COVID-19 LIVE όλες οι εξελίξεις

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Βασιλόπιτα κέικ: Η τέλεια συνταγή με γιαούρτι και ελαιόλαδο που θα σας καταπλήξει

Παρόλο που η βασιλόπιτα (κέικ, τσουρέκι ή πολίτικη) θεωρείται το σημαντικότερο γλυκό της Πρωτοχρονιάς, συχνά αποτελεί το τελευταίο γλυκό που παραμένει αχρησιμοποίητο για τις επόμενες ημέρες. Πολλοί προτιμούν πιο εντυπωσιακά και ξεχωριστά είδη γλυκών, όπως οι κορμοί σοκολάτας και τα προφιτερόλ.

Φυσικά, εκείνοι που αντιλαμβάνονται την τέχνη της ζαχαροπλαστικής γνωρίζουν ότι μια καλή βασιλόπιτα μπορεί να κλέψει την παράσταση, εφόσον ακολουθηθεί η σωστή συνταγή. Ωστόσο, εάν αποφασίσετε να αγοράσετε μια βασιλόπιτα για την Πρωτοχρονιά από ζαχαροπλαστείο, φούρνο ή σούπερ μάρκετ, μπορεί να έχετε απογοητευτεί πολλές φορές στο παρελθόν.

Το ευχάριστο είναι ότι μπορείτε πολύ εύκολα (και χωρίς εξειδικευμένο εξοπλισμό) να φτιάξετε τη δική σας βασιλόπιτα, η οποία θα εντυπωσιάσει στο τραπέζι των εορτών.

Η συνταγή για βασιλόπιτα κέικ

Για τους «πρωτάρηδες» συστήνεται η βασιλόπιτα κέικ, η οποία μπορεί να προετοιμαστεί πολύ εύκολα, χωρίς μίξερ ή κάποιον άλλο ακριβό εξοπλισμό. Τα μόνα πράγματα που θα χρειαστείτε είναι τα υλικά σας, ένα σύρμα, ένα μεγάλο μπολ και μια ζυγαριά.

Υπάρχουν πολλές παραλλαγές της βασιλόπιτας κέικ, ωστόσο η συνταγή του Γαβριήλ Νικολαΐδη εγγυάται την επιτυχία και εξασφαλίζει πως το αποτέλεσμα θα είναι πάντα λαχταριστό και αφράτο, έτσι όπως πρέπει να είναι κάθε βασιλόπιτα.

Πρόκειται για μια πιο υγιεινή εκδοχή της βασιλόπιτας (στο μέτρο του δυνατού), με στραγγιστό γιαούρτι και ελαιόλαδο αντί για βούτυρο. Η προετοιμασία της είναι πανεύκολη και δε χρειάζεται να ασχοληθείτε με τη συνταγή πάνω από 10 λεπτά. Τα υπόλοιπα θα τα κάνει ο… φούρνος.

Τα υλικά

300γρ. ζάχαρη
170ml ελαιόλαδο απαλό
1 κ.γλ. εκχύλισμα βανίλιας
4 αυγά
200γρ. γιαούρτι στραγγιστό
80 γρ. σταφίδα
80 γρ. καρύδι χοντροσπασμένο
80 γρ. αμύγδαλο φιλέ
2 πορτοκάλια (ξύσμα)
375 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
10 γρ. baking powder
5 γρ. μαγειρική σόδα
Για τη φόρμα:
1 κ.σ. αλεύρι
1 κ.σ. ελαιόλαδο

Η εκτέλεση

Σε ένα μπολ προσθέτουμε τη ζάχαρη με το ελαιόλαδο και ανακατεύουμε με ένα σύρμα χειρός, μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά. Προσθέτουμε το εκχύλισμα βανίλιας και συνεχίζουμε να ανακατεύουμε.
Προσθέτουμε τα αυγά ένα – ένα. Φροντίζουμε το κάθε αυγό να έχει «απορροφηθεί» από το ανακάτεμα, προτού προσθέσουμε το επόμενο.
Προσθέτουμε στο μπολ το γιαούρτι, ανακατεύουμε και έπειτα ρίχνουμε μέσα στο μείγμα το αλεύρι (το οποίο έχουμε κοσκινίσει), τη μαγειρική σόδα και το μπείκιν πάουντερ. Αναδεύουμε καλά.
Προσθέτουμε το φιλέ αμυγδάλου, το καρύδι και το ξύσμα πορτοκαλιών.
Λαδώνουμε και αλευρώνουμε τη φόρμα
Ψήνουμε στη χαμηλή σχάρα του φούρνου, στους 170 βαθμούς για 60 λεπτά. Η βασιλόπιτα είναι έτοιμη!

Back to top button