COVID-19 LIVE όλες οι εξελίξεις

STORIES

Βασιλιάς Κάρολος Γ’: Οι δεσμοί με την Ελλάδα, οι επισκέψεις και η σχέση του με το Άγιον Όρος (φωτο και βίντεο)

Ο Κάρολος είναι ο νέος Βασιλιάς του Ηνωμένου Βασιλείου, μετά τον θάνατο της βασίλισσας Ελισάβετ.

Ο νέος Βασιλιάς, ο Κάρολος, μέχρι πρότινος πρίγκιπας της Ουαλίας, είναι γνωστό ότι έχει δεσμούς με την Ελλάδα: έχει επισκεφθεί τη χώρα μας πολλές φορές και έχει ιδιαίτερη σχέση με το Άγιο Όρος.

Οι οικογενειακοί δεσμοί του Καρόλου με την Ελλάδα
Μερικοί από τους λόγους που ο νέος βασιλιάς του Ηνωμένου Βασιλείου, Κάρολος, έχει ιδιαίτερη σχέση με την Ελλάδα είναι οικογενειακοί. Ο πατέρας του, ο πρίγκιπας Φίλιππος και ο παππούς του, πρίγκιπας Ανδρέας, ήταν μέλη της ελληνικής βασιλικής οικογένειας. Ο προπάππος του είναι ο βασιλιάς Γεώργιος Α’ των Ελλήνων.

Σεπτέμβριος 1964: Ο Κάρολος με την πριγκίπισσα Άννα και την πριγκίπισσα Αλίκη φτάνουν στο αεροδρόμιο του Ελληνικού-Φωτογραφία: KEYSTONE-FRANCE/Gamma-Rapho via Getty Images

Ο ίδιος δεν γνώρισε τον παππού του και ο πατέρας του λέγεται ότι είχε φυγαδευτεί από τη χώρα, 18 μηνών, κρυμμένος σε ένα καφάσι με πορτοκάλια. Η οικογένεια έζησε εξόριστη στο Παρίσι.

Ο πρίγκιπας Φίλιππος, ο πρίγκιπας Κάρολος, η πριγκίπισσα Άννα, ο πρίγκιπας Γεώργιος και η πριγκίπισσα Σοφία το 1964 στην Ακρόπολη -Φωτογραφία: Bob Haswell/Express/Getty Images

Ο Κάρολος αγάπησε την Ελλάδα, με την οποία τον έφερε σε επαφή η γιαγιά του, Αλίκη.

Ο Κάρολος (αριστερά) με τον δούκα του Εδιμβούργου (κέντρο) και την πριγκίπισσα Άννα) φωτογραφίζει την Ακρόπολη το 1964 -Φωτογραφία: Keystone/Hulton Archive/Getty Images

Η πρώτη επίσημη επίσκεψη του Καρόλου στην Ελλάδα
Δεκατέσσερις μήνες μετά από τον θάνατο της πριγκίπισσας Νταϊάνα, ο Κάρολος ήρθε για την πρώτη του επίσημη επίσκεψη στη χώρα μας. Είχαν προηγηθεί αρκετές ανεπίσημες, από το 1964 και μετά.

Ο Κάρολος χορεύει σε χωριό στην Κρήτη, το 2018 / AP Photo

Η πρώτη φορά που ταξίδεψε για επίσημη επίσκεψη στη χώρα μας ήταν στις 22 Νοεμβρίου του 1998.

Ο Κάρολος σε κατάστημα με αλλαντικά στην Αθήνα -Φωτογραφία: AP

Ο Κάρολος ταξίδευε συχνά στο Άγιο Όρος και πραγματοποίησε την πρώτη του επίσκεψη στην Αθήνα, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ «Βρετανία και Ελλάδα», ώστε να παραστεί στη συναυλία της Ακαδημίας του Αγίου Μαρτίνου των Αγρών στο Μέγαρο Μουσικής.

Ο Κάρολος με τον Κυριάκο Μητσοτάκη το 2021 στο Μέγαρο Μαξίμου / Costas Baltas/Pool via AP

Η επίσκεψη του Καρόλου έγινε μετά από πρόσκληση του τότε προέδρου της Δημοκρατίας, Κωστή Στεφανόπουλου.

Η επίσκεψη με την Καμίλα το 2018
Το 2018 ο Κάρολος, μαζί με τη σύζυγό του Καμίλα, τη δούκισσα της Κορνουάλης, επισκέφτηκε την Ελλάδα. Πραγματοποίησε επίσημες συναντήσεις, πήγε σε δεξίωση στο Προεδρικό Μέγαρο, αλλά περπάτησε και σε δρόμους της Αθήνας, στην Ερμού, και έφαγε κουλούρι από πωλητή στον δρόμο. Μάλιστα, ο ρώτησε τον πλανόδιο πωλητή πόσα κουλούρια πουλάει.

Ο Κάρολος με την Καμίλα στο Σύνταγμα αγοράζουν ένα κουλούρι -Φωτογραφία:AP

«100 με 200, ανάλογα την ημέρα», του απάντησε μέσω του μεταφραστή ο πωλητής και ο Κάρολος του χαμογέλασε και συνέχισε προς την Παναγία Καπνικαρέα. Όταν οι δημοσιογράφοι πάντως ρώτησαν τον κουλουρτζή αν πλήρωσε ο Κάρολος το κουλούρι και τον λουκουμά… φάνηκε μια μικρή αμηχανία. «Ε, ναι πλήρωσε» απάντησε τελικά.

Λίγο μετά ο Κάρολος προσέφερε στην Καμίλα μία ανθοδέσμη με λουλούδια του ήλιου, όπως εξήγησε στους δημοσιογράφους η πωλήτρια του υπαίθριου ανθοπωλείου της πλατείας Ειρήνης Βάλι. Ηταν πολύ ευγενικοί και οι δύο, πρόσθεσε.

O Κάρολος με την Καμίλα στην Κνωσσό / AP Photo

«Χαίρε, ω χαίρε ελευθεριά»
Το 2021, ο Κάρολος συγκίνησε τη χώρα μας με την αντιφώνησή του στο Προεδρικό Μέγαρο, στους εορτασμούς για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση.

Επίσης, ο διάδοχος του βρετανικού θρόνου κατέθεσε στεφάνι στο Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη και στη συνέχεια μαζί με την σύζυγό του Καμίλα, παρακολούθησαν την μεγαλειώδη παρέλαση. Λίγο αργότερα, ο Κάρολος είχε κατ’ ιδίαν συνομιλία με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στο Μέγαρο Μαξίμου.

Ακόμα, ο Μπακογιάννης του απένειμε το Χρυσό Μετάλλιο Αξίας της Πόλεως των Αθηνών.

Με μια συγκλονιστική αντιφώνηση την οποία έκλεισε μάλιστα στα ελληνικά με στίχους του Δ. Σολωμού, ο Κάρολος αναφέρθηκε ένθερμα στην Ελλάδα, λέγοντας ότι νιώθει βαθιά σύνδεση με τη χώρα μας -τα τοπία της, την ιστορία της και τον πολιτισμό της.

Ο Κάρολος με τον τότε βασιλιά Κωνσταντίνο

Ο διάδοχος του βρετανικού θρόνου υπενθύμισε ότι η Ελλάδα είναι η πατρίδα των προγόνων του.

«Αποτελεί ιδιαίτερη χαρά για τη σύζυγό μου και μένα το γεγονός ότι επιστρέφουμε στην Ελλάδα, που έχει ξεχωριστή θέση στην καρδιά μου. Άλλωστε, η Ελλάδα είναι η πατρίδα του παππού μου και ο τόπος γέννησης του πατέρα μου, πριν από σχεδόν εκατό χρόνια, στην εκατονταετηρίδα της Ελληνικής Επανάστασης. Αργότερα, στην Αθήνα, η αγαπητή γιαγιά μου, πριγκίπισσα Αλίκη, κατά τη διάρκεια των σκοτεινών χρόνων της ναζιστικής κατοχής, έσωσε μια οικογένεια Εβραίων -μια πράξη για την οποία της απονεμήθηκε ο τίτλος ”Δικαία των Εθνών” από το Ισραήλ», τόνισε ο Κάρολος.

Επισήμανε επίσης ότι, όπως και το 1821, «η Ελλάδα μπορεί να υπολογίζει στους φίλους της στο Ηνωμένο Βασίλειο», προσθέτοντας ότι «οι δεσμοί μεταξύ μας είναι ισχυροί και ζωτικοί και κάνουν τεράστια διαφορά στην κοινή μας ευημερία και ασφάλεια. Όπως ακριβώς οι ιστορίες μας είναι στενά συνδεδεμένες μεταξύ τους, έτσι είναι και το μέλλον μας».

Για να κλείσει, λέγοντας: «Με αυτό το πνεύμα, αύριο, οι Βρετανοί φίλοι σας θα σταθούμε δίπλα σας για άλλη μια φορά και θα αισθανθούμε μεγάλη υπερηφάνεια με την αφυπνιστική προτροπή του Διονυσίου Σολωμού: Χαίρε, ω χαίρε ελευθεριά! Ζήτω η Ελλάς»!

Οι δεσμοί με το Άγιο Όρος
Ο Κάρολος έχει ιδιαίτερη σχέση με το Άγιο Όρος, όπου έχει ταξιδέψει πολλές φορές, ενώ έχει και σχέσεις με τη Μονή Βατοπεδίου.

Όταν διαμένει στο Άγιο Όρος περνάει τις ώρες του σε κελί 30 τ.μ., το οποίο έχει κρεβάτι, εικόνες, μια Καινή Διαθήκη και μια απλωταριά. Η μόνη πολυτέλεια είναι ότι διαθέτει το δικό του μπάνιο. Το πρόγραμμά του, μάλιστα, είναι το ίδιο με τον μοναχών. Ξύπνημα τα χαράματα, πάει στη θεία λειτουργία, έχει θρησκευτικές και φιλοσοφικές συζητήσεις με μοναχούς.

Στο παρελθόν, κάποιοι έχουν ισχυριστεί πως ο Κάρολος στο Άγιο Όρος δείχνει το ταλέντο του στη ζωγραφική, φιλοτεχνώντας μάλιστα αρκετά έργα για τους μοναχούς.

Back to top button