COVID-19 LIVE όλες οι εξελίξεις

EΛΛΑΔΑΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Βάσεις 2023: Τέλος η αγωνία – Η ώρα της ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων

Αντίστροφη μέτρηση για τις Βάσεις 2023. Οι τελευταίες πληροφορίες και η ώρα της ανακοίνωσης.

Μπαίνει τέλος στην αγωνία των υποψηφίων των Πανελληνίων με την ανακοίνωση των Βάσεων 2023 που θα φέρει και το ξεκίνημα αναζήτησης της φοιτητικής κατοικίας. Για μια ακόμα χρονιά, τα αποτελέσματα θα ανακοινωθούν πριν το τέλος του Ιουλίου, προκειμένου να έχουν γονείς και παιδιά τον απαραίτητο χρόνο για να προετοιμαστούν πριν την έναρξη των μαθημάτων.

Την προηγούμενη εβδομάδα, η υφυπουργός Παιδείας Δόμνα Μιχαηλίδου ανακοίνωσε ότι οι βάσεις θα ανακοινωθούν μέχρι την Παρασκευή 28 Ιουλίου, με όλες τις πληροφορίες να κάνουν λόγο για δημοσίευση των αποτελεσμάτων ακόμα και αύριο, Πέμπτη 27 Ιουλίου.

Πέρσι, το 2022 οι βάσεις είχαν ανακοινωθεί λίγο πριν τις 6 το απόγευμα στις 28 Ιουλίου, γεγονός που ενδεχομένως δείχνει και τον χρονικό ορίζοντα για φέτος.

Βάσεις 2023: Πού θα δείτε τα αποτελέσματα

  • Για να δείτε online τους βαθμούς θα πρέπει να ΠΑΤΗΣΕΤΕ ΕΔΩ στο results.it.minedu.gov.gr. Στη συνέχεια θα πρέπει να βάλετε τα τέσσερα αρχικά γράμματα των προσωπικών σας στοιχείων (Επώνυμο – Όνομα – Πατρώνυμο – Μητρώνυμο) και να δείτε το τμήμα ή τη σχολή στην οποία πετύχατε.
  • Παράλληλα, οι υποψήφιοι μπορούν να λάβουν τα αποτελέσματα των βάσεων 2023 και με SMS στο κινητό, αν έχουν γραφτεί στη σχετική ηλεκτρονική πλατφόρμα.
  • Ταυτόχρονα με την ηλεκτρονική ανάρτηση, τα αποτελέσματα των επιτυχόντων για τις βάσεις 2023 θα αναρτηθούν στα Λύκεια όλης της χώρας.

Οι τελευταίες εκτιμήσεις για τις Βάσεις 2023 σε όλα τα πεδία

Όπως ανέφερε, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο Γιώργος Χατζητέγας, εκπαιδευτικός αναλυτής, το χαμηλότερο βαθμολογικό «κατώφλι» για την είσοδο στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, που προκύπτει από τις μέσες βαθμολογίες των υποψηφίων στα τέσσερα μαθήματα, διαμορφώνονται ως εξής:

  • Για το 1ο Επιστημονικό Πεδίο (Ανθρωπιστικών Σπουδών), στο 9,4.
  • Για το 2ο Επιστημονικό Πεδίο (Θετικών Σπουδών), στο 9,9.
  • Για το 3ο Επιστημονικό Πεδίο (Σπουδών Υγείας), στο 9,3.
  • Για το 4ο Επιστημονικό Πεδίο (Σπουδών Οικονομίας και Πληροφορικής), στο 8,4.

Ειδικότερα για το πώς θα κινηθούν οι βάσεις φέτος, από την ανάλυση των στατιστικών δεδομένων προκύπτουν τα εξής:

  • Για το 1ο Επιστημονικό Πεδίο (Ανθρωπιστικών Σπουδών): Αναμένεται άνοδος των βάσεων στα υψηλόβαθμα τμήματα, με μόρια άνω των 16.000. Ειδικότερα για τις περιζήτητες σχολές του Πεδίου, τις Νομικές και της Ψυχολογίας, η άνοδος θα είναι σαφής, της τάξεως των 350-400 μορίων. Ωστόσο, για τις σχολές κάτω των 15.000 μορίων η εικόνα θα είναι εντελώς διαφορετική, καθώς αναμένεται να καταγραφεί πτωτική τάση σε αρκετές σχολές. Ένας από τους παράγοντες που θα επηρεάσει την τάση αυτή είναι και η αύξηση του αριθμού των εισακτέων.
  • Για το 2ο Επιστημονικό Πεδίο (Θετικών Σπουδών): Το γεγονός ότι διαγωνίστηκαν φέτος περίπου 1.000 υποψήφιοι λιγότεροι στο Πεδίο αυτό αναμένεται να δημιουργήσει ευκαιρίες προς τον βαθμολογικό πυθμένα (κοντά στο 9,9 δηλαδή), με τις βάσεις να σημειώνουν πτώση της τάξεως των 200-250 μορίων. Ωστόσο, και στο 2ο Ε.Π., στα περιζήτητα τμήματα των Πολυτεχνείων -όπως των Ηλεκτρολόγων Μηχανικών, Μηχανικών Ηλεκτρονικών Υπολογιστών και Μηχανολόγων Μηχανικών- αναμένεται να σημειώσουν μικρή, αλλά σαφή άνοδο στις βάσεις τους, της τάξης των 150-250 μορίων.
  • Για το 3ο Επιστημονικό Πεδίο (Σπουδών Υγείας): Μικρή μεν, σαφής δε, θα είναι η πτώση των βάσεων για τις Ιατρικές Σχολές, της τάξης των 150 μορίων περίπου. Πάντως, φαίνεται ότι θα υπάρχουν πολλές και σημαντικές ευκαιρίες για επιτυχία σε σχολές του Πεδίου αυτού για όσους ξεπεράσουν το βαθμολογικό «κατώφλι» του 9,3.
  • Για το 4ο Επιστημονικό Πεδίο (Σπουδών Οικονομίας και Πληροφορικής): Ιδιαίτερη θα είναι φέτος η εικόνα στο Πεδίο αυτό, καθώς από τη μία οι φετινές επιδόσεις των υποψηφίων ήταν πανομοιότυπες με εκείνες της περυσινής χρονιάς (στο 10,45 η μέση επίδοση), από την άλλη ο αριθμός των υποψηφίων είναι αυξημένος κατά 1.445 άτομα. Τα δεδομένα αυτά αναμένεται να δρομολογήσουν αύξηση των βάσεων, η οποία θα είναι μεγαλύτερη στα περιζήτητα τμήματα, όπως είναι το τμήμα Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας και τα τμήματα Διοίκησης Επιχειρήσεων. Προς τον βαθμολογικό «πυθμένα» του 8,4 αναμένονται οριακές αυξομειώσεις.

Σύμφωνα με τον Αντώνη Φλωρόπουλο που γράφει στα Νέα οι βάσεις θα κινηθούν ως εξής:

  • 1ο πεδίο: Καθώς το μάθημα των Αρχαίων Ελληνικών αλλά και της Έκθεσης έχουν αυξημένο συντελεστή σε πολλές σχολές, το αποτέλεσμα θα είναι η Βάση σε αυτές να αυξηθεί, έστω και αν τη φρενάρει η Ιστορία, όπου σημειώθηκαν οι χειρότερες επιδόσεις.
  • 2ο πεδίο: Καθώς οι επιδόσεις στα Μαθηματικά και τη Φυσική ήταν καλύτερες φέτος – έχουν μεγαλύτερο συντελεστή βαρύτητας από τα άλλα μαθήματα – οι βάσεις θα κινηθούν προς τα πάνω.
  • 3ο πεδίο: Στις Ιατρικές σχολές δεν αναμένονται αξιοσημείωτες μεταβολές, ενώ κάποια μικρή πτώση της τάξεως των 100 με 150 μορίων είναι πιθανή. Στις κοινές σχολές με το 2ο πεδίο αναμένονται μικρές αυξομειώσεις.
  • 4ο πεδίο: Αναμένονται αυξομειώσεις των βάσεων, όχι όμως μεγαλύτερες των 200 μορίων.

Εν κατακλείδι, το κύριο χαρακτηριστικό των φετινών βάσεων θα είναι η μικρή αύξηση στο πρώτο και δεύτερο πεδίο, μικρή μείωση στο τρίτο και αυξομειώσεις στο τέταρτο. Το φαινόμενο αυτό θα το δούμε περισσότερο στα υψηλά κλιμάκια και όχι τόσο στα μεσαία και χαμηλά, όπου οι κλυδωνισμοί θα είναι μικρότεροι.

Back to top button