ΑΡΘΡΑ ΓΝΩΜΗΣ

‘Βόμβα’ από το Nordic Monitor: Η οικογένεια Ερντογάν ξεπλένει μίζες μέσω των ΗΠΑ! Εικονικά ιδρύματα στην Αμερική διακινούν εκατομμύρια για λογαριασμό του Σουλτάνου και συγγενών του!

Ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ακολουθεί μία ρουτίνα στη Νέα Υόρκη, όπου πηγαίνει κάθε χρόνο για τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών, για να παρευρεθεί στο παραδοσιακό εορταστικό δείπνο του Ιδρύματος Turken, το οποίο διευθύνουν μέλη της οικογένειάς του και συγγενείς του. Ωστόσο, φέτος, ο Ερντογάν δεν παρευρέθηκε σε εκδηλώσεις του ιδρύματος. Ο πρόεδρος του Turken είχε μια σύντομη συνάντηση με τον Ερντογάν μαζί με άλλους Τουρκοαμερικανούς εκπροσώπους ΜΚΟ την Κυριακή. Η απόφαση του γραφείου του Ερντογάν έγκειται στο γεγονός ότι το ίδρυμα αντιμετωπίζει σοβαρές κατηγορίες για παράνομη είσπραξη χρημάτων Τούρκων φορολογουμένων. Είναι ενδιαφέρον ότι το ίδρυμα δεν έχει ασχοληθεί με καμία δραστηριότητα εδώ και πολύ καιρό.

Το Turken, το οποίο είναι εγγεγραμμένο ως μη κερδοσκοπικός εκπαιδευτικός οργανισμός 501(C)3 από την Υπηρεσία Εσωτερικών Εσόδων των ΗΠΑ, ιδρύθηκε το 2014 από το Ίδρυμα Ensar, διαβόητο για πολυάριθμες περιπτώσεις σεξουαλικής κακοποίησης στην Τουρκία, και το ίδρυμα «Τουρκική Νεολαία και Εκπαίδευση» Service Foundation (TÜRGEV), το οποίο έχει κατηγορηθεί για παράνομο κέρδος από δημόσιους πόρους. Το ίδρυμα Turken λειτουργεί απροκάλυπτα ως μέρος του βαθέως δικτύου του Ερντογάν στις ΗΠΑ. Σε μια ανταλλαγή μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που εμφανίστηκε στα εισερχόμενα του γαμπρού του Ερντογάν, Μπεράτ Αλμπαϊράκ και διέρρευσε από τα Wikileaks, ο γιος του Ερντογάν, Μπιλάλ, έγραψε ανοιχτά στον οικογενειακό φίλο Halil Danışmaz ότι θα αφιερώσει τον χρόνο του στο Ίδρυμα Turken ως μέρος της δουλειάς του σχετικά με τις ΗΠΑ. Ο Halil Mutlu, πρώην πρόεδρος του Turken, ο οποίος είναι επίσης ξάδερφος του Προέδρου Ερντογάν, εργάζεται τώρα ως εκπρόσωπος του κυβερνώντος κόμματος στις ΗΠΑ.

Μια έρευνα του Nordic Monitor δείχνει ότι δεν ανακοινώνονται επερχόμενες εκδηλώσεις στους λογαριασμούς κοινωνικών μέσων του ιδρύματος. Σε αντίθεση με τον ιδρυτικό του σκοπό, το ίδρυμα δεν έχει χορηγήσει ποτέ υποτροφίες. Το τελευταίο ταξίδι που διοργάνωσε το ίδρυμα για φοιτητές αμερικανικού πανεπιστημίου ήταν το 2019. Δεν υπάρχει προηγούμενη ανακοίνωση εκδήλωσης από το ίδρυμα για το εορταστικό δείπνο που παρευρέθηκε ο Ερντογάν το 2021. Ακόμη και η συνάντηση του προέδρου του ιδρύματος με τον Ερντογάν την περασμένη Κυριακή δεν είναι στην ιστοσελίδα του ιδρύματος. Ο επίσημος ιστότοπος, που δίνει την εντύπωση ότι δεν έχει ενημερωθεί εδώ και πολύ καιρό, περιέχει πολύ περιορισμένες πληροφορίες για το ίδρυμα. Ομοίως, δεν υπάρχει δουλειά του Turken με μέσα ενημέρωσης κοντά στον Ερντογάν. Οι ιστότοποι των εταίρων της Turken, TÜRGEV ​​και Ensar, δεν περιέχουν ενημερωμένες πληροφορίες για το Turken, εκτός από δηλώσεις σχετικά με κατηγορίες από την αντιπολίτευση.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) Kemal Kılıçdaroğlu υποστήριξε σε μια ανάρτηση στο Twitter τον Μάιο ότι ο Ερντογάν μετέφερε χρήματα στο εξωτερικό μέσω εταιρειών που εμφανίζονταν ως ιδρύματα, υπονοώντας τα «ιδρύματα» TÜRGEV, Ensar και Turken.

Το έγγραφο για το τουρκικό ίδρυμα που έφερε στο φως το Nordιc Monitor

Ο Κιλιτσντάρογλου έγραψε συγκεκριμένα: «Ιδρύουν ένα ίδρυμα. Διορίζουν έναν Αμερικανό πολίτη ως πρόεδρο. Αλλά η πραγματική διαχείριση του ιδρύματος γίνεται από μέλη της οικογένειας Ερντογάν. Δύο ιδρύματα, το TÜRGEV ​​και το Ensar, στέλνουν χρήματα σε έναν Αμερικανό πολίτη που τα δέχεται για λογαριασμό της οικογένειας Ερντογάν». Ο Kılıçdaroğlu ισχυρίστηκε ότι μεταφέρθηκε περίπου 1 δισεκατομμύριο λίρες. Εκπρόσωποι του κόμματος αργότερα κατέστησαν σαφές ότι ο Kılıçdaroğlu εννοούσε το ίδρυμα Turken.

Δημοφιλείς ειδήσεις Νέα «πυρά» Ερντογάν κατά της Ελλάδας: «Δεν θα ξεχάσουμε ποτέ τη Σφαγή της Τριπολιτσάς»
Το Turken ήταν επίσης στην ημερήσια διάταξη το 2019 αφού ο υποψήφιος της αντιπολίτευσης Ekrem İmamoğlu έγινε δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης Το γραφείο του είχε αποκαλύψει ότι ιδρύματα και ενώσεις κοντά στον Ερντογάν και την οικογένειά του έλαβαν περίπου 847 εκατομμύρια λίρες (145 εκατομμύρια δολάρια) το 2018 και στα τέλη του 2017. TÜRGEV, ένας από τους ιδρυτής του οποίου ήταν ο Μπιλάλ Ερντογάν, έλαβε 51,6 εκατομμύρια λίρες (8,9 εκατομμύρια δολάρια) και το Ίδρυμα Ensar, το οποίο παρέχει θρησκευτική εκπαίδευση και κοιτώνες για φοιτητές, έλαβε 29,8 εκατομμύρια λίρες (5,1 εκατομμύρια δολάρια) από δημοτικά κονδύλια.

Σύμφωνα με τα φορολογικά αρχεία της Υπηρεσίας Εσωτερικών Εσόδων των ΗΠΑ, το Turken έλαβε δωρεές ύψους 24.460.759 $ το 2015. Μέχρι τον Ιούνιο του 2017 τα περιουσιακά στοιχεία του ιδρύματος ανέρχονταν σε 43.680.873 $. Δεν είναι ακόμα απολύτως σαφές εαν και πώς προσδιόρισαν την πηγή των δωρεών.

Ο εκπρόσωπος του CHP στις ΗΠΑ, Yurter Özcan, ισχυρίζεται ότι το Turken δανείστηκε παράνομα 35 εκατομμύρια δολάρια από την Ισλαμική Τράπεζα Ανάπτυξης στη Σαουδική Αραβία τον Ιούνιο του 2020. Επιπλέον, σύμφωνα με τον Özcan, το Turken έλαβε συνολικά 67 εκατομμύρια δολάρια σε δωρεές μεταξύ 2014 και 2020, αλλά πληροφορίες σχετικά με τις δωρεές που έχει συγκεντρώσει τα τελευταία δύο χρόνια δεν είναι διαθέσιμη.

Η Turken κατασκευάζει έναν οικιστικό πύργο μεικτής χρήσης, 21 ορόφων, σχεδιασμένο ως πολιτιστικό κέντρο και στέγαση για Τούρκους φοιτητές που σπουδάζουν στη Νέα Υόρκη. Σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu, το κτίριο στο Μανχάταν θα διαθέτει αίθουσα προσευχής, χώρο αναψυχής, γραφεία και φοιτητικά καταλύματα και θα μπορεί να φιλοξενεί 220 φοιτητές.

Το ίδρυμα αγόρασε επίσης το κτήμα 81 στρεμμάτων του αποθανόντος πυγμάχου Muhammad Ali στο Berrien Springs του Μίσιγκαν, στις 21 Δεκεμβρίου 2018 για 2,5 εκατομμύρια δολάρια. Το κτήμα φέρεται να μετατραπεί σε εκπαιδευτική κατασκήνωση και θερινό σχολείο.

Back to top button