COVID-19 LIVE όλες οι εξελίξεις

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Βιβλική καταστροφή στην Κρήτη: Τεράστιες ζημιές στο οδικό δίκτυο – Αποκλεισμένες πολλές περιοχές

Η κατάσταση στην Κρήτη είναι δραματική, καθώς η κακοκαιρία Ωκεανίς έχει προκαλέσει μεγάλες καταστροφές και στους τέσσερις νομούς.
Σύμφωνα με τον περιφερειάρχη οι ζημιές είναι «εξωπραγματικές» και όπως είπε στη σύσκεψη στον υπουργό Υποδομών Χρήστο Σπίρτζη, «ούτε 100 εκατ. ευρώ δεν φτάνουν» για την αποκατάσταση των ζημιών μόνο στον νομό Χανίων.
Κατέρρευσε και άλλη γέφυρα
Αργά το βράδυ, κατέρρευσε τμήμα της γέφυρας του Σταυρωμένου Ρεθύμνου, μη μπορώντας να αντισταθεί στατικά στην ορμή των νερών από την Παλαιά Εθνική Οδό.

Το τμήμα του δρόμου έχει αποκλειστεί χωρίς όμως να δημιουργεί ιδιαίτερο πρόβλημα στη διέλευση των κατοίκων, μιας και πρόκειται για την Παλαιά Γέφυρα που ένωνε τον οικισμό με την Παλαιά Εθνική Οδό πριν την Χάραξη του ΒΟΑΚ, όπως ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο διοικητής της Περιφερειακής Διεύθυνσης της Π.Υ. Κρήτης, αρχιπύραρχος Νίκος Λαγουδάκης.
Σύμφωνα με τον δήμαρχο Πλατανιά Χανίων, Γιάννη Μαλανδράκη, έξι γέφυρες έχουν καταρρεύσει. Ο κ. Μαλανδράκης, μιλώντας για την κατάρρευση του γεφυριού Κερίτη, έκανε λόγο για «πανωλεθρία» καθώς δεν είναι η μόνη γέφυρα που έπεσε.
«Είναι μια εικόνα βομβαρδισμένου τοπίου. Για να επικοινωνήσουμε με τον υπόλοιπο νομό και με τα Χανιά περνάμε από τον λεγόμενο ΒΟΑΚ που είναι κλειστός από τις αρχές Γενάρη λόγω κατολισθήσεων.
Μιλάμε για πανωλεθρία. όταν σε έναν δήμο έχουν πέσει 6 γέφυρες οι οποίες είναι 60, 70 και 50 ετών, αυτό που βιώνουμε δεν είναι πρωτοφανές, είναι κάτι που δεν μπορεί να αποτυπωθεί με λόγια. Δεν είναι θέμα κρατικής μέριμνας…Βιώνουμε τον απόλυτο αποκλεισμό», είπε μεταξύ άλλων στον Ant1.

Κίνδυνος από τις κατολισθήσεις
Στο μεταξύ μεγάλη προσοχή χρειάζεται στο δρόμο προς Σίσσες – Ηράκλειο λόγω των κατολισθήσεων που έχουν συμβεί στα πρανή τμήματα του βουνού και στα οποία δεν υπάρχει η προφύλαξη τους από τα ειδικά πλέγματα όπως σε άλλα σημεία στη συγκεκριμένη διαδρομή.
Αστυνομικοί ελέγχουν τη διαδρομή και καθοδηγούν τους διερχόμενους με στόχο να υπάρχει μικρή ταχύτητα και μεγάλη προσοχή κατά τη διέλευση των οχημάτων.
Στην είσοδο επίσης, του Ρεθύμνου από το Ηράκλειο, λόγω της παρατεταμένης βροχόπτωσης έχουν σχηματιστεί μεγάλες λακούβες με νερά οι οποίες είναι επικίνδυνες καθώς επίσης και μικροί χείμαρροι επί του οδοστρώματος από την έλευση των ομβρίων που κινούνται από τα ορεινά τμήματα και τις πλαγιές προς τη θάλασσα.
Απεγκλωβίστηκαν δέκα άτομα
Ευτυχώς, αίσιο τέλος, είχε τη νύχτα, η περιπέτεια εννέα ατόμων, που εγκλωβίστηκαν μέσα σε οχήματα που ακινητοποιήθηκαν λόγω πτώσης βράχων στο οδόστρωμα, στην περιοχή Χλιαρό Χανίων και ενός ακόμη και πάλι σε ακινητοποιημένο όχημα, λόγω υψηλής στάθμης υδάτων, στην περιοχή Γάζι Ηρακλείου.

Προβλήματα στην ηλεκτροδότηση
Στο μεταξύ προβλήματα με την ηλεκτροδότηση αντιμετωπίζουν αρκετοί οικισμοί στα σύνορα του νομού Ρεθύμνου με τα Χανιά, προβλήματα τα οποία ξεκίνησαν να παρουσιάζονται νωρίς το απόγευμα και αφορούν κυρίως στα αποτελέσματα των κατολισθήσεων.
Ενας αγνοούμενος, πλημμύρες, εκκενώνεται οικισμός
Οι σφοδρές καταιγίδες έχουν προκαλέσει τεράστια προβλήματα στο νησί, ενώ συνεχίζονται οι αγωνιώδεις προσπάθειες για τον εντοπισμό του 61χρονου που αγνοείται. Τα προβλήματα συνεχίζονται και το απόγευμα της Δευτέρας άρχισε η εκκένωση οικισμού στον Πλατανιά Ρεθύμνου, καθώς είναι ορατός ο κίνδυνος υπερχείλισης ποταμού, εξαιτίας των συνεχών βροχοπτώσεων. Κάτοικοι σπιτιών κοντά στον ποταμό απομακρύνονται για προληπτικούς λόγους.
«Βούλιαξαν» τα Χανιά τον Φεβρουάριο -Για ρεκόρ Ευρώπης από τις βροχές και τα χιόνια
Τα διαδοχικά κύματα κακοκαιρίας που έχουν πλήξει την Κρήτη και ιδιαίτερα τα Χανιά, τον τελευταίο μήνα έχουν προκαλέσει τόσες βροχοπτώσεις και χιονοπτώσεις που πλέον απειλείται το ευρωπαϊκό ρεκόρ!

Πρόκειται για το ρεκόρ του μεγαλύτερου ύψους μηνιαίου υετού (δηλαδή βροχής και χιονιού), που καταρρίπτεται σε… λίγο, σύμφωνα με τον μετεωρολόγο Σταύρο Ντάφη, συνεργάτη του meteo, της μετεωρολογικής υπηρεσίας του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.
Το Ασκύφου, που υπάγεται στον δήμο Σφακίων, ξεπερνά αυτή την ώρα το προηγούμενο ρεκόρ Ελλάδας, που είχε καταγραφεί στη Ζαγορά τον Φεβρουάριο του 2018, με 1.155 χιλιοστά νερού και πλησιάζει το ρεκόρ ευρωπαϊκό ρεκόρ που είχε καταγραφεί στο Γκοντάλεν της Νορβηγίας, με 1.190 χιλιοστά νερού.

Back to top button