COVID-19 LIVE όλες οι εξελίξεις

ΚΟΣΜΟΣ

Βάζει χέρι και στην Ουκρανία ο Ερντογάν ενισχύοντας, παράλληλα, τη γεωστρατηγική και γεωπολιτική θέση της Τουρκίας! Στην Αττάλεια ο Ουκρανός ΥΠΕΞ για διαπραγματεύσεις με τον Ρώσο ομόλογό του, για την κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία, με ‘προξενητή’ τον Τσαβούσογλου! «Στο Κίεβο μέχρι το τέλος», φωνάζει ‘ηρωικά’ ο Ζελένσκι!


Την ώρα, που η Ελλάδα έχει ανοίξει μέτωπο με τη Ρωσία και έχει στοχοποιηθεί από το Κρεμλίνο, η γειτονική μας Τουρκία παίζει διπλό παιχνίδι, κλείνοντας το μάτι και στους Ουκρανούς και στους Ρώσους και αναβαθμίζοντας τον ρόλο της σε όλες τις πλευρές των αντιμαχομένων!

Το αποτέλεσμα είναι ότι η χώρα μας έχει στοχοποιηθεί από το Κρεμλίνο και θα υποστεί μεγάλες ζημίες στην οικονομία της και στον τουρισμό της, την ίδια στιγμή, που ο παμπόνηρος Ερντογάν επιτυγχάνει να αναλάβει ρόλο διαμεσολαβητή για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία, καλώντας τον Ρώσο ΥΠΕΞ Λαβρόφ και τον Ουκρανό ΥΠΕΞ Κουλέμπα, σήμερα, Πέμπτη 10 Μαρτίου, στην Αττάλεια της Τουρκίας, προφανώς για να τα βρουν μεταξύ τους, με ‘προξενητή’ τον Τούρκο ΥΠΕΞ Τσαβούσογλου!

Ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα της συνάντησης αυτής είναι βέβαιον ότι και μόνον η διοργάνωσή της ενδυναμώνει τη θέση της Τουρκίας στο ευρύτερο γεωπολιτικό και γεωστρατηγικό περιβάλλον, καθώς ο Ερντογάν εισπράττει από τη μία τις ευχαριστίες του Ουκρανού Προέδρου Ζελένσκι και από την άλλη εξακολουθεί να διατηρεί στενή πολιτική και προσωπική σχέση με τον ηγεμόνα της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν, γεγονός, που επιβεβαιώνεται και από την επικοινωνία, που θα έχει σήμερα το απόγευμα ο Τούρκος Πρόεδρος με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν.

Μάλιστα, Τουρκικές πηγές υπογράμμιζαν προς το europost.gr, ότι η Άγκυρα αναμένει υπερδιπλασιασμό των Ρώσων τουριστών, που θα πάνε το επόμενο καλοκαίρι στην Τουρκία και συνομιλεί με τη Μόσχα για να αγοράσει τεράστιες ποσότητες Ρωσικού πετρελαίου και φυσικού αερίου σε τιμές πολύ χαμηλότερες από αυτές, που αγοράζουν όλες οι υπόλοιπες χώρες (μεταξύ αυτών και η Ελλάδα), οι οικονομίες των οποίων έχουν ‘γονατίσει’ από την εκτόξευση των τιμών της ενέργειας στα ύψη!

Ο πόλεμος στην Ουκρανία μπαίνει στην 15η ημέρα με επίκεντρο των Ρώσων εισβολέων το Κίεβο. Δεν εγκαταλείπουν την πρωτεύουσα ο Πρόεδρος Βολοντιμίρ Ζελένσκι και το επιτελείο του. Έφθασε στην Αττάλεια ο ΥΠΕΞ Ντμίτρο Κουλέμπα.

Σύμφωνα με τον αναπληρωτή επικεφαλής του γραφείου της ουκρανικής προεδρίας, τον Κύριλλο Τιμοσένκο, ο πρόεδρος της χώρας Βολοντιμίρ Ζελένσκι και το επιτελείο του παραμένουν στο Κίεβο, κι ενώ ο πόλεμος στην Ουκρανία εισέρχεται στην τρίτη εβδομάδα!

«Ο εχθρός δεν μπορεί να μας νικήσει στο πεδίο της μάχης και επιδίδεται σε μια σειρά από ψευδείς ειδήσεις ότι δήθεν το επιτελείο του προέδρου έχει εγκαταλείψει το Κίεβο. Δεν είναι αλήθεια. Σας μιλώ από την οδό Μπανκόβα, κοντά στο κτίριο όπου ο πρόεδρος και το επιτελείο του εργάζονται. Θα προσπαθήσω να ανεβάζω τέτοια βίντεο όσο συχνότερα μπορώ», δήλωσε στο μήνυμά του ο Τιμοσένκο.

Εν τω μεταξύ, ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας, Ντμίτρο Κουλέμπα, βρίσκεται στην Αττάλεια της Τουρκίας για τη σημερινή (10.03.2022) συνάντηση με τον Ρώσο ομόλογό του, Σεργκέι Λαβρόφ, με στόχο τη συμφωνία για τον τερματισμό των εχθροπραξιών, όπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του ουκρανικού ΥΠΕΞ, Όλεγκ Νικολένκο, μέσω ανάρτησης στο Twitter.

Back to top button