STORIES

Βασιλιάς Κάρολος Γ’: Το ιστορικό διάγγελμα, οι ‘γέφυρες’ σε Χάρι και Μέγκαν και ο νέος Εθνικός ύμνος της Βρετανίας (βίντεο)

Το πρώτο διάγγελμά του προς τον βρετανικό λαό, μετά τον θάνατο της βασίλισσας Ελισάβετ, απηύθυνε στις 20:00 ώρα Ελλάδος την Παρασκευή ο νέος βασιλιάς Κάρολος ο Γ’.

Σε αυτό, ντυμένος με μαύρο κοστούμι, λευκό πουκάμισο και μαύρη γραβάτα, ο Κάρολος απέτισε φόρο τιμής στη βασίλίσσα Ελισάβετ, λέγοντας ότι αποτέλεσε πάντοτε πηγή έμπνευσης για την οικογένειά του. Τόνισε ακόμη ότι υπήρξε πάντοτε αφοσιωμένη στον βρετανικό λαό, κάνοντας μια στορική αναδρομή στη θητεία της και στεκόμενος στις αξίες και τις αρχές της.

Αρχές, που, όπως είπε, εμπνέουν και τον ίδιο, καθώς αναλαμβάνει τα νέα του καθήκοντα. «Η ζωή μου θ’ αλλάξει» είπε χαρακτηριστικά σε μία προσωπική αναφορά για την άνοδό του στον θρόνο σε ηλικία 74 ετών, ενώ ανακήρυξε πρίγκιπα και πριγκίπισσα της Ουαλίας το ζεύγος Ουίλιαμ και Κέιτ Μίντλετον.

Ήταν η πρώτη δημόσια ομιλία του μετά τον θάνατο της μητέρας του βασίλισσας Ελισάβετ, την οποία διαδέχεται στον θρόνο. Ο 74χρονος Κάρολος ανακηρύχθηκε αυτομάτως βασιλιάς, όταν η Ελισάβετ Β’ απεβίωσε χθες το απόγευμα στο κάστρο Μπαλμόραλ της Σκωτίας.

Δείτε βίντεο

Σας μιλάω σήμερα με αισθήματα βαθιάς θλίψης, είπε ο βασιλιάς Κάρολος.

«Καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής της, η Α.Μ. η Βασίλισσα, η αγαπημένη μου μητέρα, αποτελούσε έμπνευση και παράδειγμα για μένα και για όλη την οικογένειά μου. Της οφείλουμε το πιο ειλικρινές χρέος που θα μπορούσε να οφείλει οποιαδήποτε οικογένεια στη μητέρα της, για την αγάπη, τη στοργή, την καθοδήγηση και το παράδειγμά της. Έκανε θυσίες για το καθήκον. Η αφοσίωσή της ως ηγεμόνα δεν κλονίστηκαν ποτέ, σε περιόδους αλλαγών και προόδου, σε περιόδους χαράς και γιορτής, αλλά και σε περιόδους θλίψης και απώλειας» συνέχισε.

«Η ζωή μου θ’ αλλάξει φυσικά, καθώς αναλαμβάνω τις νέες μου ευθύνες. Δεν θα μου είναι πλέον δυνατό να αφιερώνω τόσο πολύ από το χρόνο και την ενέργειά μου στις φιλανθρωπικές οργανώσεις και στα θέματα για τα οποία νοιάζομαι τόσο πολύ. Γνωρίζω όμως ότι αυτό το σημαντικό έργο θα συνεχιστεί στα έμπιστα χέρια άλλων» υπογράμμισε, για να προσθέσει: «Αυτή είναι επίσης μια περίοδος αλλαγής για την οικογένειά μου. Βασίζομαι στη στοργική βοήθεια της αγαπημένης μου συζύγου Καμίλα. Σε αναγνώριση της δικής της πιστής δημόσιας υπηρεσίας από τον γάμο μας πριν από 17 χρόνια, γίνεται η βασίλισσα σύζυγός μου. Ξέρω ότι θα φέρει στις απαιτήσεις του νέου της ρόλου την ακλόνητη αφοσίωση στο καθήκον, στην οποία έχω τόσο πολύ βασιστεί».

Ο βασιλιάς Κάρολος δεσμεύτηκε απέναντι στον βρετανικό λαό, να τον υπηρετήσει με την ίδια αφοσίωση που επέδειξε όλα αυτά τα χρόνια η μητέρα του Ελισάβετ. «Όπως η ίδια η βασίλισσα έκανε με τόσο ακλόνητη αφοσίωση, έτσι και εγώ τώρα δεσμεύομαι επισήμως καθ’ όλη τη διάρκεια του εναπομείναντος χρόνου που ο Θεός θα μου χαρίσει, να υπερασπιστώ τις συνταγματικές αρχές που βρίσκονται στην καρδιά του έθνους μας. Όπου κι αν ζείτε στο Ηνωμένο Βασίλειο ή στα βασίλεια και τα εδάφη σε όλο τον κόσμο και όποιο κι αν είναι το υπόβαθρο και οι πεποιθήσεις σας, θα προσπαθήσω να σας υπηρετήσω με πίστη, σεβασμό και αγάπη, όπως έκανα σε όλη μου τη ζωή» προσέθεσε.

Ο βασιλιάς Κάρολος μίλησε επίσης για την αγάπη του προς τον πρίγκιπα Χάρι και τη Μέγκαν, τον γιο και τη νύφη του, μια σημαντική χειρονομία προς ένα ζευγάρι του οποίου οι σχέσεις με την υπόλοιπη οικογένεια υπήρξαν προσφάτως τεταμένες. «Θέλω επίσης να εκφράσω την αγάπη μου για τον Χάρι και τη Μέγκαν, καθώς συνεχίζουν να χτίζουν τη ζωή τους στο εξωτερικό» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ιδιαίτερη αναφορά στον πρίγκιπα Χάρι και την Μέγκαν Μαρκλ έκανε κατά τη διάρκεια του πρώτου του διαγγέλματος του προς τον λαό του Ηνωμένου Βασιλείου, ο βασιλιάς Κάρολος Γ’. «Θέλω να εκφράσω την αγάπη μου για τον Χάρι και τη Μέγκαν καθώς συνεχίζουν να χτίζουν τη ζωή τους στο εξωτερικό», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ήδη τα βρετανικά ΜΜΕ σχολιάζουν ότι η φράση αυτή αποτελεί ένα πρώτο βήμα για να υπάρξει γεφύρωση του χάσματος που έχει δημιουργηθεί μεταξύ των δύο πλευρών, ενώ ίσως μετά και από αυτή την αναφορά να μπει ένα «φρένο» στις δηλώσεις της Μέγκαν Μαρκλ.

Οι ‘γέφυρες’ σε Χάρι και Μέγκαν

O Χάρι πήγε τελευταίος στο Μπαλμόραλ και έφυγε πρώτος – Δεν πρόλαβε να αποχαιρετήσει τη γιαγιά του

Υπενθυμίζεται ότι χωρίς τη γυναίκα της ζωής του, Μέγκαν Μαρκλ, ο δούκας του Σάσεξ, Χάρι, μετέβη χθες στο Κάστρο Μπαλμόραλ της Σκωτίας για να αποχαιρετήσει την πολυαγαπημένη του γιαγιά, βασίλισσα Ελισάβετ, Ο 37χρονος πρίγκιπας έφθασε τελευταίος στο ιστορικό Κάστρο κι έφυγε πρώτος, όπως σχολιάζει η γερμανική εφημερίδα «Bild».

Ο δευτερότοκος γιος του Καρόλου ο οποίος αναλαμβάνει βασιλικά καθήκοντα, αποχώρησε από το Μπαλμόραλ μόλις 12 ώρες ύστερα από την άφιξή του, αναφέρει δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας «Daily Mail» Αφού απέτισε φόρο τιμής στη γιαγιά του, ο κοκκινομάλλης «αντάρτης» των βρετανικών Ανακτόρων επέστρεψε στο Ουίνδσορ, εκεί όπου βρίσκεται η σύζυγός του.

Ο Χάρι ήταν το τελευταίο μέλος της βασιλικής οικογένειας που έφθασε στην αγαπημένη εξοχική οικία της 96χρονης μονάρχη Βίντεο και εικόνες που κάνουν το γύρο του διαδικτύου, τον απεικονίζουν εμφανώς συγκινημένο, στο μαύρο όχημα που τον μεταφέρει. Ο Χάρι απέτισε φόρο τιμής στη βασίλισσα μαζί με μέλη της οικογένειας, συμπεριλαμβανομένου του πατέρα του Καρόλου και του αδερφού του Ουίλιαμ.

Ο δούκας του Σάσεξ επέστρεψε στο Ουίνδσορ , εκεί όπου βρίσκεται η οικία «Frogmore Cottage», όπου έζησε με την οικογένειά του από τον Απρίλιο του 2019 έως ότου έφυγε από το Ηνωμένο Βασίλειο με προορισμό τις ΗΠΑ Η οικία αυτή εξακολουθεί να είναι η κατοικία του ζεύγους Σάσεξ στην Αγγλία μέχρι σήμερα.

Ο «νέος» Εθνικός ύμνος της Βρετανίας
Ο Βρετανικός Εθνικός ύμνος, με την αλλαγή στους στίχους («Ο Θεός να σώζει τον Βασιλιά» αντί για «Ο Θεός να σώζει τη Βασίλισσα»), ακούστηκε σήμερα για πρώτη φορά ύστερα από 70 χρόνια στον καθεδρικό ναό του Αγίου Παύλου στο Λονδίνο, παρουσία της πρωθυπουργού Λιζ Τρας.

Η νέα εκδοχή («God Save the King») αντικαθιστά το «God Save the Queen», τον ύμνο που ακουγόταν σε επίσημες εκδηλώσεις από την άνοδο της Ελισάβετ Β’ στον βρετανικό θρόνο (1952) μέχρι σήμερα.

Δείτε το βίντεο

Ο βασιλιάς Κάρολος Γ’ της Βρετανίας περιέγραψε τον θάνατο της μητέρας του, της Ελισάβετ Β’, ως τη στιγμή που φοβόταν, σε έναν σύντομο διάλογο που είχε νωρίτερα σήμερα με την πρωθυπουργό Λιζ Τρας, ο οποίος απαθανατίστηκε από τις τηλεοπτικές κάμερες.

«Η στιγμή που φοβόμουν, όπως ξέρω και για πολλούς άλλους ανθρώπους», ακούστηκε να λέει ο Κάρολος Γ’ υποδεχόμενος την πρωθυπουργό Τρας στα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ, αναφερόμενος στον θάνατο της βασίλισσας.

Back to top button