COVID-19 LIVE όλες οι εξελίξεις

ΑΡΘΡΑ ΓΝΩΜΗΣΚΟΡΩΝΟΪΟΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Βόμβα μαζικών κρουσμάτων σε γηροκομείο στο Μαρούσι με το 75% ηλικιωμένων και εργαζομένων θετικό στον Κορωνοιό, μία εβδομάδα μετά τον εμβολιασμό τους


Της Μαρίας Παπαπαναγιώτου*

Η μαζική διασπορά του Sars-Cov-2 στην Μονάδα Φροντίδας Ηλικιωμένων στο Μαρούσι ξεκίνησε, σύμφωνα με πληροφορίες του europost.gr, από νοσηλεύτρια που εμφάνισε πρώτη συμπτώματα μόλυνσης COVID-19 και διαγνώστηκε θετική.

Στη Μονάδα Φροντίδας Ηλικιωμένων, μια εβδομάδα νωρίτερα από την ημέρα εμφάνισης των συμπτωμάτων της νοσηλεύτριας  τα κλιμάκια του ΕΟΔΥ είχαν εμβολιάσει όλους τους ωφελούμενου ς και το προσωπικό με την πρώτη δόση του εμβολίου της Pfizer .

Δύο ημέρες μετά την έναρξη των συμπτωμάτων της νοσηλεύτριας και τη θετική της διάγνωση , άρχισαν να εμφανίζονται κρουσματα μεταξύ των ωφελουμένων και των εργαζομένων. Τα τεστ ανίχνευσης στα οποία υποβάλλονται όλα τα άτομα της μονάδας , άρχισαν σταδιακά να δίνουν θετικά στον Sars-Cov-αποτελέσματα , παρουσιάζοντας καθημερινά  αύξηση στις θετικές διαγνώσεις, τόσο μεταξύ των ωφελουμένων όσο και στο νοσηλευτικό προσωπικό και στους εργαζομένους.

Ο αριθμός των θετικών κρουσμάτων έχει φτάσει μέχρι σήμερα  στα 45 μεταξύ των 60 ωφελουμένων ηλικιωμένων και υπερήλικων, και στα 18 στους 25 νοσηλευτές και εργαζόμενους. Όλοι διακομίσθηκαν σε νοσοκομεία της Αττικής, στο Αμαλία Φλέμιγκ, το Σωτηρία και τον Ευαγγελισμό , και μέχρι στιγμής η κατάσταση της υγείας τους χαρακτηρίζεται καλή, σύμφωνα με δημοσιογραφικές πηγές.

Το γεγονός ότι τα άτομα  διαγνώστηκαν θετικά, σε διάστημα μεγαλύτερο της εβδομάδος, αφότου όλοι είχαν εμβολιαστεί με την πρώτη δόση του εμβολίου της Pfizer ,οδηγεί τους ειδικούς στην εκτίμηση ότι η εισαγωγή του COVID-19 στη ΜΦΗ μέσω του πρώτου θετικού κρούσματος , της νοσηλεύτριας, συνέβη σχεδόν ταυτόχρονα, δηλαδή, τις ίδιες ημέρες , ή λιγο νωρίτερα από τις ημέρες του εμβολιασμού.

Οι επιστήμονες εξηγούν ότι δεν αρκεί για το χτίσιμο ανοσίας απέναντι στον Sars-Cov-2 το διάστημα των επτά ή και δέκα  ημερών που προσδιορίζεται ότι  μεσολάβησε ανάμεσα στον  εμβολιασμό και την εμφάνιση συμπτωμάτων, σε 63, συνολικά, ωφελούμενους και εργαζόμενους της ΜΦΗ.  Κάτι τέτοιο χρειάζεται τουλάχιστον 12 ημέρες μετά την χορήγηση της πρώτης δόσης σύμφωνα με τα δεδομένα της Pfizer που δημοσιεύθηκαν τον Δεκέμβριο του 2020 , και  μιλούν για περίπου 52% αποτελεσματικότητα μετά πρώτη δόση.

«Δεν έχει γίνει μέχρι σήμερα εισαγωγή σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, και οι γιατροί, όπως πληροφορούμαι, αποδίδουν την σχετικά καλή εξέλιξη της υγείας και των 63 ασθενών   στην πιθανή προστασία που μπορεί να παρέχει  η δόση του εμβολίου», δήλωσε στο europost.gr  ο Πρόεδρος του Πανελληνίου Συλλόγου   Μονάδων Φροντίδας Ηλικιωμένων κ. Στέλιος Προσαλίκας.

Οι θεράποντες γιατροί των νοσηλευόμενων εκτιμούν ότι η πρώτη δόση του εμβολίου που είχε χορηγηθεί σε όλους  ίσως να εχει προσφέρει την σχετική προστασία από σοβαρές επιπολοκές ακόμη και στους υπερήλικες ωφελούμενους, μια και μετά την 12η ημέρα, που εντωμεταξύ και τα 63 άτομα είχαν  διαγνωσθεί θετικά, το εμβόλιο προσδοκάται να έχει παράσχει ανοσία κατά 52%, συμφωνα με τις προδιαγραφές του .

Η δυναμική της διασποράς, ωστόσο στη μονάδα, και η μαζική εμφάνιση κρουσμάτων που άγγιξε το 75% των ωφελουμένων ηλικιωμένων και εργαζομένων εντός 1-2  24ωρων από την εμφάνιση του πρώτου κρούσματος, έχει δημιουργήσει υποψίες ότι ίσως να πρόκειται για το βρετανικό στέλεχος, και τα δείγματα έχουν υποβληθεί σε γονιδιωματική ανάλυση , που αργεί χρονικά  να προσδιορίσει το πιθανό μεταλλαγμένο στέλεχος.

Η διοίκηση της ΜΦΗ διαβεβαιώνει ότι τα μέτρα προστασίας τηρούνταν σχολαστικά, τόσο  από το προσωπικό, όσο και τους ωφελούμενους, και ότι όλοι  ανελλιπώς φορούσαν μάσκα,  παράλληλα με τήρηση μέτρων κοινωνικής αποστασιοποίησης  και πλυσίματος των χεριών .

 

*Η Μαρία Παπαπαναγιώτου είναι διακεκριμένη δημοσιογράφος, με διεθνή εξειδίκευση σε θέματα υγείας και είναι τακτική αρθρογράφος του europost.gr

Back to top button