COVID-19 LIVE όλες οι εξελίξεις

ΑΡΘΡΑ ΓΝΩΜΗΣ

«Βολεύτηκε» και ο Ευάγγελος Βενιζέλος στο Συμβούλιο της Ευρώπης! Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αξιοποιεί σε σημαντικές θέσεις όλα τα ‘πολιτικά παιδιά’ του Κώστα Σημίτη, χωρίς να αφήνει παραπονεμένους και τους πρώην στενούς συνεργάτες του Γιωργάκη Παπανδρέου – Οι γνήσιοι Νεοδημοκράτες σπρώχνονται στο περιθώριο!

«Βολεύτηκε» στο Συμβούλιο της Ευρώπης και ο πρώην Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Βαγγέλης Βενιζέλος, μετά από πρωτοβουλία του Κυριάκου Μητσοτάκη. Όπως δείχνουν τα πράγματα ο Πρωθυπουργός είναι αποφασισμένος να αξιοποιήσει σε σημαντικές θέσεις όλα τα ‘πολιτικά παιδιά’ του Κώστα Σημίτη, χωρίς όμως να αφήνει παραπονεμένους και τους πρώην στενούς συνεργάτες του Γιωργάκη Παπανδρέου. Από αυτή την άποψη δεν είναι καθόλου τυχαίο το γεγονός ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει ορίσει ως μόνιμο αντιπρόσωπο στο Συμβούλιο της Ευρώπης τον Πάνο Μπεγλίτη, πρώην αναπληρωτή Υπουργό Άμυνας και ‘κολλητό’ φίλο και συνεργάτη του Γιωργάκη Παπανδρέου.

Την ίδια στιγμή οι γνήσιοι και συνεπείς Νεοδημοκράτες παραμένουν στο περιθώριο και ελάχιστοι αξιοποιούνται από τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος φαίνεται αποφασισμένος να οδηγήσει τη Ν.Δ σε μία οριστική πολιτική μετάλλαξη, από κόμμα του Κωνσταντίνου Καραμανλή σε κόμμα -κληρονόμο του Κώστα Σημίτη.

Πως φτάσαμε στο διορισμό Βενιζέλου;

Πιο αναλυτικά το πλήρες ρεπορτάζ για το πως φτάσαμε στο διορισμό του Βαγγέλη Βενιζέλου στο Συμβούλιο της Ευρώπης έχει ως εξής:

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, επικεφαλής της Ελληνικής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρώπης, πρότεινε στη γ.γ του Συμβουλίου, Μαρία Μπούριτς, την Ελληνική θέση στην επταμελή Επιτροπή των Σοφών να καταλάβει ο Ευάγγελος Βενιζέλος. Η ιδέα του Βαρβιτσιώτη είχε βεβαίως προηγουμένως την έγκριση του Κυριάκου Μητσοτάκη και είχε συναινέσει χωρίς δεύτερη σκέψη. Η Επιτροπή των Σοφών είναι μία ad hoc Επιτροπή που συστήνεται από τη γενική γραμματέα, με σκοπό να μελετήσει τα επόμενα βήματα του Συμβουλίου της Ευρώπης εν μέσω πολέμου, ενεργειακής κρίσης και γεωπολιτικών αλλαγών. Θεωρώ βέβαιο δε, πως η πρόταση γνωστοποιήθηκε στον πρώην αντιπρόεδρο της κυβέρνησης από τον ίδιο τον πρωθυπουργό, που εξακολουθεί να κινείται στην Εθνική γραμμή, πως το μείζον δεν είναι το κόμμα από το οποίο προέρχεται κάποιος, αλλά το πόσο μπορεί να προσφέρει στη χώρα.

Φαναριώτικη διπλωματία
Στην Πόλη μεταβαίνει αύριο, Κυριακή της Πεντηκοστής, ο επικεφαλής της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας, Μάξιμος Χαρακόπουλος, συνοδευόμενος από δύο βουλευτές της Βόρειας Μακεδονίας. Αφορμή η λειτουργία στον πατριαρχικό ναό του Φαναρίου, όπου θα χοροστατήσει ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος και θα συμμετέχει και ο προκαθήμενος της Εκκλησίας των Σκοπίων, Στέφανος. Το γεγονός είναι σημαντικό, καθώς από το 1967 η αποσχισθείσα από το πατριαρχείο Σερβίας Εκκλησία των Σκοπίων δεν αναγνωρίζεται από τον ορθόδοξο κόσμο και τώρα το Φανάρι την επαναφέρει ως «αρχιεπισκοπή της Αχρίδος», αποκλείοντας έτσι κάθε αναφορά σε «Μακεδονία» ή παράγωγά της, που θα άνοιγε εκ νέου προβλήματα στην πολύπαθη βαλκανική.

«Αγκάθι» η διασπορά
Σε αντίθεση με το πατριαρχείο Σερβίας που τους αποκαλεί «Μακεδονική Εκκλησία» και τους έδωσε «τόμο» αυτοκεφαλίας, μόνο το Οικουμενικό Πατριαρχείο μπορεί να κάνει κάτι τέτοιο. Στην Εκκλησία της Β. Μακεδονίας καταλαβαίνουν ότι η αναγνώριση αυτή περνάει από το Φανάρι. «Αγκάθι» παραμένει τι θα γίνει με τη «διασπορά» τους, τους Σκοπιανούς σε Αυστραλία και Αμερική. Το Φανάρι θέλει να υπαχθούν, όπως οι Ουκρανοί στους οποίους έδωσε αυτοκεφαλία, στο Οικουμενικό Πατριαρχείο επικαλούμενο απόφαση οικουμενικής συνόδου.

Υπηρεσιακή κυβέρνηση και Tουρκία
Πολύς λόγος γίνεται για πιθανές εκλογές το φθινόπωρο, ωστόσο είναι ακόμα νωρίς και πρέπει να ληφθούν υπόψη όλες οι πιθανές παράμετροι. Μία από αυτές είναι η τουρκική προκλητικότητα και υπηρεσιακή κυβέρνηση που θα υπάρχει εν μέσω των δύο εκλογικών αναμετρήσεων. Με απλά λόγια, δεν μπορεί η χώρα να έχει υπηρεσιακή κυβέρνηση με την Αγκυρα να απειλεί. Ο πρωθυπουργός το έχει πει εξάλλου, πως δεν θα ρισκάρει κάτι τέτοιο. Συνεπώς, μία παράμετρος του χρόνου των εκλογών είναι να έχει διασφαλιστεί πως η Τουρκία δεν θα προκαλέσει ενώ η Ελλάδα θα είναι στις κάλπες.

Επικοινωνία με Παπανδρέου
Τηλεφωνική επικοινωνία για να του ευχηθεί περαστικά είχε χθες ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-KINAΛ, Νίκος Ανδρουλάκης, με τον πρώην πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου. Οπως έγινε γνωστό, ο πρώην πρωθυπουργός υπεβλήθη σε χειρουργική επέμβαση για την τοποθέτηση βηματοδότη, κατόπιν ιατρικής απόφασης.

Back to top button