Ο βραβευμένος με Όσκαρ σπουδαίος μουσικοσυνθέτης έφυγε από τη ζωή τη Τρίτη 17 Μαΐου του 2022 σε ηλικία 79 ετών και ο θάνατός του οφείλεται σε επιπλοκές από τον κορονοϊό από τον οποίο είχε προσβληθεί.
Τα πρώτα χρόνια και η αγάπη για τη μουσική
Ήταν μόλις 4 ετών όταν άρχισε να συνθέτει τις πρώτες του μουσικές και δύο χρόνια μετά, έδωσε την πρώτη του παράσταση δημόσια χωρίς να έχει απολύτως καμία εκπαίδευση πάνω στη μουσική. Παρ’ όλο που τόσο οι γονείς του όσο και οι δάσκαλοί του τον πίεζαν να ασχοληθεί με τη μουσική, εκείνος ήθελε να ανακαλύπτει μόνος του τον μαγικό κόσμο που ανοιγόταν μπροστά του καλλιτεχνικά.
Κάποτε βέβαια τους άκουσε και άρχισε να σπουδάζει το αντικείμενο, αποκτώντας γνώσεις στην κλασική μουσική, τη ζωγραφική αλλά και τη σκηνοθεσία στην Ακαδημία Καλών Τεχνών στην Αθήνα.
Ο Ευάγγελος Οδυσσέας Παπαθανασίου όπως ήταν το πλήρες όνομά του έγινε παγκοσμίως γνωστός ως Vangelis για τη μοναδική μουσική του και τις συνθέσεις στηνηλεκτρονική, progressive, ambient, τζαζ και ορχηστρική μουσική και μάλιστα θεωρείται πρωτεργάτης του ηλεκτρονικού ήχου.
Μία από τις σημαντικότερες στιγμές της καριέρας του ήταν το Όσκαρ που κατέκτησε για τη μουσική του στην ταινία Οι δρόμοι της Φωτιάς το 1982.
Φυσικά, έχει περάσει στην… ιστορία για τις μουσικές συνθέσεις του σε πολύ γνωστές ταινίες όπως τα Blade Runner, 1492: Χριστόφορος Κολόμβος, Αλέξανδρος, Ελ Γκρέκο κ.ά.
Από τις συνεργασίες που ξεχώρισαν ήταν αυτές με τον Ντέμη Ρούσο, την Ειρήνη Παππά και τον Γιον Άντερσον.
Το έργο του Μυθωδία επιλέχθηκε από τη ΝΑΣΑ ως η επίσημη μουσική για το Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου το 2002.
Το 1960 άρχισε να κάνει δειλά τα πρώτα του βήματα στη μουσική, συμμετέχοντας στο συγκρότημα Forminx. Το τραγούδι του γκρουπ Jeronimo Yanka σημείωσε τεράστια επιτυχία καθώς το 45άρι άλμπουμ έγινε χρυσό την πρώτη εβδομάδα κυκλοφορίας του.
Και από εκείνη τη στιγμή όλα άλλαξαν. Το 1968 τον βρίσκει να μετακομίζει στο Παρίσι και να κάνει παρέα με τον ήδη επιτυχημένο Ντέμη Ρούσο με τον οποίο και δημιούργησαν το συγκρότημα Aphrodite’s Child.
Το «αντίο» της NASA
Αξίζει να υπενθυμίσουμε πως η NASA είχε αποχαιρετήσει τον διεθνούς φήμης Έλληνα μέσα από ένα μοναδικό βίντεο διάρκειας 4 λεπτών, αφιερωμένο σε αποστολή εξερεύνησης του Δία, τη μουσική σύνθεση του οποίου έχει επιμεληθεί ο σπουδαίος δημιουργός.
Σε ανάρτησή της η NASA ξεκινά με το λατινικό «Ad astra Vangelis» (από το Per aspera ad astra, που σημαίνει «μέσα από δύσβατα μονοπάτια, στα άστρα»).
«Ο συνθέτης των ταινιών συνεισέφερε στις εξερευνήσεις της αποστολής Juno στον Δία, γράφοντας μουσική. Ακολουθήστε το διαστημόπλοιο της NASA Solar System Exploration γύρω από τον Δία, και τον δορυφόρο του Γανυμήδη, με τον ήχο ανεβασμένο», αφιερώνοντας στην μνήμη του και το σχετικό βίντεο.
Ad astra, Vangelis.
The film composer contributed scores to explorations by our #JunoMission to Jupiter. Here, ride along with the @NASASolarSystem spacecraft around Jupiter and moon Ganymede, with sound up.
Full playlist: https://t.co/bNyqzQGWRS pic.twitter.com/2QbjoKStko
Advertisement— NASA (@NASA) May 19, 2022
Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα