COVID-19 LIVE όλες οι εξελίξεις

ΠΟΛΙΤΙΚΗΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Βερολίνο: Στήριξη και συμπόνια από την Μέρκελ – «Ακροδεξιοί οι πολίτες που φυλάνε τα σύνορα της Ελλάδας στον Έβρο – Η ΕΕ πρέπει να αντιληφθεί τις ανησυχίες της Τουρκίας», λέει ο Γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος

Σύμφωνα με τις σημερινές δηλώσεις της Άνγκελα Μέρκελ στο Ελληνογερμανικό Φόρουμ και τις δηλώσεις του Γερμανού κυβερνητικού εκπροσώπου η στάση της Γερμανίας απέναντι στην εισβολή που δέχεται η Ελλάδα μόνο αποφασιστικά υπέρ της χώρας μας δεν μπορεί να χαρακτηριστεί, αφού τις δηλώσεις αλληλεγγύης ακολούθησαν σχόλια όπως ότι «ακροδεξιοί βρίσκονται στο Εβρό» και πως η Τουρκία έχει «σοβαρές ανησυχίες που πρέπει να αντιληφθεί η ΕΕ».

Η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ από το βήμα του Ελληνογερμανικού Φόρουμ σε ομιλία της μετά τον Έλληνα Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, ανακοίνωσε πως η Γερμανία θα παραλάβει 1500 ανήλικους μετανάστες.

Στην αρχή της ομιλίας της και αναφερόμενη στο μεταναστευτικό η καγκελάριος υπογράμμισε ότι στηρίζει την Ελλάδα και συνέχισε λέγοντας: «Η Ελλάδα όταν τη δει κάποιος στον χάρτη είναι η γεωγραφική της θέση που της προκαλεί ειδικές και ιδιαίτερες προκλήσεις. είναι στο άκρο της ΕΕ, τα προβλήματα στη Λιβύη, στον Λίβανο και τη Συρία, τα θέματα των πηγών και θαλασσίων ερευνών τον τελευταίο καιρό… όλα αυτά αφορούν την Ελλάδα.

​Τις τελευταίες ημέρες η Ελλάδα έχει να αντιμετωπίσει πολλούς ανθρώπους που είναι απελπισμένοι και θέλουν να φύγουν και κάποιοι από αυτούς ζητούν άσυλο. Και η Ελλάδα αναλαμβάνει μια μεγάλη ευθύνη για όλη την Ευρώπη. Θέλω να τονίσω ότι η Ελλάδα έχει την αλληλεγγύη μας και την πλήρη υποστήριξή μας».

Φυσικά η αναδοχή 1500 ανήλικων μεταναστών είναι σταγόνα στον ωκεανό σε σχέση με τους εκατοντάδες χιλιάδες μετανάστες που βρίσκονται αυτή τη στιγμή στη χώρα μας με την ΕΕ να αρνείται να συνδράμει ουσιαστικά για την αποσυμφόρηση της χώρας μας.

«Δεν είναι δυνατόν η Άγκυρα να φορτώνει στους ώμους των μεταναστών τα εσωτερικά της προβλήματα και να τους εξωθεί στα σύνορα με την Ελλάδα. Αυτή η πολιτική είναι αδιέξοδη», τόνισε η Γερμανίδα Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ και ξεκαθάρισε ότι η Τουρκία δεν πρέπει να υπολογίζει στην κατανόηση της Ευρώπης με τη συμπεριφορά που επιδεικνύει.

Από την άλλη ο Γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος κράτησε ίσες αποστάσεις και χαρακτήρισε ακραίους δεξιούς τους πολίτες που φυλάν τα σύνορα στον Έβρο, ενώ δήλωσε πως πρέπει να υπάρχει ανθρωπιά στη διαχείριση των προσφύγων.

«Η Τουρκία απολύτως ξεκάθαρα φέρει την ευθύνη για το γεγονός ότι οδήγησε αυτούς τους απελπισμένους ανθρώπους σε αδιέξοδο», δήλωσε το μεσημέρι της Δευτέρας ο Γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ αναφερόμενος στην κατάσταση που επικρατεί στον Έβρο και τόνισε ότι η Τουρκία «φόρτωσε δυστυχώς στην πλάτη αυτών των ανθρώπων τις σοβαρές ανησυχίες της, τις οποίες η ΕΕ πρέπει να αντιληφθεί και για τις οποίες πρέπει να μιλήσει με την Τουρκία».

Ο κ. Ζάιμπερτ δήλωσε ακόμη ότι πρέπει να υπάρχει ανθρωπιά και τάξη στη διαχείριση προσφύγων και μεταναστών. «Αυτό σημαίνει ότι παράνομο πέρασμα των συνόρων δεν μπορεί να επιβληθεί και μάλιστα δια της βίας».

Όλα τα κρατικά μέσα πρέπει ωστόσο να σέβονται την αναλογικότητα και αυτό ισχύει και για το κρατικό μονοπώλιο εξουσίας, διευκρίνισε ο Γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος και πρόσθεσε: «Μόνο οι κρατικές δυνάμεις πρέπει να φροντίζουν για την τάξη κατά μήκος των εξωτερικών συνόρων της Ευρώπης, ενώ αυτοαποκαλούμενες ομάδες άμυνας από πολίτες και σίγουρα ακραίοι δεξιοί, οι οποίοι φθάνουν εκεί από το εξωτερικό, δεν έχουν καμία δουλειά».

Η Ελλάδα έχει ως χώρα στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ μια σημαντική και ταυτόχρονα δύσκολη δουλειά, να ελέγξει και να προστατεύσει αυτά τα σύνορα, συνέχισε ο Στέφεν Ζάιμπερτ και τόνισε ότι σε αυτό έχει (η Ελλάδα) δικαίωμα στην στήριξη και την αλληλεγγύη των Ευρωπαίων εταίρων της (σσ. η οποία βέβαια περιορίζεται σε λόγια και… 1500 ανήλικους μετανάστες). «Η Ελλάδα έχει την γερμανική στήριξη και αλληλεγγύη σε ό,τι αφορά τόσο την φύλαξη των συνόρων όσο και την φιλοξενία και την φροντίδα προσφύγων και μεταναστών που φτάνουν στην χώρα», κατέληξε.

Back to top button