COVID-19 LIVE όλες οι εξελίξεις

ΠΟΛΙΤΙΚΗΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Βολές Σαμαρά σε Μητσοτάκη για την τροπολογία με τους μετανάστες: “Τους νομιμοποιεί απο την πίσω πόρτα”

Τρίτη φορά “χτύπησε” χθες ο Αντώνης Σαμαράς, εκφράζοντας τη διαφωνία του για την τροπολογία που έφερε η κυβέρνηση, η οποία δίνει άπαξ το δικαίωμα σε όσους μετανάστες βρίσκονται στην χώρα για 3 χρόνια να αποκτήσουν άδεια διαμονής, με την προϋπόθεση ότι θα έχουν βεβαιωμένη εργασία.

Μάλιστα δεν πέρασε πολύς καιρός από τότε που ο πρώην Πρωθυπουργός εξέφρασε ανοιχτά τις αντιρρήσεις του για δύο ακόμη θέματα: Την επίσκεψη του Ταγίπ Ερνογάν στην Αθήνα και το σχέδιο νόμου για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών, για το οποίο ξεκαθάρισε ότι δεν θα το ψηφίσει. Και για τη χθεσινή πρωτοβουλία όμως ήταν σαφής: Ζήτησε την απόσυρση της διάταξης, υποστηρίζοντας ότι νομιμοποιεί τους μετανάστες από την… πίσω πόρτα. “Ζητώ από την κυβέρνηση να αποσύρει την εν λόγω διάταξη και να επανεξετάσει το όλο ζητημα” είπε στη δήλωση του ο Α. Σαμαράς, σημειώνοντας με νόημα ότι “αδυνατεί να καταλάβει γιατί η κυβέρνηση μας ελαστικοποιεί και άλλο την δυνατότητα παροχής άδειας διαμονής και εργασίας στους παράνομους μετανάστες”.

Αδωνις Γεωγιάδης: Έχω λατρεία στον Αντώνη Σαμαρά
Στον πρώην πρωθυπουργό έδωσε “εξηγήσεις” ο Άδωνις Γεωργιάδης, από τα… δεξιά της Νέας Δημοκρατίας, επιχειρώντας να κατευνάσει τις εντυπώσεις από την τροπολογία και να ξεκαθαρίσει ότι δεν αλλάζει η βασική πρόβλεψη που είχε νομοθετηθεί επί των ημερών του Αντώνη Σαμαρά, ότι δηλαδή η νομιμοποίηση ενός μετανάστη έρχεται 7 χρόνια μετά την παραμονή του στην Ελλάδα.

“Αυτά που θα σας πω δεν έχουν τον χαρακτήρα απάντησης στον, όπως ξέρετε αγαπημένο μου Αντώνη Σαμαρά. Αυτό δεν μπορεί να αλλάξει. Του έχω λατρεία” είπε ο Άδωνις Γεωργιάδης, διευκρινίζοντας ότι και οι απόψεις του ιδίου είναι γνωστές για το μεταναστευτικό και πως αν δεν πίστευε την διάταξη για να λυθεί το πρόβλημα της εύρεσης εργατικών χεριών, δεν θα την υποστήριζε. “Και φυσικά το ξεκαθαρίζω. Δεν αντιδικώ με τον Πρόεδρο Αντώνη Σαμαρά. Είμαι στη διάθεσή του να τού εξηγήσω τα πάντα. Δεν υπάρχει αλλαγή μεταναστευτικής πολιτικής, δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας” κατέληξε ο Υπουργός Εργασίας.

Το Μαξίμου στηρίζει Καιρίδη μετά την αντίδραση Σαμαρά: Δεν αλλάζει το καθεστώς άδειας διαμονής για εργασία σε μετανάστες
Η τροπολογία που άναψε φωτιές
Η ρύθμιση σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη έρχεται για δύο λόγους. Πρώτον γιατί κρίνεται ότι πρέπει να ελεγχθούν και να ταυτοποιηθούν όσοι βρίσκονται στη χώρα σε καθεστώς παρανομίας (με ληγμένες ή καθόλου άδειες παραμονής) και δεύτερον γιατί την ώρα που λείπουν εργατικά χέρια, κυρίως για αγροτικές εργασίες, πολίτες τρίτων χωρών εργάζονται “μαύρα” σε όλη την Ελλάδα. Στόχος, να τους δοθεί η δυνατότητα νόμιμης απασχόλησης αλλά και να βγουν από την ανωνυμία, λόγος που ενισχύει και την εσωτερική ασφάλεια. Πηγές του Υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής εκτιμούν ότι η ρύθμιση μπορεί να αφορά περί τις 30.000 αλλοδαπούς, οι οποίοι αν βρίσκονται στην χώρα για 3 χρόνια με καταληκτική ημερομηνία την 30η Νοεμβρίου.

Οι πρώτες αντιδράσεις των κομμάτων στην τροπολογία για τις άδειες διαμονής σε εργαζόμενους μετανάστες
Προϋπόθεση για να αποκτήσουν την άδεια διαμονής, είναι να έχουν προσφορά εργασίας από εργοδότη στην Ελλάδα, είτε εξαρτημένης μορφής ή έργου και να αποδεικνύουν ότι εργάζονται. Αν δεν αξιοποιήσουν την ρύθμιση ή εάν αυτή απορριφθεί, καθίστανται αμέσως παράνομα διαμένοντες και επιστρεπτέοι. Κυβερνητικές πηγές σημειώνουν ότι δεν παρέχεται κανένα άλλο δικαίωμα πλην της άδειας διαμονής και εργασίας, ούτε καν της οικογενειακής επανέωσης, ενώ για να ευδοκιμήσει η αίτηση του μετανάστη πρέπει αυτός να έχει λευκό ποινικό μητρώο. Αυτό είναι το πρώτο βήμα, καθώς θα ακολουθήσουν διμερείς συμφωνίες εργασιακής κινητικότητας με χώρες όπως η Μολδαβία, η Γεωργία και η Ινδία. Στο ερώτημα αν με την κίνηση αυτή η Ελλάδα γίνει πόλος έλξης αθρόων μεταναστευτικών ροών κυβερνητικά στελέχη απαντούν αρνητικά, καθώς όπως λένε η Ελλάδα παραμένει χώρα διέλευσης με τους μετανάστες να προτιμούν ως τελικό προορισμό χώρες της Βόρειας Ευρώπης και ιδίως την Γερμανία.

Back to top button