Χωρίς κατηγορία

Τυροπιτάκια με λίγες θερμίδες για μικρούς και μεγάλους

Advertisement

Τα τυροπιτάκια είναι ένα αγαπημένο αλμυρό για μικρούς και μεγάλους.

Μπορεί να καταναλωθεί οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας και με την παρακάτω συνταγή εξασφαλίζουμε πως δεν θα πάρουμε περιττές θερμίδες αλλά δεν θα στερηθούμε και την γεύση.

Ας ξεκινήσουμε:

ΥΛΙΚΑ

Advertisement

Για τη ζύμη

2 αυγά
½ κούπα ελαιόλαδο
250 γρ. στραγγιστό γιαούρτι 2%
1 Φαρίνα ολικής άλεσης (500 γρ.)
Προαιρετικά:¼ κούπας τριμμένη παρμεζάνα ή ρεγγάτο
Για τη γέμιση
1 μεγάλο αυγό
200 γρ. τριμμένη φέτα
Φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Για το άλειμμα

1 κρόκος αυγού
1 κ.σ. νερό
Προαιρετικά:Σουσάμι

ΟΔΗΓΙΕΣ
Ετοιμάζεις τη ζύμη:

Advertisement

Χτυπάς στο μίξερ, στη μεσαία ταχύτητα, τα αυγά για δύο λεπτά. Μειώνεις την ταχύτητα και προσθέτεις αργά το ελαιόλαδο, το γιαούρτι και την παρμεζάνα ή το ρεγκάτο. Συνεχίζεις το χτύπημα μέχρι να ομογενοποιηθούν.
Προσθέτεις το αλεύρι και αν έχεις εξάρτημα ζύμης (γάντζο), χρησιμοποιείς αυτό για να συνεχίσεις. Ξεκινάς το μίξερ σε χαμηλή ταχύτητα και στη συνέχεια αυξάνεις και συνεχίζεις το χτύπημα μέχρι να σχηματιστεί μια λεία, ομοιόμορφη ζύμη. Αν δεν έχεις εξάρτημα για το μίξερ, συνεχίζεις το ζύμωμα με τα χέρια.
Αφήνεις τη ζύμη να σταθεί για 10 λεπτά.
Ετοιμάζεις τη γέμιση:
Σε ένα μεσαίο μπολ, χτυπάς το αυγό. Προσθέτεις την τριμμένη φέτα και το φρεσκοτριμμένο πιπέρι. Ανακατεύεις απαλά με ένα πιρούνι για να αναμιχθούν.
Συναρμολόγηση και ψήσιμο
Προθερμαίνεις το φούρνο στους 200° C. Στρώνεις ένα ταψί με αντικολλητικό χαρτί ψησίματος.
Τοποθετείς τη ζύμη στον πάγκο της κουζίνας σου, την κόβεις σε κομμάτια και πλάθεις μικρές μπάλες (περίπου 30-35). Πιέζεις με την παλάμη σου κάθε μπάλα ζύμης στον πάγκο για να γίνει ένα στρογγυλό φύλο.
Βάζεις μια μικρή ποσότητα από τη γέμιση (περίπου ένα κουταλάκι του γλυκού) στο μισό μέρος του φύλου και κλείνεις το άλλο μισό από πάνω για να δημιουργηθεί ένα ημικύκλιο. Πιέζεις τις άκρες με τα δάχτυλά σου για να σφραγίσουν. Τοποθετείς τα τυροπιτάκια στο ταψί.
Σε ένα μικρό μπολ ανακατεύεις τον κρόκο αυγού και το νερό με ένα πιρούνι μέχρι να διαλυθεί πλήρως. Αλείφεις τα τυροπιτάκια με το αυγό και πασπαλίζεις με σουσάμι.
Ψήνεις για 25 λεπτά.

ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ

Εάν τα αυγά είναι μικρά, ίσως χρειαστεί να προσθέσεις λίγο περισσότερο ελαιόλαδο εάν η ζύμη σου φανεί “σκληρή” και δύσκολη στο πλάσιμο.


Καλλιόπη Χαραλαμποπούλου

Η Καλλιόπη Χαραλαμποπουλου είναι δημοσιογράφος, απόφοιτη του τμήματος Μ.Μ.Ε του Πανεπιστημίου Αθηνών. Εργάζεται από το 2004 σε νευραλγικες θέσεις που αφορούν στην επικοινωνία και τη Δημοσιογραφια. Εξειδικευεται σε πολιτικά και κοινωνικοοικονομικα θέματα καθώς και στην επικαιρότητα. Από το 2023 είναι η αρχισυντακτρια του europost.gr και γράφει καθημερινά για θέματα που αφορούν στην επικαιρότητα και συντονίζει μια ομάδα έμπειρων δημοσιογραφων
Advertisement

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα


Advertisement

Back to top button