγές στα νοσοκομεία.

Χαρακτηριστικό είναι πως τη Δευτέρα 15/11 καταγράφηκαν 6950 κρούσματα αν και την Κυριακή διεξάγονται λιγότερα τεστ ενώ με αυτούς τους ρυθμούς υπάρχουν φόβοι πως ο Νοέμβριος θα κλείσει με περισσότερα από 200.000 κρούσματα και πάνω από 1.200 νεκρούς!

Ακόμη ένα στοιχείο που προβληματίζει έντονα είναι η τεράστια διασπορά σχεδόν σε όλες τις περιφέρειες της χώρας. Αττική και Θεσσαλονίκη καταγράφουν χιλιάδες κρούσματα κάθε μέρα, όμως τεράστια προβλήματα καταγράφει και η Θεσσαλία που ακολουθεί. Δεκάδες περιφέρειες μετρούν τριψήφια νούμερα κρουσμάτων κορωνοϊού καθημερινά ενώ άνοδο υπάρχει και στην Κρήτη.

Στο 90% η πληρότητα των ΜΕΘ στη χώρα – Στο 97% στη Θεσσαλονίκη
Σε συνθήκες πολέμου λειτουργεί πλέον το Εθνικό Σύστημα Υγείας καθώς η κατάσταση στα νοσοκομεία είναι τραγική με την πληρότητα των ΜΕΘ στη χώρα να φτάνει το 90% και στη Θεσσαλονίκη το 97%.

Στο Θριάσιο νοσοκομείο, σύμφωνα με τον Πρόεδρο των εργαζομένων στην τελευταία εφημερία υπήρξαν τρεις ασθενείς με κορωνοϊό που νοσηλεύτηκαν σε κοντέινερ στο προαύλιο του νοσοκομείου.

«Την Κυριακή τελείωσε η εφημερία με 0 διαθέσιμες κλίνες Covid και με τρεις ασθενείς στο κοντέινερ. Την ίδια στιγμή έξι διασωληνωμένοι μη Covid νοσηλεύονται εκτός ΜΕΘ» υπογράμμισε ο Πρόεδρος των εργαζομένων στο Θριάσιο νοσοκομείο Μανώλης Βαρδαβάκης.

Το Υπουργείο Υγείας υποστηρίζει ότι οι ασθενείς δεν νοσηλεύονται σε κοντέινερ αλλά από εκεί περνούν για να εξεταστούν και αν χρειάζονται εισαγωγή μεταφέρονται στον 4ο όροφο του νοσοκομείου.

Εφιαλτική η κατάσταση στη Θεσσαλονίκη
Η κατάσταση στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης είναι εφιαλτική και όπως ομολογούν γιατροί και νοσηλευτές τα νοσοκομεία έχουν μετατραπεί αποκλειστικά σε νοσοκομεία covid εις βάρος πολύ σοβαρών παθήσεων.

«Το πιο μεγάλο πρόβλημα από τον κορωνοϊό είναι τα άλλα σοβαρότερα νοσήματα όπως καρκινοπαθείς που δεν αντιμετωπίζονται έγκαιρα» σημείωσε ο Χρήστος Παπαστεργίου, γιατρός του νοσοκομείου «Παπαγεωργίου».

«Είμαστε γεμάτοι οι κλίνες αυτές που διατέθηκαν σε πρώτη φάση έχουν γεμίσει όλες. Παγώνουν τα νοσοκομεία όσο περιορίζονται σε αντικείμενο και αυτό δεν είναι καλό για όλους μας» τόνισε από την πλευρά της η Γλυκερία Βλαχογιάννη, συντονίστρια – διευθύντρια στη ΜΕΘ νοσοκομείο «Άγιος Δημήτριος».

Δεν έχει έρθει ακόμα η κορύφωση
Όπως εκτιμούν οι επιστήμονες η κορύφωση του κύματος της πανδημίας αναμένεται σε δύο εβδομάδες από τώρα. Η πρόβλεψη του καθηγητης Νικου Τζανάκη σοκάρει. «Αρχές Δεκεμβρίου αναμένεται να έρθει η κορύφωση του κύματος της πανδημίας. Μέχρι το τέλος του μήνα, αναμένουμε από 100 έως 120 χιλιάδες κρούσματα και περίπου 700 θάνατοι, ενώ ο αριθμός των διασωληνωμένων θα ανέβει στους 590 -630» τόνισε ο καθηγητής Πνευμονολογίας.

Ενίσχυση των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας ζήτησε μιλώντας στο MEGA ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου Αθανάσιος Εξαδάκτυλος. «Πέντε άνθρωποι που να μπορούν να εργαστούν επαρκώς σε ΜΕΘ αξίζουν πολύ περισσότερο από άλλες ειδικότητες» πρόσθεσε.

Χριστούγεννα με λίγα άτομα και με μέτρα προστασίας

Με λίγα άτομα και με μέτρα προστασίας, όπως και πέρυσι θα πρέπει να γιορταστούν και τα φετινά Χριστούγεννα επισημαίνει η Ματίνα Παγώνη. «Τι Χριστούγεννα θέλετε με ρεβεγιόν μεγάλα; πώς μπορεί κάποιος να επιθυμεί ένα μεγάλο ρεβεγιόν με τόσα κρούσματα, θανάτους και διασωληνωμένους.. από την εμπειρία των τελευταίων δύο χρόνων δεν χρειάζονται οι πολίτες κανέναν να τους υποδείξει πως πρέπει να γιορτάσουν, με λίγα άτομα και με μέτρα προστασίας» ανέφερε χαρακτηριστικά η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του ΕΟΔΥ στις ηλικίες 18 – 60 οι ασθενείς που νοσηλεύονται σε ΜΕΘ είναι ανεμβολίαστοι σε ποσοστό 98% και εμβολιασμένοι σε ποσοστό 2%, ενώ στις ηλικίες 60-69 το ποσοστό των ανεμβολίαστων στις ΜΕΘ είναι 97 %.

Οι αρνητές κάνουν ακόμη πιο δύσκολη την κατάσταση
Την ώρα που οι γιατροί δίνουν μάχη στα νοσοκομεία δεν έρχονται αντιμέτωποι μόνο με την ασθένεια και την προσωπική τους κόπωση αλλά και με τον ανεξέλεγκτο πλέον παραλογισμό των αρνητών.

Στο νοσοκομείο της Λαμίας νοσηλεύτρια που δούλευε σε αυτό και είχε βγει σε αναστολή καθώς δεν είχε εμβολιαστεί, νόσησε και χρειάστηκε να κάνει εισαγωγή. Χθες το βράδυ σε κατάσταση αμόκ βγήκε γυμνή στους διαδρόμους με ένα σταυρό και ένα Ευαγγέλιο στο χέρι και άρχισε να επιτίθεται σε γιατρούς και νοσηλευτές. Χρειάστηκε η επέμβαση της Αστυνομίας για να την περιορίσουν ενώ αναμένεται παρέμβαση και της Δικαιοσύνης.

Ανεμβολίαστοι αρνητές του κορωνοϊού, παρασυρμένοι από κηρύγματα ανθρώπων που επενδύουν στην άγνοια και το φόβο, επιμένουν να βάζουν σε κίνδυνο της ζωή τους ακόμη και τις στιγμές που αυτή κρέμεται σε μια κλωστή.

«Προσπαθούσε αρνητής να βιντεοσκοπήσει νοσηλευτές την ώρα που διασωλήνωναν. Έλεγε παρανοϊκά πράγματα, ότι δεν τους δίνουμε οξυγόνο αλλά τους δίνουμε ασετιλίνη για να πεθάνουν», ανέφερε ο Παναγιώτης Τουχτίδης, Πρόεδρος των εργαζομένων του νοσοκομείου «Παπαγεωργίου».

Ζευγάρι αρνητών της πανδημίας που, σύμφωνα με γιατρούς της Κρήτης, έχουν πρωτοστατήσει σε διαδικτυακές εκδηλώσεις ενάντια στα εμβόλια, δίνουν τώρα μάχη νοσηλευόμενοι στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Ηρακλείου. Ο σύζυγος, 61 ετών, έχει διασωληνωθεί ενώ η λίγο μικρότερη σύζυγός του νοσηλεύεται σε απλή κλινική COVID.

«Είναι σαφές ότι το εμβόλιο δεν θα είχε επιτρέψει να νοσηλευτούν. Μπορεί να μην κόλλαγαν κιόλας, ή αν το κόλλαγαν θα το πέρναγαν «στο πόδι». Όπως πάρα πολύς άλλος κόσμος», δήλωσε ο Νίκος Τζανάκης, καθηγητής πνευμονολογίας.

Τρίτη δόση για όλους και μετά «αναμνηστική» κάθε χρόνο – Ο κορωνοϊός ήρθε για να μείνει!

Την Παρασκευή 19 Νοεμβρίου ανοίγει και επίσημα πλέον η πλατφόρμα για την τρίτη δόση του εμβολίου για όλους τους ενήλικους πολίτες της χώρας μας, σύμφωνα με τις ανακοινώσεις που έγιναν κατά την καθιερωμένη συνέντευξη τύπου της Δευτέρας από το Υπουργείο Υγείας. Η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου και ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους, εξήγησαν αφενός τους λόγους που οδήγησαν σε αυτή την απόφαση και αφετέρου τις προϋποθέσεις για τον εμβολιασμό κατά του κορωνοϊού με την τρίτη δόση.

Σημείωσαν, μάλιστα, ότι είναι πολύ πιθανό μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα να διαμορφωθεί ένα τελικό σχήμα εμβολιασμού με τρεις δόσεις και ετήσια αναμνηστική, συνέπεια των αποτελεσμάτων κλινικών μελετών που έδειξαν ότι η ανοσογονικότητα της τρίτης δόσης είναι υψηλότερη από αυτή της δεύτερης και ότι ενδέχεται η μείωση της προστασίας από την τρίτη δόση να διαφέρει από το σχήμα των δύο δόσεων.

Τρίτη δόση για όλους από το βράδυ της Παρασκευής

Η ραγδαία επέκταση της μετάλλαξης Δέλτα, που ανέτρεψε τα δεδομένα και τις προβλέψεις των επιστημόνων, αναδείχθηκε σε βασικό παράγοντα που οδήγησε στην ανάγκη χορήγησης της αναμνηστικής δόσης του εμβολίου, σύμφωνα με την κυρία Θεοδωρίδου. Πρόσθεσε, μάλιστα, ότι η εν λόγω παραλλαγή του ιού προκάλεσε και αύξηση των περιπτώσεων επαναλοίμωξης σε άτομα που νόσησαν ή έχουν εμβολιαστεί πλήρως.

Όπως επεσήμανε, η αρχική εκτίμηση που ήθελε τα εμβόλια να οδηγούν σε σημαντική μείωση και εξαφάνιση του ιού δεν επιβεβαιώθηκε. «Μοιάζει ότι ο ιός θα παραμείνει μαζί μας όπως και ο ιός της γρίπης. Θα είναι δηλαδή άλλος ένας ενδημικός ιός του αναπνευστικού. Όμως τα εμβόλια ανταποκρίθηκαν πλήρως στην πρόληψη της εργαστηριακά διαπιστωμένης λοίμωξης και στην προστασία από σοβαρή νόσο και θάνατο», τόνισε η πρόεδρος της Επιτροπής.

Ως εκ τούτου, η τρίτη αναμνηστική δόση του εμβολίου τίθεται πλέον στη διάθεση όλων των πολιτών άνω των 18 ετών (2.100.000 δικαιούχοι). Πιο συγκεκριμένα, από το βράδυ της Παρασκευής 19 Νοεμβρίου ανοίγει η πλατφόρμα των ραντεβού τρίτης δόσης για όλους τους ενηλίκους που έχουν συμπληρώσει τους 5,5 μήνες από την ολοκλήρωση του αρχικού σχήματος εμβολιασμού των δύο δόσεων, έτσι ώστε να κάνουν την τρίτη ακριβώς μετά το πέρας των έξι μηνών.

Υπενθυμίζεται ότι για όσους έχουν εμβολιαστεί με σκευάσματα των Pfizer, Moderna και AstraZeneca η τρίτη δόση θα γίνει έξι μήνες μετά την ολοκλήρωση της δεύτερης με εμβόλια Pfizer ή Moderna (μισή δόση), ενώ για όσους έχουν εμβολιαστεί με Johnson & Johnson η τρίτη δόση θα γίνεται στους δύο μήνες με Pfizer, Moderna (μισή δόση) ή Johnson & Johnson. Για τους ανοσοκατεσταλμένους, τέλος, η τρίτη δόση μπορεί να γίνεται ένα μήνα μετά την ολοκλήρωση του εμβολιασμού τους.

 

Back to top button