COVID-19 LIVE όλες οι εξελίξεις

ΠΟΛΙΤΙΚΗΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Βερολίνο: Πενιχρά τα αποτελέσματα της Διάσκεψης, αλλά ανοίγουν το δρόμο για σοβαρότερες εξελίξεις – Κέρδισε ή έχασε η Τουρκία?… Οι προκλήσεις Ερντογάν και το βέτο Μητσοτάκη

«Όπου ακούς πολλά κεράσια, να κρατάς μικρό καλάθι!». Η γνωστή Ελληνική λαϊκή παροιμία αφηγείται, κατά τον καλύτερο τρόπο, τα πραγματικά αποτελέσματα της Διάσκεψης Βερολίνου για την επίλυση του προβλήματος της Λιβύης.

Εξηγούμεθα: Η Διάσκεψη δεν πέτυχε την ειρήνευση στην πολύπαθη αυτή χώρα της Βορείου Αφρικής. και βεβαίως, δεν πέτυχε (γιατί δεν ασχολήθηκε καθόλου με αυτό) την ακύρωση του παράνομου Τουρκο-λιβυκού Συμφώνου, με το οποίο ο Ερντογάν προσπαθεί να δημιουργήσει τετελεσμένα στην Μεσόγειο και στο Αιγαίο, καθιερώνοντας στην πράξη την εξόφθαλμα παράνομη θέση του ότι τα Ελληνικά νησιά δεν έχουν υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ, αλλά μόνον Χωρικά Ύδατα.

Ωστόσο η Διάσκεψη άνοιξε έναν δρόμο, δύσβατο και αβέβαιο, στον οποίο ενεδρεύουν πολλές παγίδες και πολλοί κίνδυνοι.

Στα λίγα που πέτυχε, συμπεριλαμβάνονται: 1 Η παράταση της εκεχειρίας. 2 Η αυστηρή τήρηση του εμπάργκο όπλων και ο τερματισμός της στρατιωτικής παρέμβασης ξένων δυνάμεων στη Λιβύη. 3 Η συνέχιση των προσπαθειών για την επίτευξη του τερματισμού του εμφυλίου πολέμου, υπό τον συντονισμό και την επιτήρηση Ευρωπαϊκών δυνάμεων.

Παραταύτα, τίποτα δεν έχει κριθεί ακόμα τελειωτικά! Για παράδειγμα ποιά αξιοπιστία μπορεί να έχει η Συμφωνία του Ερντογάν για την αυστηρή τήρηση του εμπάργκο όπλων και την αποφυγή ξένων στρατιωτικών παρεμβάσεων, όταν ο ίδιος μέχρι την Κυριακή που έγινε η Διάσκεψη έστελνε τόνους πυρομαχικών και όπλων, καθώς και μεγάλο αριθμό τεθωρακισμένων στις πολιτοφυλακές του Σάρατζ?… Και γέμιζε εκατοντάδες αεροπλάνα, σε ειδικές πτήσεις από την Κωνσταντινούπολη προς την Τρίπολη της Λιβύης, για να ενισχύσει με Σύρους Τζιχαντιστές μισθοφόρους, τον Πρωθυπουργό-ανδρείκελο της Τουρκίας, που αισθανόταν την ανάσα του Χαφτάρ στα περίχωρα της Τρίπολης και διασώθηκε από την τελική καταστροφή με την ανακωχή, που αποφασίστηκε στη Μόσχα και μετετράπη σε μόνιμη εκεχειρία στο Βερολίνο!

Τα πραγματικά αποτελέσματα της Διάσκεψης Βερολίνου θα φανούν τις επόμενες εβδομάδες.

Μέχρι τότε ας δούμε το αναλυτικό ρεπορτάζ με όλες τις λεπτομέρειες και τις εσωτερικές πληροφορίες γι αυτά που ειπώθηκαν πίσω από τις κλειστές πόρτες των γραφείων κατά τις Μαραθώνιες διαβουλεύσεις στο Βερολίνο.

Οι συμμετέχοντες συμφώνησαν στη λύση της εκεχειρίας, που ήταν άλλωστε και το στοίχημα, όπως και στην τήρηση του εμπάργκο όπλων και στον τερματισμό της στρατιωτικής παρέμβασης στη Λιβύη που πλήττεται από δεκαετή εμφύλιο.

Η απόφαση έρχεται να ακυρώσει τα σχέδια της Τουρκίας περί στρατιωτικής ενίσχυσης της διεθνώς αναγνωρισμένης κυβέρνησης του Φαγιέζ αλ Σάρατζ.

Αγωνία επικράτησε σχετικά με τη στάση του στρατάρχη Χαλίφα Χαφτάρ, ο οποίος στις συνομιλίες στη Μόσχα απέρριψε την πρόταση Βλαντιμίρ Πούτιν και Ερντογάν για εκεχειρία.

«Αποφασίσαμε ότι δεν μπορεί να υπάρξει στρατιωτική λύση. Ήρθαμε σε συμφωνία ώστε να καταρτίσουμε πλάνο που να στηρίζει την επιβολή ειρήνης στην περιοχή», δήλωσε η Γερμανίδα καγκελάριος.

«Συμφωνήσαμε στην εφαρμογή του εμπάργκο όπλων. Οι συμμετέχοντες δεσμεύτηκαν να αποφύγουν τις ένοπλες συγκρούσεις και τις παρεμβάσεις στις εσωτερικές υποθέσεις της Λιβύης », τόνισε από την πλευρά του ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γουτέρες.

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν ζήτησε, νωρίτερα, «να σταματήσει» η αποστολή φιλοτούρκων σύρων μαχητών στην Τρίπολη για να υποστηρίξουν την τοπική κυβέρνηση που αναγνωρίζεται από τον ΟΗΕ.

Η Βρετανία θα μπορούσε να στείλει «ανθρώπους και ειδικούς» για να επιτηρούν τον σεβασμό μιας ενδεχόμενης κατάπαυσης του πυρός στη Λιβύη, δήλωσε ο βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον στο περιθώριο της διεθνούς διάσκεψης του Βερολίνου για την ειρήνευση της Λιβύης.

Οι τελευταίες προκλητικές κινήσεις του Ερντογάν

Σε μια ακόμη απόπειρα τουρκικού παζαρέματος και επίδειξης ισχύος, ο Ερντογάν διεμήνυσε το Σάββατο ότι δεν θα αποχωρήσουν οι δυνάμεις του από τη Λιβύη εάν δεν εξασφαλιστούν τα δικαιώματα της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο.

Σοβαρό προβληματισμό πυροδότησε και η δήλωση του Τούρκου ΥΠΕΞ, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, σύμφωνα με την οποία η Ελλάδα υποσκάπτει τις ειρηνευτικές προσπάθειες για τη Λιβύη αφού προσκάλεσε τον στρατάρχη Χαλίφα Χαφτάρ.

Μετά το μπαράζ τουρκικών προκλήσεων, ακολούθησε τηλεφωνική επικοινωνία ανάμεσα στον Τούρκο πρόεδρο και τη Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ. Η γερμανική πλευρά, σύμφωνα με το Anadolu, επιχείρησε να λάβει δεσμεύσεις για συμφωνία κατάπαυσης του πυρός στη Λιβύη.

Η Ελλάδα δεν συμμετείχε στη Διάσκεψη, ο πρωθυπουργός όμως Κυριάκος Μητσοτάκης έθεσε βέτο για ακύρωση του μνημονίου Άγκυρας – Τρίπολης περί θαλάσσιων ζωνών, σε συνομιλία που είχε με τη Γερμανίδα καγκελάριο.

Back to top button