COVID-19 LIVE όλες οι εξελίξεις

EΛΛΑΔΑΚΟΡΩΝΟΪΟΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

«Βόμβα» για lockdown και στην Ελλάδα! Αγγίζουν τους 1.700 οι νεκροί από κορωνοϊό το Νοέμβριο! Έκρηξη της νόσου στα αστικά κέντρα και στα παιδιά! Πλησιάζουν το 1.000.000 τα ενεργά κρούσματα στη χώρα!

Στο τραπέζι της επιτροπής των Ειδικών έχει πέσει το ενδεχόμενο επιβολής νέου lockdown και στην Ελλάδα, τη στιγμή που στην Ευρώπη έχει ξεκινήσει το ντόμινο των αυστηρών περιορισμών.

Το μέλος της επιτροπής, ο καθηγητής Αλκιβιάδης Βατόπουλος ,μιλώντας για την εξέλιξη της πορείας της πανδημίας στην χώρα μας, υποστήριξε ότι είναι πιθανό ένα νέο lockdown εάν συνεχιστεί η ραγδαία αύξηση κρουσμάτων που παρατηρείται το τελευταίο διάστημα,

Σύμφωνα με τον καθηγητή ο οποίος μίλησε στον ΣΚΑΙ, τα Χριστούγεννα που έρχονται θα είναι πολύ δύσκολα, και όλα θα εξαρτηθούν από την συμπεριφορά της κοινωνίας. Ο ίδιος σημείωσε ότι όλοι πρέπει να κατανοήσουν ότι ο ιός μεταδίδεται με τα σταγονίδια και την αναπνοή και ότι όλοι πρέπει να προφυλαχτούμε. Ο ίδιος τόνισε ότι τα όπλα που έχουμε έως τώρα είναι ο εμβολιασμός, οι μάσκες, τα μέτρα ατομικής προστασίας αλλά και η διενέργεια των τεστ που βοηθάει στον εντοπισμό των κρουσμάτων.

Σχολιάζοντας το τέταρτο κύμα που σφυροκοπά τη χώρα, ο κ. Βατόπουλος σημείωσε ότι θα κρατήσει στο σύνολο έως και τρεις μήνες και ότι η κατάσταση την οποία βιώνουμε τώρα είναι περίπου το μέσον της έξαρσης. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του δεν αποκλείεται στα μέσα Δεκεμβρίου να αρχίσει να εξασθενεί η πανδημία. Ωστόσο, όπως είπε, ο κορωνοϊός μπορεί να μας εκπλήξει και να αλλάξει συμπεριφορά.

Η «κόκκινη γραμμή» για το lockdown
Προκειμένου να αποφύγουμε το lockdown, ο κ. Βατόπουλος τόνισε ότι οι πολίτες πρέπει να πειθαρχήσουν στα ήδη υπάρχοντα μέτρα, ενώ η «κόκκινη γραμμή» για να προχωρήσουμε σε «λουκέτο» εξαρτάται από την κατάσταση που θα επικρατεί στα νοσοκομεία αλλά και το ποσοστό των διασωληνωμένων.

Απαντώντας στο ποια θα είναι τα κριτήρια για τους ασθενείς που θα λάβουν την «θαυματουργή» θεραπεία με τα μονοκλωνικά αντισώματα, ο καθηγητής σημείωσε ότι θα γίνει βάση πρωτοκόλλων, ενώ πρόσθεσε ότι η συγκεκριμένη θεραπεία δεν αντικαθιστά τον εμβολιασμό.

Αγγίζουν τους 1.700 οι νεκροί από κορωνοϊό το Νοέμβριο!

Το φράγμα του 1.000.000 ενεργών κρουσμάτων προσεγγίζει με ταχύτατους ρυθμούς η πανδημία, με τα 7.108 νέα κρούσματα, που εντοπίστηκαν εχθές,  να ανεβάζουν το σύνολο στα 901.661. Σε ανοδική πορεία μπήκε ξανά και ο δείκτης μετάδοσης της νόσου Rt, στο 1,13 από 1,11 την περασμένη Τετάρτη και 1,27 στις 10 Νοεμβρίου.

Αύξηση κατέγραψε και ο δείκτης των διασωληνωμένων ασθενών, που ξεπέρασαν τους 600 για δεύτερη φορά και έφτασαν τους 621 (612 εχθές). Την Τετάρτη 10 Νοεμβρίου ήταν 486, αυξήθηκαν δηλαδή κατά 25% σε δύο μόλις εβδομάδες.

Tο βαρύ του αποτύπωμα βέβαια αφήνει για μία ακόμη ημέρα ο κορωνοϊός στη μακρά λίστα με τους ασθενείς που έχασαν τη μάχη. Με 78 νέους θανάτους και δύο που καταγράφηκαν με καθυστέρηση στο Εθνικό Μητρώο COVID-19 και ενσωματώθηκαν αργότερα, αριθμούν συνολικά τους 1.698 μέσα στον Νοέμβριο.

«Βράζουν» τα αστικά κέντρα

Το «βαθύ κόκκινο» χρωματίζει ολοένα περισσότερες περιοχές της χώρας, με τις Περιφερειακές Ενότητες (ΠΕ) Γρεβενών, Άρτας και Αιτωλοακαρνανίας να μεταβαίνουν στο υψηλότερο επίπεδο ετοιμότητας του επιδημιολογικού χάρτη (5), κατόπιν σχετικής απόφασης της αρμόδιας επιτροπής.

Χαρακτηριστικά, την εβδομάδα 15-21 Νοεμβρίου 2021, οπότε το ποσοστό θετικότητας για την επικράτεια καταγράφηκε 1,78%, η ΠΕ Γρεβενών βρέθηκε πρώτη και με μεγάλη διαφορά. Το 2.43% που της αποδίδει ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) ακολουθεί η ΠΕ Έβρου με 1,77% μόλις. Τη μονάδα ξεπερνούν τα ποσοστά όλων των περιοχών της Θεσσαλίας και της Μακεδονίας και Θράκης, με εξαίρεση την Ξάνθη (0,81%) και τη Θάσο (0,67%).

Τα αστικά κέντρα «βράζουν», με την πλειονότητα των κρουσμάτων να εντοπίζονται στην Αττική και τις 1.826 νέες μολύνσεις (489 στο Κέντρο), τη Θεσσαλονίκη με 1.200, τη Θεσσαλία με 629 και τα δύο τρίτα σχεδόν σε Λάρισα (254) και Μαγνησία (184), την Αχαΐα με 229 και το Ηράκλειο με 191.

Αυξήθηκαν τα κρούσματα στα παιδιά

Αύξηση κατά 4,4% για την εβδομάδα 15-21 Νοεμβρίου σε σχέση με την προηγούμενη αναγράφει στην έκθεσή του ο ΕΟΔΥ, με το σύνολο των ασθενών ηλικίας 4-18 ετών στους 11.131, το 24% όλων των κρουσμάτων.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιεύονται από το Υπουργείο Υγείας, επί του παρόντος υπάρχουν 15 τμήματα και σχολεία σε αναστολή και αφορούν τον Κάλαμο Λευκάδας (Λευκάδα), την Κατερίνη (Πιέρια), τη Λιβαδειά (Βοιωτία), τη Σιντική (Σέρρες), τη Νέα Φιλαδέλφεια και το Κορωπί (Αττική), τη Λήμνο (Λήμνος), τη Λαμία (Φθιώτιδα), τους Δελφούς (Φωκίδα), τα Κεντρικά Τζουμέρκα (Άρτα), τα Γρεβενά (Γρεβενά), την Κασσάνδρα (Χαλκιδική) και τρία στη Λήμνο.

Αν και για το κλείσιμο των παραπάνω τμημάτων και σχολικών μονάδων τηρήθηκε ο κανόνας του 50%+1, τοπικά μέσα αναφέρουν την αναστολή τμημάτων λόγω ανησυχίας και χωρίς να πληρούται η παραπάνω προϋπόθεση, όπως στην περίπτωση τάξης του Λυκείου Αγίας Βαρβάρας Ηρακλείου, κατόπιν απόφασης του Αν. Προϊστάμενου Δημόσιας Υγείας της Περιφέρειας Κρήτης, κ. Μανώλη Λουμπούνη σε συμφωνία με τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ηρακλείου. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, στην Κρήτη είναι θετικοί στον κορωνοϊό 102 μαθητές και έντεκα εκπαιδευτικοί.

Στην Κέρκυρα πάλι, σύμφωνα με δηλώσεις του Περιφερειακού Διευθυντή Εκπαίδευσης Ιονίων Νήσων, κ. Πέτρου Αγγελόπουλου, σε ραδιοφωνικό σταθμό του νησιού, τις τελευταίες δύο εβδομάδες έχουν εντοπιστεί 69 επιβεβαιωμένα κρούσματα στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση και 114 στη δευτεροβάθμια συνολικά. Προχθές, 22 Νοεμβρίου, εκπαιδευτικοί προέβησαν σε διαμαρτυρία στην Περιφερειακή Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (ΠΔΕ) Ιόνιων Νήσων για την αύξηση των κρουσμάτων στα σχολεία.

Back to top button