COVID-19 LIVE όλες οι εξελίξεις

ΚΟΣΜΟΣ

‘Βόμβα’ από το Reuters για μυστικές επαφές Μαδούρο και Τραμπ

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters, απεσταλμένος της κυβέρνησης των ΗΠΑ συναντήθηκε με αντιπρόσωπο του προέδρου της Βενεζουέλας τον περασμένο μήνα στο Μεξικό, προκειμένου να αναζητηθεί τρόπος ο Νικολάς Μαδούρο να αποχωρήσει ειρηνικά από την εξουσία, χωρίς όμως να υπάρξει συμφωνία.

Ο Ρίτσαρντ Γκρενέλ, πρώην υπηρεσιακός συντονιστής των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών και πρώην πρεσβευτής των ΗΠΑ στη Γερμανία, διεξήγαγε συνομιλίες με τον Χόρχε Ροδρίγκες, στενό συνεργάτη του Μαδούρο, στη μεξικανική πρωτεύουσα, ανέφεραν οι πηγές αυτές.

Ούτε ο Λευκός Οίκος, ούτε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ έχουν σχολιάσει τη συγκεκριμένη πληροφορία ως αυτό το στάδιο.

Ψάχνει απεγνωσμένα μια διπλωματική νίκη ο Τραμπ
Ο Τραμπ έχει αποτύχει, καθώς η πολιτική των κυρώσεων και των διπλωματικών πιέσεων με σκοπό να αναγκαστεί ο Μαδούρο να εγκαταλείψει την εξουσία δεν έχει αποτελέσματα, όπως παραδέχονται κατ’ ιδίαν αξιωματούχοι της κυβέρνησής του.
Ο Νικολάς Μαδούρο, η επανεκλογή του οποίου το 2018 δεν αναγνωρίζεται από τις ΗΠΑ και πολλές άλλες κυβερνήσεις δυτικών κρατών, διατηρεί την υποστήριξη της Ρωσίας, της Κίνας, της Κούβας και του Ιράν. Ο στρατός της χώρας και μεγάλο κομμάτι του κόσμου συνεχίζει να τον στηρίζει.

Καθώς ο Τραμπ, που θα επιδιώξει να επανεκλεγεί στις εκλογές της 3ης Νοεμβρίου, βρίσκεται πίσω στις δημοσκοπήσεις έναντι του Δημοκρατικού αντιπάλου του Τζο Μπάιντεν, αναζητούσε κάποια επιτυχία στο πεδίο της διπλωματίας, που θα μπορούσε να του φανεί χρήσιμη, ειδικά σε πολιτείες όπως η Φλόριντα, καθώς η προεκλογική κούρσα πλησιάζει στον τερματισμό της.

Ο Γκρενέλ είναι σύμβουλος της ομάδας που διεξάγει την εκστρατεία του Τραμπ.

Αντιφατικές αναφορές για την συνάντηση
Τρεις πηγές εξέφρασαν αντιφατικές απόψεις όσον αφορά το εάν η συνάντηση στη μεξικανική πρωτεύουσα άξιζε τον κόπο, πάντως όλες σημείωσαν πως δεν σημειώθηκε καμία ουσιαστική πρόοδος ούτε κλείστηκε κάποια συμφωνία.

Η μία πηγή είπε ότι ο απεσταλμένος του Μαδούρο έδειξε διάθεση αναζητηθεί κάποια λύση στην κρίση στις διμερείς σχέσεις, αλλά πρόσθεσε πως το Καράκας θα περιμένει το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών στις ΗΠΑ.

Η συνάντηση του Γκρενέλ με τον Ροδρίγκες, την οποία αποκάλυψε πρώτο το πρακτορείο ειδήσεων Bloomberg, ακολούθησε προηγούμενες μυστικές επαφές απεσταλμένων των δύο κυβερνήσεων.

Δεν υπήρξε συντονισμός με το Στέιτ Ντιπάρτμεντ και τον ειδικό επιτετραμμένο του για τη Βενεζουέλα και το Ιράν, τον Έλιοτ Έιμπραμς, σημείωσε μία από τις πηγές.

Δεν είναι σαφές το πώς κλείστηκε η συνάντηση. Σύμφωνα με την τελευταία πηγή, δεν είναι προγραμματισμένη νέα.

Ο Γκρενέλ, ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ στις συνομιλίες Σερβίας-Κοσόβου, πιστώθηκε ότι συνέβαλε στην επίτευξη πρόσφατης συμφωνίας ανάμεσα στο Βελιγράδι και την Πρίστινα. Αλλά δεν είχε συμμετάσχει ποτέ στη χάραξη πολιτικής για τη Βενεζουέλα ή άλλες υποθέσεις της Λατινικής Αμερικής, τουλάχιστον με βάση όσα είναι γνωστά.

Back to top button