COVID-19 LIVE όλες οι εξελίξεις

EΛΛΑΔΑΚΟΡΩΝΟΪΟΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

΄Βόμβα’ κορωνοϊού στην Ελλάδα! Πάνω από 25.000 κρούσματα και 200 νεκροί σε, μόλις, τέσσερις ημέρες! Τρομακτικές προβλέψεις για «μη αναστρέψιμη» κατάσταση!

“Μαύρος” προμηνύεται ο Νοέμβριος, καθώς στη χώρα μας έσκασε μία ‘βόμβα’ κορωνοϊού με τα νούμερα να μην είναι απλώς απογοητευτικά, να είναι σοκαριστικά!

Χαρακτηριστικό είναι πως στις 4 πρώτες ημέρες του Νοέμβρη τα κρούσματα κορωνοϊού στην χώρα είναι 25.017 και οι νεκροί 202! Νούμερα ασύλληπτα για την Ελλάδα και τα χειρότερα που έχουμε δει από την αρχή της πανδημίας.

Η κατάσταση στα νοσοκομεία, ειδικά της βόρειας Ελλάδας είναι πολύ δύσκολη ενώ οι διασωληνωμένοι με τα τελευταία στοιχεία του ΕΟΔΥ είναι 441. Από αυτούς οι 369 (83.67%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 72 (16.33%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι.

Μάλιστα οι προβλέψεις των ειδικών για τα κρούσματα σε ανεμβολίαστους το προσεχές τρίμηνο είναι εφιαλτικές και με δεδομένο πως έχουν παγιωθεί καθημερινά πάνω από τις 6.000 οι μολύνσεις, υπάρχουν φόβοι πως η κατάσταση μπορεί να είναι μη αναστρέψιμη.

«Η εικόνα της χώρας όπως είναι ολοφάνερο και από τις μετρήσεις στα λύματα εδώ και ένα μήνα, αλλά και από τα κρούσματα, όπως καταγράφεται καθημερινά επιδεινώνεται και επιδεινώνεται ραγδαία. Αυτό σημαίνει ότι υπάρχουν περιοχές στις οποίες η δυναμική της πανδημίας είναι τέτοια που μπορεί δυστυχώς να είναι μη αναστρέψιμη», αναφέρει ο Νίκος Θωμαΐδης, καθηγητής Αναλυτικής Χημείας στο ΕΚΠΑ.

«Γονατίζει» η Θεσσαλονίκη
Δραματική είναι η κατάσταση στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης. Από τις 97 κλίνες ΜΕΘ δεν υπάρχει καμία κενή, ενώ άλλοι 16 ασθενείς βρίσκονται διασωληνωμένοι σε χειρουργεία και απλές κλινικές.

Το ιικό φορτίο στη πόλη βαίνει αυξανόμενο και οι επόμενες δύο εβδομάδες προβληματίζουν τους ειδικούς. Αγωνία και για τις έγκυες που νοσηλεύονται σε σοβαρή κατάσταση στη Βόρεια Ελλάδα. Μια 35χρονη που νοσηλεύτηκε στο Ιπποκράτειο και γέννησε πρόωρα περιγράφει στο MEGA τις τραγικές στιγμές που έζησε. Δεν είχε προλάβει να εμβολιαστεί.

Την ίδια στιγμή, στα νοσοκομεία της Αττικής οι εφημερίες γίνονται όλο και πιο δύσκολες. Στο Γεννηματάς χθες ασθενείς αναγκάστηκαν να περιμένουν με τις ώρες σε ράντσα όπως φαίνεται στο αποκλειστικά πλάνα του MEGA.

Η Γεωργία Φίλιππα, παθολόγος, ανέφερε χαρακτηριστικά: «Την ίδια στιγμή τα κενά στα νοσοκομεία είναι μεγάλα καθώς χιλιάδες εργαζόμενοι αρνούνται ακόμη να εμβολιαστούν».

Στην κόκκινη ζώνη θα μπουν ύστερα από εισήγηση των ειδικών Φθιώτιδα, Ροδόπη και Κοζάνη, ενώ Κέρκυρα και Λέσβος προβληματίζουν τους ειδικούς.

«Στο κόκκινο» η Θεσσαλονίκη – Ενισχύεται από την Αθήνα
Η κατάσταση στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης είναι ασφυκτική δεν είναι μόνο ότι δεν υπάρχει ούτε ένα διαθέσιμο κρεβάτι αλλά είναι γνωστό ότι, εδώ και πολλές ημέρες οι γιατροί διασωληνώνουν ασθενείς σε απλά κρεβάτια και εκεί όμως χρειάζονται εξειδικευμένοι γιατροί γι’ αυτό φτάνουν ενισχύσεις από Αθήνα. Συγκεκριμένα ενισχύεται το «Παπανικολάου» με 5 γιατρούς από την Αθήνα, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η κατάσταση.

Διπλασιάστηκε η θνητότητα
Το ποσοστό θνητότητας έχει σχεδόν διπλασιαστεί την τελευταία περίοδο παραδέχθηκε στην καθιερωμένη ενημέρωση η καθηγήτρια Βάνα Παπαευαγγέλου, τονίζοντας παράλληλα ότι υπάρχει σταθερή αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων σε όλη τη χώρα.

Η ίδια ανέφερε ότι την τελευταία βδομάδα έχουμε 4.600 κρούσματα, κατά μέσο όρο, την ημέρα και διπλασιασμό του δείκτη θετικότητας από 1,09 σε 1,96 σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα.

«Υπάρχει σταθερή αύξηση κρουσμάτων σε όλη τη χώρα και πλέον μιλούμε για 35.000 ενεργά κρούσματα και 3.000 ασθενείς που νοσηλεύονται με κορωνοϊό στα νοσοκομεία», είπε χαρακτηριστικά και προσέθεσε ότι το 70% όσων νοσηλεύονται είναι άνω των 55 ετών.

Όπως τόνισε, αυξήθηκαν οι διασωληνωμένοι και οι θάνατοι την τελευταία εβδομάδα, επισημαίνοντας παράλληλα ότι η θνητότητα είναι σημαντικά μειωμένη στους ασθενείς που έχουν εμβολιαστεί.

Όσον αφορά τον τρόπο μετάδοσης, από την ιχνηλάτηση προκύπτει -όπως είπε- ότι υπερτερούν η ενδοοικογενειακή μετάδοση αλλά και η μετάδοση μετά από κοινωνικές επαφές. Σ’ αυτά όμως φαίνεται την τελευταία βδομάδα να προστέθηκε και ο χώρος εργασίας.

Η ίδια είπε, ωστόσο, ότι είναι ενθαρρυντικό το γεγονός πως δεν υπάρχει αύξηση νέων κρουσμάτων στους μαθητές αλλά και στους γονείς τους, που αποτελούν το 30% του συνόλου των κρουσμάτων στις ηλικίες 35 έως 5Ο ετών.

Επίσης, όπως εξήγησε, δεν υπάρχει περαιτέρω αύξηση των κρουσμάτων στις ηλικίες 18 έως 24 ετών. «Το γεγονός ότι δεν υπάρχει σημαντική ενδοσχολική μετάδοση, εκτός από τις επιβαρυμένες περιοχές φαίνεται και από στοιχεία του υπ. Παιδείας που μιλούν για μόνο 8 κλειστά τμήματα λόγω κορονοϊού, στα 80.000».

Σοκάρουν οι δηλώσεις εγκύου για τον κορωνοϊό
«Στο νοσοκομείο μπήκα μετά την ενδέκατη εβδομάδα που είχα τα συμπτώματα, δεν κατέβαινε πλέον, δεν περνούσε κι ο πυρετός κι όλα αυτά και έμεινα οκτώ μέρες. Ήμουνα μια μέρα πριν μπω στην τριακοστή έκτη», ανέφερε η Βασιλεία, που ήταν έγκυος.

«Όταν έκανα την καισαρική, είπαν στον σύζυγό μου ότι είμαι σε μέτρια πνευμονία. Υπάρχει περίπτωση λόγω της καισαρικής και του χειρουργείου να επιδεινωθεί η κατάσταση.

-Είχες εμβολιαστεί;

Όχι, δεν είχα εμβολιαστεί.

-Φοβόσουν;

Ναι γιατί εγώ ήμουν στην αρχή των εμβολιασμών, και τα πράγματα ειδικά για τις εγκύους δεν ήταν ξεκάθαρα, οπότε λίγο φοβόμουν, λόγω του μωρού, το είχα συζητήσει και με τον άντρα μου και είχαμε πει να περάσει λίγο ο καιρός να δούμε τι θα πούνε, τι θα γίνει και όλα αυτά.

-Ο γυναικολόγος σου τι είχε προτείνει;

Ούτε μου είπε, ούτε κι εγώ τον ρωτούσα. Τον ρώτησα προς το τέλος από περιέργεια γιατί έμαθα τι γίνεται με τη γέννα και τον κορονοϊό κι όλα αυτά.

-Πώς κόλλησες;

Ήρθα μια μέρα σε επαφή με κάποιο άτομο που κι αυτό δεν ήξερε ότι είχε αλλά προφανώς είχε, μετά μου το είπε. Σε συγγενικό περιβάλλον ήταν κι αυτό. Δεν έβγαινα πολύ, δεν ερχόμουν σε επαφή με άλλους εκτός από πιο οικεία πρόσωπα.

-Μετάνιωσες που δεν εμβολιάστηκες τελικά;

Να σας πω την αλήθεια, αν μου εγγυηθούν ότι όλα είναι εντάξει, γιατί εγώ δεν πρόλαβα, δεν είχαν αρχίσει οι πολύ μαζικοί εμβολιασμοί».

Back to top button