COVID-19 LIVE όλες οι εξελίξεις

STORIES

‘Βόμβα’: Εισαγγελική έρευνα σε βάρος του Κούγια για «κατ’ εξακολούθηση θελημένο ρατσιστικό λόγο με τρανσφοβικό και ομοφοβικό περιεχόμενο» στην υπόθεση Λιγνάδη! Διαψεύδει ο γνωστός ποινικολόγος!


Αυτεπάγγελτη έρευνα διέταξε η Εισαγγελέας Ρατσιστικής Βίας για δηλώσεις του ποινικολόγου Αλέξη Κούγια που παραβιάζουν τον αντιρατσιστικό νόμο, σύμφωνα με το Ελληνικό Παρατηρητήριο των Συμφωνιών του Ελσίνκι.

Ο φορέας εξέθεσε στις 28 Φεβρουαρίου, στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών καταγγελία του Σωματείου Υποστήριξης Διεμφυλικών για «κατ’ εξακολούθηση θελημένο ρατσιστικό τρανσφοβικό λόγο του Αλέξη Κούγια». «Οι εκφράσεις που χρησιμοποίησε, προσβάλλουν κατάφωρα τόσο τη προσωπικότητα του τρανς προσώπου που απευθύνθηκαν, όσο και γενικότερα την κοινότητα των τρανς και φυλοδιαφορετικών προσώπων στο σύνολό της,” καταγγέλλει το Παρατηρητήριο το οποίο επισυνάπτει βίντεο με τις δηλώσεις του δικηγόρου.

Στο μεταξύ το Σωματείο Στήριξης Διεμφυλικών ζήτησε χθες με επιστολή στον Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών τον πειθαρχικό έλεγχο του Αλ. Κούγια, καταγγέλλοντας τις «απαράδεκτες, αγοραίες, χυδαίες, προσβλητικές και ρατσιστικού περιεχομένου στη βάση της έκφρασης και της ταυτότητας φύλου δηλώσεις» του κατά τη διάρκεια της δίκης του σκηνοθέτη-ηθοποιού Δημήτρη Λιγνάδη ο οποίος δικάζεται για βιασμούς ανήλικων και νεαρών.

Εξάλλου, το σωματείο παρέθεσε τηλεοπτικές δηλώσεις του Αλέξη Κούγια με τρανσφοβικό και ομοφοβικό περιεχόμενο αλλά και κακοποιητικό λόγο, αναφερόμενος σε διεμφυλική μάρτυρα κατηγορίας, την οποία αποκάλεσε «μαντράχαλο» και «καρικατούρα». Αξίζει να σημειωθεί πως για ανάλογες δηλώσεις και ομοφοβική ρητορική μίσους του Αλ. Κούγια, έχει διενεργηθεί και εκκρεμεί δεύτερη εισαγγελική έρευνα.

Διαψεύδει ο Κούγιας
Από την πλευρά του ο Αλέξης Κούγιας εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία διαψεύδει ότι έχει σχηματιστεί δικογραφία σε βάρος του.

Ολόκληρη η δήλωση του γνωστού ποινικολόγου

«Τις τελευταίες ώρες διακινείται η παντελώς ψευδής είδηση περί του ότι δήθεν σχηματίστηκε δικογραφία εις βάρος μου από καταγγελίες διαφόρων που χρησιμοποιούν το ονοματεπώνυμό μου, για να μάθουν αυτοί που διαβάζουν συγκεκριμένα sites και blogs, το όνομά τους και την ύπαρξη είτε κάποιων παντελώς αγνώστων σωματείων, είτε κάποιων παρατηρητηρίων. (…) Καμία δικογραφία δεν υπάρχει, καμία ποινική δίωξη δεν έχει ασκηθεί, σε κανένα πειθαρχικό συμβούλιο του ΔΣΑ δεν έχω παραπεμφθεί, καμία μήνυση ή καταγγελία δεν μου έχει γνωστοποιηθεί και το μόνο το οποίο έγινε, είναι ότι ένας ή μια Εισαγγελέας θα διερευνήσει την οποιαδήποτε καταγγελία, όπως είναι εκ του νόμου υποχρεωμένος, γιατί αλλιώς θα παραβεί το καθήκον του.

Όταν κληθώ, εφόσον είναι αλήθεια η είδηση ότι κάποιος θα διενεργήσει προκαταρκτική εξέταση, αυτοί που έχουν κάνει την καταγγελία, θα αντιμετωπιστούν από εμένα, όπως αντιμετωπίζω αντίστοιχους τύπους σαν κι αυτούς όλα αυτά τα χρόνια που κατάφερα να ταυτίσω το όνομά μου με το επάγγελμά μου. Τα υπόλοιπα εκεί που πραγματικά απονέμεται η Δικαιοσύνη, στα Δικαστήρια, και όλοι αυτοί οι τύποι και οι τύπισσες ας λένε και ας γράφουν ό, τι θέλουν κι εγώ τους υπόσχομαι ότι θα βρουν αυτό που ψάχνουν. Είναι κακό να ξύνεσαι στη γλίτσα του τσοπάνη».

Στη δήλωση του επιτίθεται στο μάρτυρα που κατέθεσε στη δίκη Λιγνάδη αλλά και στο Παρατηρητήριο.

«Μετά την πανωλεθρία στην αίθουσα του Δικαστηρίου που εκδικάζεται η υπόθεσις του κου Δημήτριου Λιγνάδη, με την εμφάνιση ως δήθεν βιασθέντος ενός κοινού διεθνούς απατεώνα, ο οποίος είναι βέβαιο ότι θα λογοδοτήσει ενώπιον των Ελληνικών Δικαστηρίων, είτε παρών, είτε απών, είτε ως κάτοικος Σουηδίας, είτε ως κάτοικος Ντουμπάι, είτε ως κάτοικος Ισπανίας, είτε ως κάτοικος Σαντορίνης, είτε ως κάτοικος Γλυφάδας, είτε ως κάτοικος Αιγύπτου, για όσα ψευδή και συκοφαντικά κατέθεσε τον τελευταίο χρόνο εις βάρος του κου Λιγνάδη, εμφανιζόμενος είτε ως σωφρονιστικός υπάλληλος, είτε ως μεσίτης, είτε ως εργάτης εργοστασίου, είτε ως μεταφραστής, είτε ως ιδιοκτήτης γραφείου μεταναστεύσεων, είτε ως απόφοιτος γυμνασίου, είτε ως απόφοιτος λυκείου, είτε ως πτυχιούχος του πανεπιστημίου της Στοκχόλμης με πτυχίο διεθνών σχέσεων, είτε κάτοικος αγνώστου διευθύνσεως στη Γλυφάδα, είτε κάτοικος αγνώστου διευθύνσεως στο Ντουμπάι, είτε πάμφτωχος που δεν έχει χρήματα να πληρώσει ούτε για τα εισιτήρια, για να έρθει στην Ελλάδα, είτε πάμπλουτος φορώντας κουστούμια Αρμάνι των 5000 ευρώ, είτε οδηγώντας Hummer αξίας 200.000 ευρώ, είτε οδηγώντας Mercedes αξίας 150.000€, κάποιοι που είναι οι ενορχηστρωτές όλης αυτής της σκευωρίας, έχουν χάσει τον ύπνο τους και, χρησιμοποιώντας οποιοδήποτε μέσο διαθέτουν, μια συγκεκριμένη εφημερίδα, η οποία αποκρύπτει όσα πραγματικά αποδεικνύονται μέσα στο Δικαστήριο, και μια μειωμένης έως ελαχίστης αξιοπιστίας δημοσιογράφο, νομίζουν ότι μπορούν να με τρομοκρατήσουν, για να μην κάνω το καθήκον μου, μη γνωρίζοντας ποιος πραγματικά είμαι, είτε με αναφορές στον ΔΣΑ, του οποίου είμαι μέλος σχεδόν 50 χρόνια, είτε με μηνυτήριες αναφορές που υποβάλλουν κάποιοι «επαγγελματίες» διαφόρων παρατηρητηρίων που καμία τους καταγγελία μέχρι σήμερα δεν είχε γίνει αποδεκτή από την Ελληνική Δικαιοσύνη» υποστηρίζει στην ανακοίνωση του.

Back to top button