COVID-19 LIVE όλες οι εξελίξεις

STORIES

Βασίλισσα Ελισάβετ: Η άγνωστη ζωή της πριν ανέβει στον θρόνο και ο ‘κρυφός’ έρωτας στα 13 της!

Βασίλισσα Ελισάβετ: Τι κρύβει η άγνωστη ζωή της πριν ανέβει στον θρόνο;

Στις 6 Φεβρουαρίου η βασίλισσα Ελισάβετ γιόρτασε το Πλατινένιο Ιωβηλαίο που σε νούμερα μεταφράζεται πως εδώ και 70 χρόνια βρίσκεται στο θρόνο της Αγγλίας, ενώ κατάφερε να γίνει η μακροβιότερη μονάρχης της χώρας της. Σε λίγες ημέρες στο Λονδίνο να ξεκινήσουν οι επίσημοι εορτασμοί για το Πλατινένιο Ιωβηλαίο, κάτι που δεν έχει συμβεί ποτέ ξανά στον αγγλικό λαό. Όπως είχε ενημερώσει μέσα στο χειμώνα ο πρωθυπουργός, οι εορτασμοί προς τιμήν της βασίλισσας θα είναι υπερπαραγωγή. Στο μπαλκόνι μαζί της και στις επίσημες εμφανίσεις θα βρίσκονται οι δύο επόμενοι διάδοχοι του θρόνου: ο πρίγκιπας Κάρολος με τη Δούκισσα της Κορνουάλης, ο πρίγκιπας Γουίλιαμ με την Κέιτ Μίντλεντον και τα τρία τους παιδιά και ο μικρότερος γιος της Ελισάβετ, πρίγκιπας Εδουάρδος, με την οικογένειά του.

Η ζωή της βασίλισσας Ελισάβετ δεν ήταν πάντα στο επίκεντρο της δημοσιότητας, καθώς δεν προοριζόταν να ανέβει στον θρόνο της Αγγλίας. Βλέπετε, ήταν η πρωτότοκη κόρη του δεύτερου γιου του βασιλιά και προτεραιότητα στον θρόνο είχε πάντα ο θείος της. Ωστόσο, ο ίδιος απαρνήθηκε τη βασιλική ζωή προκειμένου να παντρευτεί τη γυναίκα που αγάπησε και δεν μπορούσε να γίνει βασίλισσα, καθώς ήταν διαζευγμένη.

Από τότε που ανέβηκε η βασίλισσα Ελισάβετ στο θρόνο η ζωή της είναι πάντα στη πρώτη γραμμή και πολλές φορές απασχολεί την κοινή γνώμη τόσο η ίδια όσο και η ευρύτερη οικογένεια της. Αυτό που δεν ξέρουν οι περισσότεροι είναι πώς ήταν τα παιδικά κι εφηβικά χρόνια της (τότε) πριγκίπισσας Ελισάβετ. Η εκπαίδευση, η αγάπη για τα ζώα, ο εφηβικός έρωτας με τον Φίλιππο που κατέληξε σε μια σχέση ζωής και τα έργα παντομίμας που έκανε μαζί με την μικρότερη αδερφή της, πριγκίπισσα Μαργαρίτα.

Τα πρώτα χρόνια της Βασίλισσας Ελισάβετ

Γεννήθηκε στις 21 Απριλίου του 1926, ημέρα Τετάρτη, στις 14.40 το μεσημέρι, στο σπίτι των παππούδων της, στο Λονδίνο και πήρε τα ονόματα Ελισάβετ Αλεξάνδρα Μαρία. Οι γονείς της Αλβέρτος, Δούκας της Υόρκης, μετέπειτα όταν ανέβηκε στο θρόνο μετονομάστηκε σε Γεώργιο ΣΤ, και η μητέρα της Ελισάβετ, Δούκισσα της Υόρκης καλωσόρισαν το πρώτο τους παιδί, ενώ τέσσερα χρόνια αργότερα ήρθε στον κόσμο η αδερφή της Ελισάβετ, πριγκίπισσα Μαργαρίτα συμπληρώνοντας την ευτυχία τους.

Οι γονείς της πριγκίπισσας Ελισάβετ ζούσαν όσο μπορούσαν μια πιο φυσιολογική ζωή, καθώς ο πατέρας της ήταν ο δεύτερος γιος του Γεωργίου Ε’ του Ηνωμένου Βασιλείου και της Μαρίας του Τεκ και δεν προβλεπόταν να ανέβει στο θρόνο. Από την άλλη, η μητέρα της πριγκίπισσας Ελισάβετ προερχόταν από αριστοκρατική οικογένεια με τον πατέρα της να είναι ο Κλων Μπόους- Λάιον, 14ος Κόμης του Στράθμορ και Κινγκχορν.

Η πριγκίπισσα Ελισάβετ βαπτίστηκε στις 29 Μαΐου 1926, στο παρεκκλήσι των Ανακτόρων του Μπάκιγχαμ και πήρε τρία ονόματα. Το Ελισάβετ το πήρε προς τιμήν της μητέρας της, το Αλεξάνδρα προς τιμήν της μητέρας του παππού της Γεωργίου Ε΄ και το Μαρία προς τιμήν της μητέρας του πατέρα της. Από τα παιδικά της χρόνια, οι γονείς της συνήθιζαν να τη φωνάζουν Λίλιμπετ, όπως και ο μετέπειτα σύζυγος της πρίγκιπας Φίλιππος πουν απεβίωσε πριν ενάμιση χρόνο.
βασίλισσα Ελισάβετ με γιαγιά βασίλισσα Μαίρη

Ως πριγκίπισσα η Ελισάβετ, όπως και η αδερφή της, παρακολούθησαν μαθήματα κατ΄ οίκον, έχοντας πάντα μαζί τους τόσο την μητέρα τους όσο και την γκουβερνάντα τους, την Μάριο Κρώφορντ. Τα μαθήματα που παρακολουθούσαν οι δύο πριγκίπισσες εστίαζαν στην ιστορία, τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και τη μουσική.

Στιγμές από την παιδική ηλικία της πριγκίπισσας Ελισάβετ και της μικρότερης αδερφής της, έκανε γνωστές η γκουβερνάντα της μέσα από ένα βιβλίο που εξέδωσε το 1951 με τίτλο «Οι Μικρές πριγκίπισσες». Μέσα από τις σελίδες του βιβλίου η γκουβερνάντα των δύο πριγκιπισσών περιέγραψε την αγάπη της Λίλιμπετ για τα άλογα και τα σκυλιά, ενώ τόνισε την υπευθυνότητα που είχε από πολύ μικρή ηλικία η μέλλουσα βασίλισσα της Αγγλίας. Μάλιστα, ο Ούινστον Τσώρτσιλ σε μια συνέντευξη του σχετικά με την βασίλισσα Ελισάβετ είχε αναφέρει πως από την ηλικία των 2 ετών είχε έναν αέρα κύρους που δεν συνηθίζεται σε μωρά τέτοιας ηλικίας. Όσο για την αγάπη της για τα ζώα παραμένει δυνατή μέχρι σήμερα, ενώ το πρώτο της πόνυ το πήρε όταν ήταν 4 ετών και το ονόμασε Πέτζι.

Όταν ο παππούς της Ελισάβετ ήταν βασιλιάς η ίδια ήταν τρίτη στη σειρά, διάδοχος του αγγλικού θρόνου, πίσω από τον θείο της Εδουάρδο, πρίγκιπα της Ουαλίας, και τον πατέρας της Αλβέρτο, Δούκα της Υόρκης. Όσο και αν τα μέσα της εποχής κάλυψαν και έδειξαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τη γέννηση της Ελισάβετ δεν αναμενόταν να γίνει βασίλισσα. Ο θείος της και διάδοχος του θρόνου ήταν νέος σε ηλικία και η φυσική ροή των πραγμάτων ήταν να παντρευτεί, να δημιουργήσει τη δική του οικογένεια με το πρωτότοκο παιδί του να ανεβαίνει στο θρόνο παίρνοντας την σκυτάλη όπως, εξάλλου, συνηθίζεται. Όμως, η ιστορία θα γραφόταν διαφορετικά, καθώς τα πράγματα πήραν άλλη τροπή.

Ήταν το 1936 όταν ο παππούς της Ελισάβετ πεθαίνει και ανεβαίνει στο θρόνο ο θείος της ως Εδουάρδος Η’. Τον ίδιο χρόνο της βασιλείας του ο Εδουάρδος παραιτείται από τον θρόνο αναγκαστικά. Η πρόταση γάμου που έκανε στη δύο φορές διαζευγμένη σύζυγο του, Γουόλις Σίμπσον φέρνει αναστάτωση στον αγγλικό λαό με αποτέλεσμα να απαρνηθεί το στέμμα και τους τίτλους του προκειμένου να ζήσει μαζί με την μέλλουσα γυναίκα του. Κατά συνέπεια, το στέμμα φοράει ο αδερφός του και πατέρας της Ελισάβετ, η οποία είδε την ζωή της να αλλάζει εντελώς μέσα σε ένα βράδυ. Από εκείνη την στιγμή γνώριζε πως δεν θα μεγαλώσει απλά ως πριγκίπισσα, αλλά ως η επόμενη βασίλισσα της Αγγλίας. Σχετικά με την εκπαίδευση της ως διάδοχος του θρόνου έκανε ιδιαίτερα μαθήματα στη συνταγματική ιστορία και διδάχτηκε γαλλικά από γαλλόφωνες γκουβερνάντες.

Τον Σεπτέμβριο του 1939 η Βρετανία εισέρχεται στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο όπου διαρκεί για έξι ολόκληρα χρόνια. Ένα μεγάλο κύμα αεροπορικών βομβαρδισμών πλήττει το Λονδίνο με αποτέλεσμα πολλά παιδιά να απομακρυνθούν και να πάνε σε ασφαλέστερα μέρη. Εκείνη την περίοδο, ένας υψηλόβαθμος πολιτικός προτείνει οι δύο μικρές πριγκίπισσες να φύγουν για τον Καναδά, ωστόσο η βασιλομήτωρ απορρίπτει την πρόταση δηλώνοντας ότι η οικογένεια της δεν θα εγκαταλείψει ποτέ τη Βρετανία.
βασίλισσα ελισάβετ πριγκίπισσα μαργαρίτα

Τελικά οι πριγκίπισσες θα εγκατασταθούν στο Κάστρο Μπαλμόραλ της Σκωτίας για ένα χρονικό διάστημα κι έπειτα μετακινήθηκαν στην Οικία Σάντριγχαμ στο Νόρφολκ. Το συγκεκριμένο μέρος είναι μέχρι σήμερα από τα αγαπημένα της Ελισάβετ που κάθε χρόνο περνάει εκεί τις χριστουγεννιάτικες διακοπές της μαζί με ολόκληρη την οικογένεια της. Οι μετακινήσεις συνεχίστηκαν αφού από το Φεβρουάριο μέχρι το Μάιο του 1940 έζησαν στο Βασιλικό Οίκημα των Ουίνδσορ, ώσπου εγκαταστάθηκαν στο Κάστρο Ουίνδσορ, όπου και πέρασαν το μεγαλύτερο μέρος των επόμενων πέντε ετών του πολέμου. Εκεί η πριγκίπισσα Ελισάβετ και η πριγκίπισσα Μαργαρίτα ανέβαζαν έργα παντομίμας τα Χριστούγεννα προκειμένου να βοηθήσουν οικονομικά το έργο της μητέρας τους, η οποία είχε ιδρύσει ένα οργανισμό για τη δημιουργία στρατιωτικών ενδυμασιών. Το 1940 η 14χρονη Ελισάβετ έκανε την πρώτη της ραδιοφωνική εκφώνηση στο BBC, μέσω του οποίου απευθύνθηκε σε άλλα παιδιά που είχαν απομακρυνθεί από τις πόλεις.

Σε ηλικία μόλις 16 ετών, το 1943, η Ελισάβετ έκανε την πρώτη της δημόσια εμφάνιση, σε μια επίσκεψη στους φρουρούς Γρεναδιέρους, καθώς είχε διοριστεί συνταγματάρχης. Πλησιάζοντας στην ενηλικίωση της, έγινε μέλος του Συμβουλίου του Κράτους, σύμφωνα με το οποίο σε περίπτωση ανικανότητας ή απουσίας του πατέρα της στο εξωτερικό μπορούσε να αναλάβει επίσημα καθήκοντα. Τον Φεβρουάριο του 1945 εντάχθηκε στη βοηθητική υπηρεσία γυναικών, ως επίτιμη ανθυπολοχαγός, εκπαιδεύτηκε ως οδηγός και μηχανικός και προήχθη πέντε μήνες αργότερα σε σε επίτιμη λοχαγός.

Στο τέλος του πολέμου στην Ευρώπη οι πριγκίπισσες Ελισάβετ και Μαργαρίτα ανακατεύτηκαν ανώνυμα με τα πλήθη που πανηγύριζαν στους δρόμους του Λονδίνου. Η Ελισάβετ αργότερα δήλωσε σε μια συνέντευξη ότι η ίδια με την αδερφή της ήταν φοβισμένες μήπως αναγνωρίζονταν από τον κόσμο, ενώ όπως θυμάται όλοι γύρω της ήταν ευτυχισμένοι και ανακουφισμένοι για το τέλος του πολέμου.

Κατά τη διάρκεια του πολέμου, καταρτίστηκαν σχέδια για την καταστολή του Ουαλικού εθνικισμού συσχετίζοντας την Ελισάβετ στενότερα με την Ουαλία. Μάλιστα, πρότειναν να πάρει η ίδια τον τίτλο πριγκίπισσα της Ουαλίας, μόλις γινόταν 18 ετών, αλλά ο πατέρας της και Βασιλιάς της χώρας ήταν αρνητικός. Θεωρούσε πως ο συγκεκριμένος τίτλος μπορούσε να δοθεί αποκλειστικά σε αρσενικό διάδοχο του θρόνου και στη σύζυγό του. Τα μετέπειτα χρόνια τον τίτλο πρίγκιπα της Ουαλίας πήρε ο πρωτότοκος γιος της Ελισάβετ και δεύτερος διάδοχος του θρόνου πρίγκιπας Κάρολος.
Ο γάμος με τον πρίγκιπα Φίλιππο πριν ανέβει στο θρόνο

Η πριγκίπισσα Ελισάβετ συνάντησε το μελλοντικό σύζυγό της, Φίλιππο της Ελλάδας και της Δανίας, όπως ήταν ο τίτλος του πριν την παντρευτεί, δύο φορές: το 1934 και το 1937. Μάλιστα, οι δυο τους ήταν τρίτα ξαδέρφια. Στην συνέχεια, μετά από μια επόμενη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στο Βασιλικό Ναυτικό Κολλέγιο του Ντάρτμουθ τον Ιούλιο του 1939, η Ελισάβετ. Η ίδια αν και μόλις 13 χρονών είχε δηλώσει πώς είναι ερωτευμένη με τον Φίλιππο και για τα επόμενα επτά χρόνια αντάλλασσαν μεταξύ τους επιστολές.

Το ζευγάρι αρραβωνιάστηκε στις 9 Ιουλίου του 1947, ωστόσο υπήρξαν πολλές διαμάχες μιας και ο Φίλιππος δεν είχε οικονομική ισχύ, ήταν γεννημένος σε άλλη χώρα και είχε αδελφές που είχαν παντρευτεί Γερμανούς ευγενείς με ναζιστικές διασυνδέσεις. Οι σύμβουλοι του Βασιλιά δεν τον έβλεπαν με καλό μάτι γιατί μπορεί να είχε τον τίτλο του πρίγκιπα, αλλά δεν είχε βασίλειο. Η μητέρα της Ελισάβετ είχε αναφέρει, σε μετέπειτα βιογραφίες της, ότι ήταν αρνητική σε αυτόν τον γάμο αρχικά, μετέπειτα όμως σχολίασε στο βιογράφο Τιμ Χελντ ότι ο Φίλιππος ήταν «ένας Άγγλος τζέντλεμαν».

Πριν γίνει ο γάμος του ζευγαριού ο πρίγκιπας Φίλιππος αποποιήθηκε τους ελληνικούς και δανικούς τίτλους που είχε μέχρι τότε, προσηλυτίστηκε στον Αγγλικανισμό από την Ορθοδοξία και υιοθέτησε τον τίτλο Υπολοχαγός Φίλιπ Μαουντμπάττεν- δηλαδή πήρε το επώνυμο της βρετανικής οικογένειας της μητέρας του. Στη συνέχεια πήρε τον τίτλο Δούκας του Εδιμβούργου και κατα την προσφώνηση του ήταν Αυτού Βασιλική Υψηλότητα.

Στις 20 Νοεμβρίου του 1947 η πριγκίπισσα Ελισάβετ και ο Δούκας του Εδιμβούργου παντρεύτηκαν στο Αββαείο του Ουέστμινστερ. Το νυφικό της μέλλουσας διαδόχου του θρόνου σχεδίασε ο Νόρμαν Χάρντελ και η Ελισάβετ ζήτησε να χρησιμοποιηθούν κουπόνια για να αγοραστούν τα υλικά για το νυφικό της, μιας και ακόμα υπήρχαν πολλές δυσκολίες από το τέλος του πολέμου. Στο γάμο του δεν προσκλήθηκαν ούτε οι αδερφές του Φίλιππου,ούτε ο ο θείος της Ελισάβετ και πρώην βασιλιάς της χώρας. Το ζευγάρι απέκτησε τέσσερα παιδιά με τα δύο μεγαλύτερα τον πρίγκιπα Κάρολο και την πριγκίπισσα Άννα να έχουν γεννηθεί πριν η μητέρα τους γίνει Βασίλισσα της Αγγλίας. Το ζευγάρι έμεινε μαζί για πάνω από 70 χρόνια μέχρι που ο Δούκας του Εδιμβούργου πέθανε πριν ενάμισι χρόνο και όλο αυτό το διάστημα η βασίλισσα αντιμετώπισε αρκετές δυσκολίες.

Το τέλος της πριγκιπικής ζωής και η άνοδος στο θρόνο

Ο Βασιλιάς Γεώργιος ΣΤ’ και πατέρας της πριγκίπισσας Ελισάβετ αντιμετώπιζε σοβαρό πρόβλημα με την υγεία του και μέσα στο 1951 επιδεινώθηκε με αποτέλεσμα η διάδοχος του θρόνου να τον αντικαθιστά σε δημόσιες εκδηλώσεις.

Κατά τη διάρκεια της περιοδείας της στον Καναδά κι έπειτα στις ΗΠΑ, τον Οκτώβριο του 1851, ο ιδιωτικός της γραμματέας Μάρτιν Τσάρτερις, έφερε μαζί του μια πρόχειρη διακήρυξη ανόδου στο θρόνο της Ελισάβετ, σε περίπτωση που ο βασιλιάς πέθαινε ενώ εκείνη βρισκόταν στην περιοδεία.

Αρχές της επόμενης χρονιάς η Ελισάβετ και ο Φίλιππος σχεδίαζαν περιοδεία στην Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία, ενώ βρίσκονταν στην Κένυα. Στις 6 Φεβρουαρίου του 1952 όταν ήταν ακόμα στην Κένυα, διαδόθηκε η είδηση για το θάνατο του Βασιλιά. Ο Δούκας του Εδιμβούργου Φίλιππος ήταν εκείνος που μετέφερε τα δυσάρεστα νέα στην Ελισάβετ, η οποία πλέον ήταν η νέα βασίλισσα της Αγγλίας. Ο ιδιωτικός της γραμματέας της ζήτησε να επιλέξει όνομα για τη βασιλεία της, όμως εκείνη επέλεξε να κρατήσει το όνομα Ελισάβετ. Επιστρέφοντας εσπευσμένα από την περιοδεία της ανακηρύχτηκε βασίλισσα και η επίσημη πλέον κατοικία της ήταν ανάκτορα του Μπάκιγχαμ.

Η ζωή της από εκείνο το σημείο και μέχρι σήμερα εξακολουθεί να είναι στο προσκήνιο και να τροφοδοτεί τα μέσα με ενδιαφέρουσες ειδήσεις.

Back to top button