ΔΗΜΟΦΙΛΗΥΓΕΙΑ - ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Τσουρέκι με σοκολάτα – Θα γλύφεις και τα δάκτυλά σου

Advertisement

Το τσουρέκι με σοκολάτα είναι μια πιο premium, εκδοχή του παραδοσιακού ελληνικού τσουρεκιού με γέμιση φουντούκι, επικάλυψη με ganache και μια δόση χλιδής.

Το τσουρέκι σοκολάτας συνδυάζει την παραδοσιακή υφή του τσουρεκιού με τη βαθιά, βελούδινη απόλαυση της σοκολάτας, δημιουργώντας ένα αποτέλεσμα που δύσκολα μένει για δεύτερη μέρα!

Ιδανικό για πρωινό, απογευματινό καφέ ή απλώς όταν θες να κεράσεις κάτι ξεχωριστό, το τσουρέκι σοκολάτας είναι μια συνταγή που δεν αποτυγχάνει ποτέ να κλέψει καρδιές.

Τσουρέκι με σοκολάτα 

Χρόνος Παρασκευής

Advertisement
  • Προετοιμασία: 40 λεπτά
  • Αναμονή για φούσκωμα: 3 ώρες (σε δύο φάσεις)
  • Ψήσιμο: 35 λεπτά
  • Σύνολο: περίπου 4 ώρες 15 λεπτά

Υλικά (για 2 μεγάλα τσουρέκια)

Για τη ζύμη:

  • 650 γρ. αλεύρι για τσουρέκι
  • 120 ml γάλα (χλιαρό)
  • 3 αυγά + 1 για άλειμμα
  • 150 γρ. ζάχαρη
  • 90 γρ. βούτυρο (λιωμένο, όχι καυτό)
  • 1 φακελάκι μαγιά ξηρή (ή 25 γρ. φρέσκια)
  • Ξύσμα από 1 πορτοκάλι
  • 1/2 κ.γ. μαχλέπι τριμμένο
  • 1/4 κ.γ. κακουλέ (προαιρετικά)
  • 1 πρέζα αλάτι

Για τη γέμιση

  • 150 γρ. κουβερτούρα λιωμένη
  • 100 γρ. πραλίνα φουντουκιού
  • 1 κ.σ. κακάο

Για επικάλυψη

  • 120 γρ. σοκολάτα γάλακτος ή υγείας
  • 80 ml κρέμα γάλακτος
  • Τριμμένο φουντούκι, flakes σοκολάτας, ή φύλλο χρυσού (για glam εμφάνιση)

Εκτέλεση

  1. Ξεκίνημα με τη μαγιά:
    Ανακατεύεις τη μαγιά με λίγο από το χλιαρό γάλα και 1 κ.γ. ζάχαρη. Άφησέ την να ενεργοποιηθεί (10-15 λεπτά, να αφρίσει).

  2. Ζύμωμα:
    Στον κάδο του μίξερ (ή με τα χέρια), βάλε όλα τα υπόλοιπα υλικά της ζύμης εκτός από το βούτυρο. Ζύμωσε μέχρι να ενωθούν.
    Πρόσθεσε σταδιακά το λιωμένο βούτυρο και συνέχισε το ζύμωμα για 10-15 λεπτά μέχρι η ζύμη να γίνει ελαστική και να μην κολλάει.

  3. Πρώτο φούσκωμα:
    Σκέπασε και άφησε σε ζεστό μέρος για 1,5 – 2 ώρες μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο.

  4. Γέμιση & πλέξιμο:
    Χώρισε τη ζύμη σε 2 μέρη. Κάθε μέρος σε 3 κομμάτια. Άνοιξέ τα με πλάστη σε λωρίδες, άλειψε με τη γέμιση σοκολάτας, τύλιξέ τα ρολό και πλέξε κοτσίδα.
    Βάλ’ τα σε ταψί με λαδόκολλα.

  5. Δεύτερο φούσκωμα:
    Άφησε τα τσουρέκια να φουσκώσουν ξανά για 45-60 λεπτά.

    Advertisement

  6. Ψήσιμο:
    Προθέρμανε τον φούρνο στους 160°C στον αέρα. Άλειψε με αυγό. Ψήσε για 30-35 λεπτά μέχρι να ροδίσουν.

  7. Επικάλυψη σοκολάτας:
    Ζέστανε την κρέμα γάλακτος, ρίξε μέσα τη σοκολάτα, άφησέ την λίγο και ανακάτεψε να λιώσει. Περίχυσε τα τσουρέκια και γαρνίρισε.

Tips

  • Η ζύμη πρέπει να είναι ελαστική, όχι στεγνή, ούτε να κολλάει.
  • Αν θέλεις ακόμα πιο πλούσια γεύση, πρόσθεσε κομματάκια σοκολάτας στη γέμιση.
  • Θες χρυσό touch; Βάλε φαγητό-χρυσό φύλλο ή σκόνη από ειδικά καταστήματα ζαχαροπλαστικής.
  • Αντέχουν 4-5 μέρες σε θερμοκρασία δωματίου (σε σακούλα ή τάπερ).

Advertisement

Advertisement

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα


Advertisement

Back to top button